Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyona seferberlik çağrısı: Boşa harcanacak bir damla suyumuz yok

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
11 Aralık 2023 14:05 - Güncelleme : 11 Aralık 2023 15:16

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 369 tesisin açılışında yaptığı konuşmada iklim krizine dikkat çekti. Türkiye'nin harcanacak bir damla suyu olmadığını vurgulayıp 85 milyona seslenen Erdoğan, "Kaynaklarımız hızla azalıyor. Erken önlem almazsak önümüze çıkan fatura daha da kabaracak. Vatandaşlarımızı su verimliliği seferberliğine destek olmaya çağırıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan 369 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Su kaynaklarının sınırsız olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan​, iklim değişikliğine karşı önlem alınması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan​, su kaynaklarını tasarruflu kullanmanın tercih değil zorunluluk olduğunu vurguladı. Erdoğan, 85 milyonu 'Bir damla da sen ol' parolasıyla başlatılan su verimliliği seferberliğine destek olmaya çağırdı.

Konuşmasında ekonomiye ilişkin de mesajlar veren Erdoğan, Alınan tedbirlerin pozitif etkilerinin piyasada hissedildiğini, enflasyonun ateşinin de düşmeye başladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan​'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bugün artık geleneksel hale getirdiğimiz DSİ​ tarafından gerçekleştirilen yatırımların toplu açılış vesilesiyle bir aradayız. Tek seferde toplam yatırım bedeli 53 milyar lirayı bulan hizmetlerin açılışını yapıyoruz.

Temelden yüksekliği 35 metre olan Mersin Pamukluk Barajı, Mersin’in uzun vadeli su ihtiyacını karşılamanın yanında arazileri suyla buluşturacak. 1 milyar 100 milyon lira yatırım sağlayacak. Antalya Kapıçay Barajı, hem yıllık 5 milyon KW saat elektrik üretecek. Bu tesisin ekonomiye katlıyı 350 milyon lirayı buluyor. 

Toplam 1,1 milyar metreküp su toplanacak. Ülkemiz genelinde 620 bin dekar araziyi suyla buluşturacak, 66 ildeki arazileri taşkınlardan koruyacak, Türk ekonomisine yıllık bazda 5 milyar lira katkı yapacak 369 tesisimizin aziz milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

MUHALEFETE GÖNDERME

Biz meydanlarda verdiği sözleri göreve gelince unutanlardan değiliz. Seçim dönemi esip gürleyip sonra sesi soluğu çıkmayanlardan da değiliz. Biz eserleriyle, projeleriyle konuşan bir hükümetiz. Türkiye'nin tamamında ayak izi olan bir iktidarız. Ülkemizin neresine giderseniz gidin hükümetimizin bir mührünü mutlaka görürsünüz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ​ UYARISI

Kendi ülkemiz dahil dünyanın pek çok yerinde su, sınırsız bir kaynak olarak görülüyor. Bunun yanlış bir ifade olduğunu buradan söylemek istiyorum.

Su sınırsız bir kaynak değil. İklim değişikliği​ kaynaklarımızı tehdit ediyor. Hızlı tüketim ve kirlilikle su kaynakları hızla azalıyor. İklim değişikliğine karşı erken önlem almazsak önümüze çıkan faturanın daha da kabaracağı anlaşılıyor.

Daha fazla konfor arayışı, daha çok tüketim hırsı çevremizde onarılmaz yaralar açmıştır. Tüm insanlık olarak suyu, toprağı, havayı, yeşili bir emanet değil de mülkü gibi gören anlayışın zarının bedelini ödüyoruz. Sıfır Atık projemizle plastik atıklar sorunlarına kalıcı çözümler bulmaya çalışıyoruz. 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefine ulaşıncaya kadar çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyona seferberlik çağrısı: Boşa harcanacak bir damla suyumuz yok

"HARCAYACAK BİR DAMLA SUYUMUZ YOK"

Ülkemizin gıda güvenliğini garantiye alma yolu su kaynaklarını güvenli etkin bir şekilde kullanmaktan geçiyor. Biz yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke değiliz. Tarım ve gıda, suya en fazla ihtiyaç duyulan iki sektör. Su kaynaklarımızı verimli ve tasarruflu kullanmak, tercihten önce zorunluluktur.

Yıllık ortalama 574 mm yağış miktarı ile dünya ortalaması altında yağış almamıza rağmen hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin boşa harcanacak 1 damla dahi suyu yoktur. Hele hele su kaynaklarımızı kirletmek, ihanete eşdeğerdir. Sularımızı verimli kullanmalı, kaynaklarımızı doğru yönetmeliyiz. İşte evde, bahçede, tarlada ve günlük hayatımızla alacağımız basit tedbirlerle su israfının önüne basitçe geçebiliriz.

85 MİLYONA ÇAĞRI

Buradan 85 milyonun her ferdini 'Bir damla da sen ol' parolasıyla yürüttüğümüz su verimliliği seferberliğimize destek olmaya çağırıyoruz.

ENFLASYON AÇIKLAMASI

Ekonomide olumlu neticeler görmeye başladık. TÜİK'in bugün açıkladığı ekim ayı işgücü istatistikleri doğru yolda olduğumuzun işareti. Buna göre ekim ayında işsizlik bir önceki aya göre yarım puan düşerek yüzde 8,5 oranına geriledi. İstihdam ise 246 bin kişi artarak 31 milyon 835 kişiye ulaştı. Bu rakamlarla işsizlik oranında kasım 2012'den beri en düşük seviyeyi yakalamış olduk. 

Büyüme ve ihracatta zaten çok iyi bir yerdeyiz. Enflasyonun ateşi de düşmeye başladı. Aldığımız tedbirlerin pozitif etkileri piyasada daha fazla hissediliyor. Önümüzdeki aylardan itibaren çok daha iyi oranlarla karşılaşacağız. Rabbim yolumuzu bahtımızı açık etsin."

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...