Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan Adıyaman'dan depremzedelere seslendi: Eksiklikler için helallik istiyorum

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / AA
27 Şubat 2023 15:04 - Güncelleme : 28 Şubat 2023 19:44
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan Adıyaman'dan depremzedelere seslendi: Eksiklikler için helallik istiyorum

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde hasar gören illerden Adıyaman’da önemli açıklamalarda bulundu. Hava ve yol şartları nedeniyle ilk günden yardıma gelemediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eksiklikler için Adıyaman’dan helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yapacağız” dedi. Başka illere göç eden depremzedelere de seslenen Erdoğan, “Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla terk etmeyin” ifadelerini kullandı. Konuşmasında Adıyamanlı tütün üreticilerine müjde veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sarmalı kıyılmış tütünde yüzde 55 olan ÖTV oranını yarıya indirdiklerini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP​ Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Adıyaman​'ın Gölbaşı ilçesini ziyaret ederek konteyner kentte kalan depremzedelerle bir araya geldi. Konteyner kentte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan​'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Ülkemizin 6 Şubat sabahı 04:17'de yaşamış olduğu o büyük felaketten bu yana 10 bin artçı deprem​ yaşadık. Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde, üst üste yaşadığımız depremlerin ve artçıların yol açtığı etkilediği şehirlerimizden biri de Adıyaman'dır.

"ADIYAMAN'DAN HELALLİK İSTİYORUM"

Hava ve yol koşulları nedeniyle ilk günden gelemedik. Adıyaman’dan helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Deprem bölgesinin tamamında 44 bin 374 vatandaşımız vefat ederken, 115 bini aşkın vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. Adıyaman'da çoğu merkezde olmak üzere 6 bin 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. 

DEPREMZEDELERE 15'ER BİN TL TAŞINMA YARDIMI

Konteyner veya kira yardımı talep eden 70 bin vatandaşımızın hiçbirinin mağdur olmasına izin vermeyiz. Kira yardımlarının alt tutarını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardık. Ayrıca ayrım yapmaksızın herkese 15 bin lira taşınma yardımında bulunuyoruz. Depremde vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına acil ihtiyaçları için 100 bin lira veriyoruz. Felaketten etkilenen vatandaşlarımıza 10'ar bin lira ödeme yapıyoruz. Ülke genelinde ödeme yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan Adıyaman'dan depremzedelere seslendi: Eksiklikler için helallik istiyorum

"YAKLAŞIK 15 BİN KONUTUN İNŞAATI BAŞLADI"

Adıyaman için hemen şimdi diyerek şehrimizi yeniden inşa edeceğiz. Kentin birçok noktasında yaklaşık 50 bin konut yapacağız. Mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışmaları biten yerlerde hemen kazmayı vuruyor, inşaata başlıyoruz. Deprem bölgesi genelinde zemin etütleri tamamlanıp inşa aşamasına gelen konut sayısı 309 bini buldu. Şubat ayı bitmeden inşası fiilen başlayan konut sayısı 14 bin 500'e ulaştı. Mart ve nisan aylarında söz verdiğimiz konutlardan 234 bininin daha inşası safhasına geçmiş olacağız.

Adıyaman'da sadece mart ayında yapımına başlayacağız konut sayısı 30 bini bulacak. Tabii köylerdeki vatandaşlarımızı da ihmal etmeyeceğiz. Adıyaman'da konutuyla, ahırıyla, bahçesiyle 11 bin 400 köyevi yapacağız. Böylece kenti ve kırıyla bölgenin toplamında inşa edeceğimiz konut sayısı şimdiden 309 bine kavuşacak.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan Adıyaman'dan depremzedelere seslendi: Eksiklikler için helallik istiyorum

VATANDAŞLARA ÇAĞRI: ŞEHRİNİZİ TERK ETMEYİN

Buradan deprem bölgesinde yaşayan ancak şartların zorluğu sebebiyle diğer yerlere giden vatandaşlarıma çağrıda bulunmak istiyorum. Şehrinize sahip çıkın. Ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutun yerine daha iyisiyle daha güzeli ve güvenlisiyle yenisini yapıp sizlere vereceğiz.

"DALKAVUKLARA KULAK ASMAYIN"

Depremde ölen canları tabii ki geri getiremeyiz. Hamdolsun bunun dışındaki her şeyi telafi edecek iradeye, tecrübeye, birikime, kudrete sahibiz. Daha önceki depremlerde nasıl başardıysak burada da bunu aynı şekilde başaracağız. Yeter ki birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkalım. Ama dalkavuklara asla kulak asmayın. Bir taraftan AFAD'a, bir taraftan Kızılay'a, STK'larımıza saldıran bu dalkavuklara asla kulak asmayın. Sizinle yan yana olan kim? Sizlerle beraber bu yolda yürüyen kim? Onlarla beraber milletçe bu dirayeti gösterirsek Allah'ın yardımıyla hiçbir felaket, hiçbir saldırı ve tuzak bizi yıkamaz. 

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan Adıyaman'dan depremzedelere seslendi: Eksiklikler için helallik istiyorum

TÜTÜNDE ÖTV ORANI YARIYA İNDİ

Ülkemizin en önemli tütün üretim merkezi olan Adıyamanlı kardeşlerimize bir müjde vermek istiyorum. Sarmalı kıyılmış tütünden aldığımız özel tüketim vergisini (ÖTV) tütün cinsine göre farklılaştırmak için zaten genel bir çalışma yürütüyorduk. Ancak deprem sebebiyle olağanüstü hal bölgesindeki illerimizde faaliyet gösteren sarmalı kıyılmış tütün üreten kooperatiflerimiz için hızlı bir düzenleme yaptık. Bu kapsamdaki kooperatiflerimiz için kıyılmış tütün satışındaki yüzde 55 olan ÖTV oranını yarıya indiriyoruz. Böylece üreticilerimiz şirketlere göre ürünlerini daha avantajlı pazarlama imkanı bulacaklar. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı düzenleme birkaç gün içinde hayata geçecek. Üreticilerimizin kazancında önemli bir artış sağlayacak bu düzenlemenin Adıyamanımıza hayırlı olmasını diliyorum."

BAHÇELİ: CUMHURBAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ

MHP lideri Bahçeli ise şöyle konuştu:

"Şu an Türkiye​ 21 günde ayağa kalkmak üzeredir. 6 Şubat'tan bu yana ülkemiz büyük bir felaketle karşı karşıya kalmıştır. Türkiye çözüm üretme kabiliyeti çok yüksek bir ülkedir. Bugünkü Türkiye yalnız bir Türkiye değildir. İstikrar içerisinde güçlü bir yönetime sahiptir. Milletiyle kaynaşmış, barışmış bir Türkiye'dir.

Beslenme, barınma ve emniyet önemli üç konudur. 21 gün içerisinde iç ve dış ülkeler dahil olmak üzere ülkemizin güzide insanları büyük felaketin arkasında durmaya, elden gelen gayreti göstermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın her şart altında yanındayız."

Kaynak: TGRT Haber / AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...