Tgrt Haber

Erdoğan'dan NATO zirvesi öncesi 'AB üyeliği' çağrısı

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
10 Temmuz 2023 12:51 - Güncelleme : 10 Temmuz 2023 14:46

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik NATO zirvesi için Litvanya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda çarpıcı açıklamalar yaptı. "Haksız kısıtlamalar bizi sınırlandırıyor. Müttefiklere yanlıştan dönmelerini söyleyeceğiz" diyen Erdoğan İsveç'in üyleği için yaptırımların kaldırılması ve AB'nin Türkiye'nin üyeliği için adım atmasını şart koştu.

Cumhurbaşkanı ErdoğanNATO​ zirvesi için Litvanya'ya hareket etti. Erdoğan, Atatürk Havaalanı'nda Türkiye​'nin zirvedeki pozisyonuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İsveç​'in üyeliğinin ele alınacağı zirvede müttefik ülkelerden önce Türkiye’nin AB üyeliğinin önünü açın talabinde bulunacağını söyledi. Erdoğan NATO üyesi ülkelerin Türkiye'ye yönelik kısıtlamaları kaldırması yönünde de çağrıda bulundu. 

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği için terör örgütü PKK konusunda adım atmasını talep etmişti. Erdoğan'ın AB şartı ve kısıtlamaların kaldırılması yönündeki açıklamaları Türkiye'nin yeni talepleri olarak kayıtlara geçti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Ukrayna başta olmak üzere ortakları desteklemek üzere Madrid Zirvesi'nde aldığımız kararları gözden geçireceğiz. NATO Ukrayna konseyinin ilk toplantısını da tertipleyeceğiz. NATO Zirvesi’nde önemli kararlara imza atacağız. Haksız kısıtlamalar bizi sınırlandırıyor. Müttefiklere yanlıştan dönmelerini söyleyeceğiz.

İSVEÇ'E NATO VİZESİ ÇIKAR MI?

İsveç konusunda süreç devam ediyor. Bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Stoltenberg ve İsveç Başbakanı ile akşam görüşeceğiz. Zirvede Türkiye'ye yönelik yaptırım ve kısıtlama uygulayan müttefiklere bu yanlıştan süratle dönmeleri çağrımızı tekrarlayacağım.

AVRUPA BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Milletimizin bizden bir beklentisi vardır. Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Erdoğan şöyle devam etti:

(Rusya-Ukrayna ateşkes) Sayın Putin'le önümüzdeki ay bir ziyaret bekliyoruz. Yüz yüze yapacağımız görüşmelerde bu konuyu ele alacağız. Sayın Putin'den başka bir şey beklemiyorum. Aynı duruşu sergileyecektir.

Nihai karar TBMM'dir. TBMM bu kararı vermedikten sonra burada bir adım atmak mümkün değil. TBMM'den geçmedikten sonra ben dedim oldu diyemeyiz. 

TÜRKİYE AB KARTINI TAM ZAMANINDA ÇIKARDI 

TGRT Haber’de İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Semin, Türkiye’nin masaya AB kartını çıkarmasının çok mantıklı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu çok önemli. Şu anda Türkiye bu kartı tam zamanından kullandı. Türkiye pazarlıklar önemlidir diyor, Türkiye’nin talebi makul ve çıkarları doğrultusunda. Türkiye’nin Doğu bloğunda olduğuna yönelik Batı ve ABD’de algı oluşturulmaya çalıştı. Türkiye, bugün yaptığı açıklamalarla hiçbir zaman Batı bloğundan çekilmediğini gösterdi. AB sürecini hızlandırmak istediğini gösterdi. Türkiye Batı eksenli ancak dengeli ilişkiler yürüteceği sinyalleri veriyor.” 

NATO zirvesi öncesinde Erdoğan gazetecilerin sorularına cevap verdi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...