Tgrt Haber

Son dakika! Erdoğan'dan yeni anayasa teklifine kapılarını kapatan CHP'ye ilk tepki: Dürüst değil bunlar

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
05 Ekim 2022 13:53 - Güncelleme : 05 Ekim 2022 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan başörtüsünü yeni anayasayla çözelim teklifine kapılarını kapatan CHP'ye ilk tepki geldi Grup toplantısının ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Erdoğan, "Olacağı buydu, dürüst değil bunlar" ifadelerini kullandı.

CHP​ lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis’e ‘başörtüsü’ kanun teklifini vereceğini duyurması ve dün CHP'nin Meclis Başkanlığı'na teklifin sunulmasının ardından siyasette ‘başörtüsü’ tartışması halen gündemdeki yerini koruyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün partisinin grup toplantısında, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun kanun teklifine karşı başörtüsü meselesinin anayasal düzeyde çözüme kavuşturulması için muhalefete teklifte bulunmuştu.

"YENİ ANAYASA​, YENİ MECLİSİN İŞİ OLACAK!"

Erdoğan'ın konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yeni Anayasa, yeni Meclisin işi olacak!” ifadelerini kullanarak telifne kapıları kapattıklarını açıklamıştı.

CHP'NİN KAPILARI KAPAMASINA İLK TEPKİ: DÜRÜST DEĞİL BUNLAR

Grup toplantısının ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin yeni anayasa teklifine 'hayır' cevabı vermesini "Olacağı buydu, dürüst değil bunlar" sözleriyle değerlendirdi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART DEĞİL, HUKUKİ BİR FAYDASI YOK  

Demokrasi ve Birlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ebubekir Elmalı, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun teklifine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa kartını çıkarmasını şöyle değerlendi: “Başörtüsü din ve vicdan özgürlüğü ile ilgili bir kavram. Bu da temel hak ve özgürlüklere ilişkin bir kavramadır. Temel hak ve özgürlükler doğarken getirdiğiniz haklardır. Bunu kimse size kanunla veremez. Sadece Anayasa ile güvence altına alınır. Kanunla değişebilir, Anayasa’nın değişmesi en üst normdur. Başörtü yasağı temel hak ve özgürlüklere aykırıdır. Aslında başörtüsü düzenlemesi mevcut Anayasa için gerekli değil. Ancak yorum yapıldığı ve bunu acı tecrübesini yaşadığımız için daha net ve belli bir sivil Anayasa ile sonuca ulaşılabilir. Ancak bu bir kanunla yapılamaz.” Elmalı, Meclis’in Anayasa’nın şu anki hükümlerine ve şartlarına bağlı olarak değişiklikler yapılabileceğini söyledi. “Anayasa’ya başörtü ile ilgili bir hüküm konması anayasaya tekniği açısından aykırıdır. Anayasalar çerçeve yasalardır” diyen Elmalı, “Anayasa özel hükümler içermez. Bizim kavramlarla ilgili sorun var. Laiklikten muhafazakârlar ayrı anlıyor, seküler kesim ayrı anlıyor. Bazı kavramların yeniden tanımlandığı sivil bir Anayasa olabilir. Başörtüsüne indirgemeden bakmak lazım. Bu kez işin içinden çıkılmaz. Laiklik, demokrasi, din ve temel özgürlüklerin birey lehine yapılması gerekiyor. Başörtüsünün Anayasa’da hüküm altına alınması mevcut duruma hukuki faydası yok” dedi. 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...