Fatih Erbakan anketleri paylaşıp partisinin oy oranını açıkladı: Seçimde sürpriz yapacağız
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, TGRT Haber canlı yayınında 14 Mayıs seçimleriyle ilgili soruları cevapladı. Partisinin yaptırdığı son anket sonuçlarını paylaşan Fatih Erbakan, "Sürpriz yapacağız" dedi. Erbakan, Cumhur ittifakına katılma sürecini anlatırken "Babanız hangi ittifakı tercih ederdi" sorusuna da cevap verdi.
Milyonlarca seçmenin sandık başına gideceği Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım sürüyor. Kritik seçimler öncesi Cumhur İttifakı çatısı altına girip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alan Yeniden Refah Partisi'nin Genel Başkanı Fatih Erbakan, seçim çalışmalarıyla ilgili TGRT Haber'de açıklamalarda bulundu.
Yeniden Refah Partisi neden Cumhur İttifakı'na katıldı? Seçime kendi listeleriyle girme talebi kimden geldi? HÜDA-PAR'a nasıl bakıyor? 6'lı masa hakkında ne düşünüyor? Ekonomi için çözüm önerileri neler? Fatih Erbakan tüm bu kritik soruları Cem Küçük'ün sunduğu Gündem Özel programında cevapladı.
Erbakan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Adaylarımız sahada bütün Türkiye genelinde çalışmalarını sürdürüyor. Bayram sonrası mitinglerimiz başlayacak. 20 günlük süre kalıyor. O sürede aday olduğumuz İstanbul 2. Bölge'ye zaman ayırmamız gerekiyor. Seçim milletimize hayırlar getirsin."
CUMHUR İTTİFAKI'NA KATILMA SÜRECİ
"Bizim temel prensiplerimiz noktasında uzlaşma olursa ancak ittifakta yer alırız diye söyledik. Kimseyle ittifak yapmayız diye bir söz söylemedik. Milletin yararına olan prensipler noktasında mutabakat olursa ittifakta yer alırız dedik. Cumhurbaşkanı Erdoğan da mutabak metninde uzlaşılabileceğini söyledi. Böylece bir uzlaşma sağlanınca ittifakta yer aldık. Bir diğer sebep de karşı bloğun yapısı. Bütün sol, sosyalist, komünist fraksiyonların bir araya gelmesi. HDP, Yeşil Sol, bunların üstüne bir de PKK geldi. Gün geçmiyor ki bir PKK yöneticisi video çekip 7'li masaya destek vermesin. Biz böyle bir 7'li masaya Türkiye'nin teslim edilmesine vesile olmak istemedik."
SEÇİME NEDEN KENDİ LOGOSUYLA GİRDİ?
"Bunu biz kendimiz istedik. 600 adayımızın yaş ortalaması 37. Büyük bir heyecanla kendi ismimizle, kendi logomuzla girelim, alacağımız oyu kendi gözlerimizle görelim dediler. Biz de öyle düşündük. Sonra sayın Cumhurbaşkanı'na ilettik. Kendileri de gayet makul karşıladılar."
"Vekil sayılarıyla ilgili görüşmeler olan bir durum. Ancak bütün teşkilatlarımız kendi listemizle girerken genel başkan ya da birkaç arkadaşın AK Parti listesinden girmesi uygun olmazdı. Bizim de partinin başında kendi listemizden girmemiz daha doğru olur dedik. Bir başka partinin oyuyla seçilmek, kendi oyunuzla seçilmekle aynı olmuyor. O da benim çok sıcak baktığım bir şey değil."
YENİDEN REFAH PARTİSİ'NİN OY ORANI
"İlkbaharda ve geçen aralık ayında yaptırdığımız anketlerde yüzde 8 ila 9 oranında oy aldığımızı gördük. Bu anket firmalarının yaptığıyla bizimki arasında ciddi bir fark var ama zaten kendimiz de girsek baraj problemimiz olmayacaktı. Yeniden Refah Partisi büyük bir süpriz yapacak. Ancak bu ittifakla birlikte ciddi bir sinerji olacağını ve daha da yüksek oy alacağımızı düşünüyoruz. Şöyle ki; AK Parti'deki milletvekili adaylarına ya da onların yanlışlarına tepki gösterip sandığa gitmeyi düşünmeyen seçmenin oyunu alma imkanımız olacak. Çünkü Cumhur İttifakı çatısı altında olmamız sebebiyle onların da bize sıcak bakmalarına sebep oldu. Bir de baraj endişemiz yok desek de seçmende böyle bir endişe seziyorduk. Onların da bu endişesi ortadan kalktı Cumhur İttifakı'na katılınca."
"GELECEK VE DEVA'YI BALON GİBİ ŞİŞİRDİLER"
"2018-19'daki oy oranları kalmadı. Saadet Partisi'nin atmış olduğu adımlar, bugüne kadar onlara destek olanlardan çok ciddi tepki gördü. Zaten anketlerde de Millet İttifakı'nı yüksek göstermek isteyen anketlerde bile son dönemde Saadet'in oyunun yüzde 1'in altına girdiği gözüküyor. Balon gibi şişirilen DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin oyları Saadet Partisi'nden hallice. Muazzam boyutta para ve kaynak harcamalarına rağmen. Bu kadar cilalanıp parlatılmalarına rağmen. Birkaç ay evvel yapılan ankete göre Saadet 0,3 oranında, Gelecek 0,5 oranında, DEVA 0,7 oranında gözüküyor. Onların anketlerinde bile hepsini toplasanız neredeyse yüzde 1 etmecek hale gelmişler. Bu erimede CHP zihniyetiyle bir arada olunmasının çok büyük etkisi oldu. AK Parti'ye tepki gösteren yine de bu partilere gidip oy vermiyor."
HÜDA-PAR'A BAKIŞ AÇISI
"Parti programından bazı görüşler ve söylemlerle ilgili tartışmalar oldu. Bunlar Cumhur İttifakı'nın ittifak protokolü içine konulmuş söylemler değil. Cumhur İttifakı'nın yeniden kazanması halinde HÜDA-PAR'ın parti programındaki tartışılan hususlar uygulacak manasını taşımıyor.
HÜDA-PAR herhangi bir terör eyleminden dolayı yargılanan, ceza almış yönetim kadrosundan kimse yok. Dolayısıyla terörle bağlantılı olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım değil. Özellikle doğu ve güneydoğuda bir güç olarak HÜDA-PAR'ın bulunmasını Sayın Cumhurbaşkanı arzu etti. HDP ve PKK'ya karşı sandık güvenliği için denge unsuru olarak ittifakta yer alması gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada bir faydası olabilir."
PARTİ TABANINDAN ELEŞTİRİLER
"81 il başkanımız ve tüm teşkilatımız kararımızın arkasında. Bizimle birlikte yol yürümeye devam ediyorlar. Stratejik, hayati öneme sahip bir karar alındı. Biz kendimiz çıkıp bir şeyler yapmak istiyoruz. Bunlar AK Parti tarafından da imza altına alınmış, bir mutabakat sağlanmış. Böyle bir noktada illa bunları bizim yapmamız gerekiyor demek bize uymaz, milli görüşe uymaz. Mutalak Cumhurbaşkanlığı koltuğunda bizim olmamız lazım diye bir hırs doğru olmaz. Milletin derdine kim derman olacaksa onunlayız."
BAKANLIK İSTİYOR MU?
"Bakanlıktan ziyade arkadaşlarımızla birlikte güçlü bir şekilde yapıcı bir muhalefeti Meclis'te devam ettirelim diye düşünüyoruz. Doğrudan doğruya hükümetin içerisinde görev alma düşüncemiz şu aşamada yok. Teklif gelirse değerlendirilebilir. Ekonomi, enerji alanlarında tecrübeli arkadaşlarımız var."
"7'Lİ MASA PKK'YA ÖZERKLİK Mİ VADETTİ?"
"PKK size bu kadar candan bir desteği neye dayanarak veriyor? Bize diyorlar ki ne konuştunuz da ittifaka girdiniz? E sizin bu PKK desteğini bir kere açıklamanız gerekiyor. Özerklik mi vaadettiniz, ne yaptınız? Dolaylı yoldan değil, bunlarınki doğrudan doğruya destek. Tabii bu da oy kaybına yol açıyor Millet İttifakı'nda. FETÖ'nün destekleri de çok manidar. Onları geri getirmeye söz mü verdiniz? Adeta bu 7'li masanın parti propagandasını yapan kanallar haline gelmiş FETÖ'nün youtube kanalları. Bir diğeri, dindar kesimin kazanımlarını kaybetme endişesi. Şimdiden 4-6 yaş zihniyetine Kur'an öğretmek Taliban zihniyeti diyorsanız, Ayasofya'yı tekrar müze yapmak lazım diyorsanız iktidara geldiğinizde neler yapacaksınız?"
"7+1 BAŞKANLIK SİSTEMİ KAOS GETİRİR"
"Tabii başörtüsüne anayasal güvence konusunda iktidara kapıları kapattı CHP ve İYİ Parti. Neden denildiğinde ise içeriği laikliğe aykırı dediler. Bu bize 28 Şubat sürecinin karanlık günlerini hatırlatıyor. Muhafazakar seçmen bunu gözeterek de oy kullanacak."
"7+1 başkanlık sistemine geçilmesi de kaotik bir görüntü. Cumhurbaşkanı bizden habersiz adım atamayacak diyor yardımcıları. Halkın seçtiği cumhurbaşkanı gelecek, bu 7 yardımcıdan onay olacak. Ben geçmiş dönemde Ahmet Necdet Sezer'in rahmetli Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlattığı tabloyu hatırlıyorum. Ve böyle bir tabloyla karşı karşıya kalabileceğimizi düşünüyorum. Bugüne kadarki çalkantılı görüntü, çok daha büyük bir kaosa yol açabilir."
"PKK 6'LI MASAYI İŞARET EDİYOR"
"HDP'ye bir vaatte bulunduklarından şüpheleniyorum. Daha da kötüsü PKK yöneticisinin isim vererek, 6'lı masayı işaret ederek destek vermesi. Bu grift ilişkilerin karşılıklı ilişkilerin açıklanması lazım. Bir ittifak için en büyük sorun. Bu tablo varken siz ne anlatırsanız anlatın."
"SAADET PARTİSİ SANDIKTAN KAÇTI"
"Bizim bildiğimiz Saadet Partililerin büyük çoğunluğu oy vermez. Biraz sandıktan kaçma olarak da görüyorum. Bütün maddi olanaklara rağmen daha partileri kurulmadan yüzde 1'in altında oy alacaklarını kendileri de gördüler. Böylece CHP listesinden olursak bir 5 sene daha bizim oyumuz, boyumuzun ölçüsü görünmez, kamufle oluruz diye düşündüklerini anlıyorum."
"CHP de son derecek bonkör davranmış. Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 1'in altında oyu olan partilere 20-25 isme yer vermiş. Hepsi seçilmese de 14-15 isim seçilecek yerde."
"CUMHUR İTTİFAKI ÖNE GEÇTİ"
"Son birkaç haftada Cumhur İttifakı'nın öne geçtiğini, AK Parti'nin de kendi oylarında toparlanma olduğunu ifade edebilirim. Bunda çok farklı etkenler var. Bu karşı taraftaki PKK ve FETÖ'nün desteği, 7'li masaya tepki oluşmasına yol açıyor. Diğer taraftan Muharrem İnce'nin aday olması CHP ve İYİ Parti'den bir miktar kitleyi etkiliyor. Bazı anketlerde hatrı sayılı bir oy oranına ulaştığı gözüküyor. Cumhur İttifakı'nın ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önde olduğunu ve galip geleceğini ifade edebilirim. İlk turda da bitebilir. Çünkü muhafazakar dindar seçmenin kazanımlarını kaybetme endişesi çok ciddi rol oynayacak. Bunları hesaba katarsak Millet İttifakı dezavantajlı durumda. Meclis'te de Cumhur İttifakı avantajlı olacak."
EKONOMİYE İLİŞKİN ÖNERİLERİ
"Bizim ekonomide önerilerimiz var ve bunu mutabakat metnine koyduk. Bir kere denk bütçenin mutlaka gerçekleştirilmesi ve ilave borçların alınmamasıyla faiz borçlarının ortadan kaldırılmasını hedefliyoruz. Bunlar yapılabilir. Bunlar 54. hükümette Erbakan Hoca tarafından yapıldı. Faizden kurtulmanın yolu borçtan kurtulmak. Kamuda israfın önlenmesi lazım, israftan kurtulmak gerekiyor."
"Bu imkanlarda oluşacak tasarrufla dar gelirli milyonlara, çiftçiye, işçiye, memura aktarılmasıdır. Ekonomide önerimiz, paylaşımda adaletin tesis edilmesidir. Ulaşım alanında büyük atılımlar yapıldı ama üretime yönelik, istihdama yönelik yatırımların yapılması lazım. Bunları biz mutabakat metnine koyduk ve bunların takipçisi olacağız. İnşallah Cumhur İttifakı'nın kazanmasıyla bu maddelerin hayata geçirilmesi temennimizdir."
"Dövizin kontrol altına alınması için dış ticaret açığından kurtulmak gerekiyor. Bir senede 110 milyar dolar dış ticaret açığı 50 milyar doalr da cari açık var. Döviz bulmak gerekiyor ve dövize olan talep de dövizi patlatıyor. Bunu engellemenin en iyi yolu dış ticaret açığını kapatmak. Üretime ve ihracata önem vereceğiz."
NECMETTİN ERBAKAN YAŞASA KİME OY VERİRDİ?
"Erbakan Hoca'nın en temel söylemi ahlak ve maneviyattı. Diğer taraftarn çocuklara dinin öğretilmesi, yerli savunma sanayiinin geliştirilmesi, Ayasofya'nın cami olması... Şimdi bir de 7'li masanın söylemlerine bakalım; LGBT Türk aile yapısına zarar vermez, eşcinsel evlilikler normaldir, okul öncesi dönemde Kur'an öğretmen çağ dışıdır, İHA'lara dokunacağız. Neresinden tutsanız Erbakan Hoca'nın 7'li masaya destek olmayacağı apaçık ortada."