İsveç basınından çarpıcı yorum: Erdoğan'ın ses tonu hiç bu kadar sert olmamıştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e gösterdiği tepki İsveç'te gerilime neden oldu. Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto'nun yaptığı açıklama sonrasında İsveç basınına konuşan uzmanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hiç bu kadar sert konuşmadığına dikkat çekti ve NATO üyeliği için ışığın azaldığını öne sürdüler.
İsveç'in başkenti Stockholm'de PKK/YPG yandaşlarının gerçekleştirdiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan çirkin saldırı ve daha sonrasında Rasmus Paludan isimli siyasetçinin Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiği önünde Kur’an-ı Kerim yakmasına Türkiye'nin tepkisi sert oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "Böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenlerin NATO'ya başvuru konusunda artık bizden herhangi bir hayırhahlık beklemeyeceği açıktır. Terör örgütlerinde caddelerinizde, sokaklarınızda cirit attıracaksınız ondan sonra bizden NATO'ya girmesi için destek bekleyeceksiniz. Yok böyle bir şey" ifadelerini kullandı.
"HİÇ BU KADAR SERT OLMAMIŞTI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri İsveç basınında geniş yer bulurken Aftonbladet gazetesine konuşan uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ses tonunun daha önce hiç bu kadar sert olmadığına dikkat çekti ve NATO üyeliği için ışığın azaldığını vurguladı. Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü başkanı Paul Levin, "Türkiye, yeni yıldan önce İsveç'in yeterince ilerlemediği söylese de, hala daha uzlaşmacı bir ton vardı. Erdoğan'ın sözleri ciddiye alınmalı" ifadelerini kullandı.
FİNLANDİYA YENİDEN DEĞERLENDİREBİLİR
İsveç'te tartışmalar devam ederken gözler NATO'ya girmek için Türkiye'nin onayını bekleyen diğer bir ülke Finlandiya'ya çevrildi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Yle televizyonuna verdiği röportajda, İsveç başvurusunun daha uzun süre ertelenmesi durumunda Finlandiya'nın İsveç ile ortak NATO başvurusunu yeniden değerlendirmek zorunda kalabileceğini belirtti. Haavisto henüz pozisyon almak için erken olduğunu ancak Finlandiya basınında yer alan bilgilere göre ülkedeki birçok taraf İsveç olmadan yola devam etmekte sorun görmüyor.