Tgrt Haber

KKTC Dışişleri Bakanından TGRT Haber'e özel açıklamalar: Karşımıza çıkacaklarını sanmıyorum

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
05 Ekim 2023 15:35 - Güncelleme : 05 Ekim 2023 15:46

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Pile-Yiğitler yol yapımının devam ettiğini belirterek “Tekrar karşımıza çıkacaklarını sanmıyorum" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti​'nin tanınmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Rusya​, KKTC’e temsilcilik verirken Azerbaycan’ın KKTC’iyi tanıması bekleniyor. Öte yandan Türk tarafının Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak için Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni hayata geçirmesi Rum tarafında krize neden olmuştu. BM Barış Gücü de yapıma müdahale etmiş ve Rumlardan yana tavır sergilemişti. Ancak tüm bunlara rağmen Pile-Yiğitler yol yapımı devam ediyor. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, TGRT Haber muhabiri Buse Gençtürk’e konuştu. Ertuğruloğlu, federasyon görüşmesinin olamayacağını söyleyerek “Pile Yiğitler yolunun yapımı devam ediyor” dedi. 

AB TANIMANIN ÖNÜNE GEÇİYOR! 

KKTC’de yaşayan Rus vatandaşlara konsolosluk hizmeti verilmeye başladığını belirten Ertuğruloğlu, “Bu, Rusya’nın KKTC’yi tanıdığı anlamına gelmez. Tanınma bir süreç meselesidir. Tanımayı gösteren tek faaliyet ülkelerin büyükelçi atamasıdır. Bunun dışındaki ilişkiler tanımaya gidecek yolun aşamaları ve adımlarıdır. O süreçteyiz. Azerbaycan​ ve Türk devletleri açısından bu kolay değildir. AB’nin hedefindedir bu ülkeler, bu ülkeler ilişkilerini koz olarak kullanmaktadır” dedi. 

PİLE-YİĞİTLER YOLUNUN YAPIMI DEVAM EDİYOR! 

Pile-Yiğitler yoluyla ilgili konuşan Ertuğruloğlu, şunları söyledi: “Pile-Yiğitler yolu ile ilgili bir anlaşma metni ortaya çıkacak ve karşılıklı imzalayacağız diye bir durum gündemde değildi. Ancak yolun yapımında çeşitli hassasiyetlerin gündeme getirildiği konular söz konusu. BM Barış Gücü zaten tarafsızlığını yitirmiş durumda. Bunun yeni bir göstergesi. Pile-Yiğitler yolunun yapımının Rum tarafının onayına ait bir proje olarak öne çıkılırsa sorun çıkacaktır. Yol yapımı devam ediyor. BM askerilerinin yeniden karşımıza çıkmamalarını gündemde utuyoruz, böyle bir yetkileri de yok. Uzun süredir bu yol projesini konuşuyoruz. BM Barış Gücü yetkilileri yol yapımına onayımız yok diyorlar, protesto edeceklerini söylüyorlar, BM Güvenlik konseyi kınayacak deniyor. BM Barış Gücünün fiziki olarak sahaya çıkıp bizi engellemeye çalışma yetkisi yok. İzleyip, gözlemleyip raporlamadır görevi. Tekrar karşımıza çıkacaklarını sanmıyorum. Devriye yapmalarına izin verdik sadece. Bu yol ile yasa dışı göç olayına alet oluyormuşuz gibi suçlanmamamız için devriye yapmasına izin verdik. Kıbrıs’taki BM varlığı tarafgir ve Rum tarafını avantajlı kılan bir örgüt. 

BM’NİN 5 DAİMİ ÜYESİ BİZİ DIŞLIYOR! 

BM’in 5 daimi üyesinin bu durumdan sorumlu olduğunu belirten Ertuğruloğlu, “Bunun sorumlusu 5 daimi üyedir. Rumları avantaj sağlamaları ve bizi de dışlamalarıdır. Ana vatan hariç kimse tanımıyor. Bu bizim eksikliğimizden değil bilinçli bir politikadır. Bunun sorumlusu İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, ABD’dir. Kendi ilkesel çıkarları temelinde Rumları destekleme ve Rum devleti içinde bir azınlık oluşturmaya çalışıyorlar. Bu ülkelerden medet ummamak lazım” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...