Tgrt Haber

Numan Kurtulmuş'tan 50+1 çıkışı: Sistemde revizyonlar yapılabilir

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
23 Kasım 2023 17:15 - Güncelleme : 23 Kasım 2023 17:53
Numan Kurtulmuş'tan 50+1 çıkışı: Sistemde revizyonlar yapılabilir

Son dakika haberi: TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde revizyon olabileceğini dile getirerek Kurtulmuş, "50+1 çıkışı Cumhur İttifakı'nda sıkıntıya yol açmaz. Kendi içerisinde, beş yıllık uygulamalar çerçevesinde revizyonlar yapılabilir, esas olan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden geri dönüş yoktur" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemi ile gelen Cumhurbaşkanı seçme şartının yüzde 50+1 olduğu model yeniden tartışmaya açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan​, Almanya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada bu kuralın kalkmasının seçimi daha hızlı hale getireceğini söyledi. 

Erdoğan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil" dedi. 

BAHÇELİ'DEN NET ÇIKIŞ

MHP​ Genel Başkanı Devlet Bahçeli​, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği '50+1' tartışmalarına ilişkin partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Kimsenin sırtına binmedik, kimseyi de sırtımıza bindirmedik" dedi. "Sistemin aksayan yönleri varsa düzeltilmeli" diyen Bahçeli, "50+1 konusunda görüşümüz bellidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi​ gelip geçici heves değil. Bu sisteme 'tek adam rejimi' iddiasıyla çamur atmak milletimize saldırıdır ancak aksayan yönleri varsa elbette düzeltilmelidir" ifadelerini kullandı. 

KURTULMUŞ'TAN YENİ AÇIKLAMA

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Endonezya ziyareti dönüşü gazetecilere dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Yüzde 50+1 modeli hakkında konuşan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kendi içerisinde, bu beş yıllık uygulamalar çerçevesinde revizyonlar yapılabilir. Tabii ki esas olan, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden geri dönüş yoktur" dedi.

YENİ ANAYASA MESAJI

Türkiye'nin 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "Aslolan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’nin geleceğinde sürdürülebilirliğinin ve etkinliğinin sağlanmasıdır. Türkiye'nin artık hakikaten 12 Eylül Anayasası’nın ruhundan, prangalarından kurtulması lazım. Bunun için de iyi niyetle, samimiyetle herkesin eteklerindeki taşı dökerek yeni anayasa sürecine katkıda bulunması gerekir" dedi. 

CAN ATALAY SORUSU 

Kurtulmu, Can Atalay'ın tutukluluk durumu ve CHP'nin Meclis'teki eylemi hakkında, "Meclis kimsenin görev vereceği bir yer değildir. TBMM, milli iradenin tecelligâhı olarak 85 milyon milletimizin bütün siyasi farklılıklarının yansıtıldığı, yasaların çıkartıldığı, hatta anayasayı bile değiştirilebilme kudretine sahiptir. TBMM, kendi gündemine sahiptir. Kendi öncelikleri içerisinde nerede, ne zaman, ne adım atılacağını bilir" diye konuştu. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...