Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Şubat'taki cadı avını hatırlatarak altını çizdi: Üniversiteler yasaklarla anılmayacak
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023-24 Akademik Yılı açılışında önemli açıklamalarda bulundu. 28 Şubat karanlığında yükseköğretim adına utanç verici sahnelerin yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaşanan zulmü asla unutamayız. Cadı avını dün gibi hatırlıyoruz. Ancak üniversitelerimiz bir daha asla yasakla ve baskılarla anılmayacak" diye konuştu. Üniversiteye erişimin artırılmasının bazı elitleri rahatsız etse de toplum genelinde memnuniyetle karşılandığını belirten Erdoğan, "7 milyon öğrencimizle Avrupa'da kayıtlı öğrenci sıralamasında ilk sıralarda yer alıyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Yükseköğretim Kurulu 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu. Bilim yuvası üniversitelerin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bilgiye sahip olan insanlığa yön verir. İslam dünyası yerinde sayarken veya kan kaybederken, üniversitelerin öncülüğünde ABD ve Avrupa yükselen güç haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.
28 Şubat dönemindeki yasakçı zihniyeti hatırlatarak üniversitelerde bir daha baskıcı ve dayatmacı anlayışın hakim olamayacağını söyleyen Erdoğan, depremzede öğrencilerle ilgili de açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
"Ne zamanki önceliklerimiz değişmiş, işte o vakit gerileme ve çöküş de başlamıştır. İlmin merkezinin doğudan batıya kaymasıyla birlikte askeriye, ticaret, üretim, diplomasi, kültür ve sanatta da merkez yer değiştirmiştir. İslam dünyası yerinde sayarken veya kan kaybederken, üniversitelerin öncülüğünde ABD ve Avrupa yükselen güç haline gelmiştir. Tarihin bize öğrettiği hakikat şudur; bilgiye sahip olan insanlığa yön verir. Buna karşılık ilim ve akademide geriye düşen diğer alanlarda da geriye düşmekten kurtulamaz. Üniversitelerin üzerine titrememizin arkasında işte bu anlayış var. Üniversiteler ne kadar gelişmiş olursa toplum da bundan olumlu etkilenir.
'CADI AVINI DÜN GİBİ HATIRLIYORUZ'
27 Mayıs darbesi öncesince üniversitelerin görev yapmak yerine vesayet planlarının bir parçası olarak kullanıldığını gördük. Daha yakın tarihte 28 Şubat döneminde ise hafızamıza yükseköğretim adına utanç verici sahneler kazınmıştır. Okul ve inanç tercihi arasında zorlanan kızlarımızın yaşadığı zulmü asla unutamayız. Üniversitelerde bizzat hocalar kullanılarak başlatılan cadı avını dün gibi hatırlıyoruz.
Üniversitelerimizin bir daha asla yasakla, baskıyla, kavgayla ya da ideolojik dayatmalarla anılmasına müsaade etmeyeceğiz.
Hayata geçirdiğimiz reformlarla bu direnci kırmayı başardık. Bu kurumlarımızın asıl varlık gayelerinin önündeki tüm engelleri kaldırdık. Üniversite sayımızı 76'dan 280'e çıkararak isteyen her öğrencinin üniversiteye ulaşmasını sağladık. Üniversiteye erişimin artırılması kimi elitleri rahatsız etse de toplumun genelini memnun etmiştir.
'AVRUPA'DA İLK SIRALARDAYIZ'
Yüksek öğretimi herkes için erişebilir kılarken diğer taraftan da buna uygun kurumsal altyapıyı oluşturduk. Okullaşma oranı 2023 oranı yüzde 45’e yükseldi. 7 milyon öğrencimizle Avrupa'da kayıtlı öğrenci sıralamasında ilk sıralarda yer alıyoruz.
Yüksek öğretim alanında genişlemeye paralel olarak akademisyen sayımızı da artırdık. Bugün 184 binin üzerine akademisyen sayımız çıktı. Profesör sayımızı 32 bin 488'e, doçent sayımızı 20 bin 768'e, doktor öğretim sayımızı ise 71 bin 700'e ulaştırdık.
Bu sene ilk defa daha önce yükseköğretim imkanı bulamamış 34 yaş üstü kadınlarımız için 21 bin kişilik ek kontenjan ayırdık. Ayrıca şehit ve gazilerimiz için 3 bin 704 kişilik kontenjan oluşturduk.
HÜKÜMETTEN ÜNİVERSİTELERE TAM DESTEK
Türkiye Yüzyılı herkes gibi bu kesimlerin de ufkunu açacaktır. Üniversitelerimizin İslam dünyasındaki yükseköğretim kurumlarıyla akademik hareketlilik sağlayacak iş birliği süreçlerini destekliyoruz. Yükseköğretim kurumlarının yurt dışında akademik birim ve ortak üniversite kurmalarının bilim diplomasisine katkıları ortadadır. Hükümetimizin bu yönde atacağınız adımlara desteği tamdır. Üniversitelerin kendi içinde farklılaşarak kendi içinde misyon sahibi olmalarını destekliyoruz.
YAPAY ZEKA OKURYAZARLIĞI ÇAĞRISI
Giderek büyüyen ve 2030 yılında 1,5 trilyon dolarlık pazara erişeceği tahmin edilen yapay zeka teknolojileri eğitim sektörünü de derinden etkiliyor. Yükseköğretim kurumlarında dijital ve yapay zeka okuryazarlığının geliştirilmesinde fayda görüyoruz.
DEPREMZEDE ÖĞRENCİLER
Asrın afetinde aralarında üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin de olduğu 50 bin canımızı kaybettik. Depremzede öğrencilerin eğitimlerin kesintiye uğramaması için gereken her türlü her türlü gayreti gösteriyoruz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle depremzede öğrencileri katkı payı ödemesinden muaf tuttuk, ödeme yapmış olanlara ücretlerini iade ettik. Deprem bölgesinde oturan adaylara, bu bölgedeki üniversitelere yerleşirken genel kontenjanda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek kontenjan sağladık. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'daki öğrencilerin farklı illerdeki devlet üniversitelerinde 1 yıl boyunca özel öğrenci olarak öğrenim görmelerine imkan sağladık. Yine bu illerdeki öğrencilere diledikleri takdirde bir yıl kayıt dondurma hakkı verdik. Depremde zarar gören okulları eskisinden daha güzel hale getirmek için canla başla savaşıyoruz."