Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Teknoloji Teşvik Programı'nda yaptığı konuşmada, uluslararası doğrudan yatırım sistemini hayata geçirdiklerini söyledi. Bu kapsamda hazırlanan teşvik programlarını tek tek açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli otomobil üretiminde 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye aldıklarını duyurdu. Erdoğan en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını da ülkeye kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca düzenlenen Yüksek Teknoloji Yatırım Programı Tanıtım Toplantısına katıldı.
ABD Kongresi'nde konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ayakta alkışlanmasına sert sözlerle tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elinde 150 bin Gazzelinin kanı olan bir kasabı kongresinde ağırlayan, bu caniye kürsü veren, bununla yetinmeyip konuşmasını büyük bir şevkle 57 kez ayakta alkışlayan bir akıl ve vicdan tutulmasıyla karşı karşıyayız. Lafa gelince tüm dünyaya demokrasi ve insan hakları dersi verenler çağımızın Hitler'ini baş tacı ederken utanmıyor" diye konuştu.
Ekonomide son açıklanan verilerin Türkiye'nin doğru yolda olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Erdoğan, Türkiye Yüzyılı'nın aynı zamanda yatırım yüzyılı olacağını vurguladı. Elektrikli otomobil üretiminde 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye aldıklarını kaydeden Erdoğan, en az 20 milyar dolarlık da özel sektör yatırımını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Savunma sanayiinden otomotive, havacılıktan insansız sistemlere, kimyadan güneş enerjisi hücrelerine oldukça geniş bir yelpazede kendi sektörlerinin lideri olan şirketlerimize teşekkür ettik. Bu firmaları canı gönülden tebrik ediyorum.
Özellikle sizlerin ortaya koyduğu icraatla yanınızda olmayı sürdüreceğiz. Yeter ki siz çalışın, üretin, istihdam sağlayın.
NETANYAHU'NUN ABD KONGRESİNDE ALKIŞLANMASINA TEPKİ
Suriye'deki ihtilaf 13 yıldır sürüyor. Ukrayna'daki savaş 2,5 yıldır sürüyor. Gazze'de 16 bini masum çocuk 40 bin sivil hayattan koptu. Soykırımın önüne 10 aydır geçilemedi. ABD'nin kongresinde soykırımcı bir katilin nasıl alkışlandığını tüm dünya izledi. Kim alkışlanır? İnsanlığa hizmeti olan alkışlanır. 40 bin insanı katledeni Temsilciler Meclisi alkışlıyor. Onun dışında onlara karşı tam aksi bir tavır konuluyor. 7 Ekim'den beri insanlar sinema filmi izler gibi kadınların, çocukların öldürülmesini seyrediyor. Bunların katili Netanyahu ise ABD'de alkışlanıyor. Hani demokrasi, hani özgürlük, insan hakları? Bırakın katliamı durdurmayı, elinde 150 bin Gazzelinin kanı olan bir kasabı kongresinde ağırlayan, bu caniye kürsü veren, bununla yetinmeyip konuşmasını büyük bir şevkle 57 kez ayakta alkışlayan bir akıl ve vicdan tutulmasıyla karşı karşıyayız.
Lafa gelince tüm dünyaya demokrasi ve insan hakları dersi verenler çağımızın Hitler'ini baş tacı ederken utanmıyor. 40 bin insanın katilini kahraman gibi ağırlarken yüzleri kızarmıyor.
"EKONOMİDEKİ VERİLER DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR"
Kalkınma yolculuğumuzu hız kesmeden sürdürüyoruz. Ne etrafımızdaki çatışmalar ne de 6 Şubat depremlerinin faturası bizi yolumuzdan alıkoymadı. Elbette sarsıldık, sıkıntılar yaşadık ama hedeflerimizden asla kopmadık. Küresel ekonomik fırtınadan ülkemizin en az şekilde etkilenmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Türkiye ekonomisiyle ilgili son dönemde açıklanan veriler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. İnşallah çok daha iyi olacak.
"TÜRKİYE YÜZYILI YATIRIM YÜZYILI OLACAK"
TOGG'da gösterdiğimiz irade diğer sektörlere de ilham oldu. Ayrıca küresel otomobil firmaları ve büyük ölçekli araç üreticilerinin elektrikli araç yatırımlarını Türkiye'ye yöneltmesinin önünü açtık. Kısa süre önce dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile 1 milyar doları aşan yatırım sözleşmesi imzaladık. BYD ülkemizde Manisa'da üretim tesisi ve AR-GE merkezi kuracak. Başka şirketlerle de görüşmelerimiz sürüyor. Tüm bunlar sadece birer başlangıç. Önümüzdeki dönemde uluslararası doğrudan yatırımlarda daha güçlü bir canlanma göreceğiz. Türkiye Yüzyılı'nı aynı zamanda yatırımın yüzyılı yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla hazırladığımız uluslararası doğrudan yatırım stratejisini yakında hayata geçiriyoruz. 2024-2028 yıllarını kapsayan strateji belgemizle yüksek teknolojiye dayalı yatırımları daha fazla ülkemize çekmeyi hedefliyoruz.
5 MİLYAR DOLARLIK TEŞVİK PAKETİ
Elektrikli otomobil üretiminde kapasitemizi yıllık en az 1 milyon adede çıkarmayı öngören 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz.
Amacımız yüksek yerlilik oranına sahip yeni nesil enerjili araçları ülkemize kazandırmaktır. Birlikte sektörümüzü geleceğe hazırlamayı hedefliyoruz. Batarya üretimini bir diğer öncelikli alan olarak belirledik. Batarya çağrımız ile 2030 yılına kadar 80 gigawattlık kapasite inşa ederek bölgesel güç olmayı hedefliyoruz. Megawatt saat başına 6 bin dolara kadar sağlayacağımız hibe içeren teşvik paketini yatırımcıların istifadesine sunuyoruz.
Ülkemiz çip tasarımı konusunda büyüyen bir ekosisteme sahip. Endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesi inşa etme hedefiyle HIT-30 Programı'nı başlatıyoruz. Güncel üretim teknolojilerine dayalı en az 1 endüstriyel ölçekli çip fabrikasını ülkemize kazandırmak için 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz. Yüzde 40'a varan oranda sermaye katkısı ve hibe desteği vermeye hazırız.
ÖZEL SEKTÖR YATIRIMINDA HEDEF 20 MİLYAR DOLAR
Güneş hücresi ve paneli, rüzgar türbinleri ve bileşen konusunda iyi bir konumdayız. Yenilenebilir enerji yatırımları pazar potansiyelini değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Güneş’te 15 gigavatlık bir tesis kapasitesine yönelik toplam 2,5 milyar dolarlık paket. Rüzgar enerjisinde de yerli bir rüzgar enerjisi markası inşa etmeyi hedefliyoruz. Toplamda 1,7 milyar dolarlık bir kaynak ayırıyoruz.
Büyük teknoloji firmalarının Ar-Ge merkezlerini Türkiye’ye taşıyacak bir paketi devreye alıyoruz. Personel giderlerinin yarısını 5 yıl süreyle karşılayacağız. Togg’un uzun vadede başarısı için kritik öneme sahip firma 10 milyar TL’nin üzerinde Ar-Ge yatırımı ile otonom teknolojilerini Türkiye’de geliştirecek. Bugün ilan ettiğimiz altın çağrıyla teknoloji alanlarında kalkınma yolculuğumuza katkı sağlayacak en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz."