Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Fidan'dan AB mesajı: Rasyonel değil siyasi

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
22 Ağustos 2023 12:46 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 14:22
Son dakika! Bakan Fidan'dan AB mesajı: Rasyonel değil siyasi

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Pile-Yiğitler Yolunun yapımına müdahalesini hakkında konuşan Bakan Fidan, "Ada'daki olaylar BM'nin kuruluş ruhuyla bağdaşmamaktadır" dedi. Fidan aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye giriş süreci ile ilgili, "Türkiye'nin AB üyeliği, stratejik bir hamle olabilir" diyerek AB'ye mesaj gönderdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan​, Bulgaristan​'da mevkidaşı Mariya Gabriel ile ortak basın açıklamasında konuştu. Bakan Fidan açıklamasında KKTC​ ile BM​ arasındaki yol gerilimine ilişkin "Türk toplumuna gerekli insani yardımı ulaştırmak için Yiğitler Köyü’nden bir yol yapımı projesi her zaman gündemdeydi. Pile’de bulunan Rum nüfusa yönelik yapılan yol BM’nin hiçbir zaman için kınamasına ve engellemesine tabi olmadı. Fakat aynısı Türk tarafına olunca BM’nin Ada’daki görevlilerinin adeta BM görevlisi rolünü bırakıp birer şahin edasıyla bu insani yol projesini engelleme yolunda ciddi adımlar attığını görüyoruz" dedi.

"BM TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ"

Ada'daki olayların BM'nin kuruluş ruhuyla bağdaşmadığını ifade eden Fidan, "Bu yol yapımı ile ilgili çok uzun süredir devam eden görüşmeler var. Bu yolun ne zaman başlayacağı bildirilmiştir. Buna rağmen ara bölgeye birden bire BM araçlarının yığılması bizim hoş karşıladığımız bir tavır değil. BM'nin bu konuda tarafsızlığını yitirdiğini düşünüyoruz, KKTC'nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz" şeklinde konuştu. 

"AB ÜYELİĞİ RASYONEL DEĞİL, SİYASİ"

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini de değerlendiren Fidan, "Türkiye'nin AB üyelik sürecinin 2 açıdan ele alınması gerekir. AB üyelik sürecinin rasyonel değil siyasi bakılıyor. Türkiye'nin AB üyeliği, stratejik bir hamle olabilir. AB katılaşmış tutumlarını yeniden değerlendirmeli" ifadelerini kullandı. 

BULGARİSTAN'DAN AB ÜYELİĞİNE DESTEK 

Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel de "Türkiye AB üyelik sürecinde. Bulgaristan da üye olarak Ankara'nın Avrupa yolundaki bu girişimini desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

FİDAN'IN TEMASLARI SÜRECEK  

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere önce Irak'a ardından da Ukrayna'ya gidecek. Dışişleri Bakanı olarak ilk ziyaretlerini gerçekleştirecek Fidan, 3 gün bulunacağı Irak’ta güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alınacak.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...