Son dakika! TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan net mesaj: Darbeci anayasadan kurtulma vaktidir
Son dakika haberi: TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anaysa çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, darbeci geleneğin önünü açan anayasadan kurtulma vakti olduğunu söyledi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle TBMM'de bir araya geldi. Kurtulmuş, burada yeni anayasa çalışmalarına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye Yüzyılı"na yönelik hedefleri gerçekleştirmek için gayret edeceğini aktaran Kurtulmuş, yeni dönemin ülkeye ve millete hayırlı olması temennisinde bulundu. Kurtulmuş, bunların başında yeni bir anayasa yapma mecburiyetinin geldiğini söyledi.
"YENİ BİR ANAYASA MECBURİYETİ ORTADADIR"
"Yeni bir anayasa mecburiyeti ortadadır" diyen Kurtulmuş, demokratik olarak Türkiye'nin önünü açacak önemli çalışmalardan birisi olduğunu aktardı. Kurtulmuş, "Dolayısıyla yeni bir anayasa yapmak, Türkiye'nin boynunun borcudur. Cumhuriyetimizin ikinci asrına yakışan önemli bir adım olacaktır. Bunun için hiçbir ön yargı olmaksızın bu çalışmaları inşallah güçlü bir şekilde başlatarak sonuç almayı hedefliyoruz" dedi.
Milletin 15 Temmuz hain darbe girişimini önleyerek darbeci geleneğin önünü kestiğine işaret eden Kurtulmuş, bu darbeci geleneğin önünü açan anayasadan kurtulma vakti olduğunun altını çizdi.
Anayasa, TBMM İçtüzüğü, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası'nın, ülkenin demokratik topografyası açısından önemine dikkat çeken Numan Kurtulmuş, söz konusu düzenlemelerde sürekli değişiklikler yapıldığını hatırlattı. Kurtulmuş, "1982 Anayasası da 19 kez değiştirilmiştir ama Anayasanın ruhu ve esas kaidesi hala burada durduğu için bir anayasa değişikliğine ihtiyaç vardır. Bu 4 temel hukuk metninin daha demokratik hale getirilmesi, milleti taşıyabilecek bir güce kavuşturulabilmesi de TBMM'nin önemli sorumluluklarındandır" ifadelerini kullandı.
"BİR FANTEZİ DEĞİL, BİR İHTİYAÇTIR"
Anayasa değişikliği tartışmalarına değinen Kurtulmuş, "Anayasa meselesi bir fantezi değil, bir ihtiyaçtır, bir gerekliliktir. Ayrıca sadece siyasi parti veya partilerin anayasası olmaz. Milletin anayasası olur. Bu süreçlerin çok ciddi ve yoğun bir katılımla, tabii ki yüzde 100 herkesin desteğini almak mümkün olmayabilir, ama en büyük konsensüsle sağlanabilmesi ve millete ait bir anayasa yapılabilmesi bu süreçte önemli hassasiyetlerimizden birisi olmalıdır" sözlerini sarf etti.
"ÖZGÜRLÜKÇÜ OLMASI GEREKİYOR"
Anayasanın özelliklerine ilişkin görüşünü dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Birincisi; anayasa, yeni bir anayasa olmalıdır. Ruhuyla, diliyle ve içeriğiyle yeni olması lazım. Onlarca kere, içinde değişiklikler yapıldı. Ama ruhu hala korunarak duruyor. Yeni bir anlayışla ruhunu, içeriğini ve dilini yeniden ele aldığımız bir anayasa olmalıdır.
İkincisi; sivil bir anayasa olmalıdır. Yani milli iradeyi ve milli egemenlik fikrini esas alan; onun üzerinden nasıl bir Türkiye inşa edeceğini, Türkiye'nin ihtiyacı olan konuların ne olduğunu dile getiren bir anlayışla bunun yapılması gerekir. Sivil anayasadan kasıt sadece askerlerin yaptırdığı ya da yaptığı anayasalar olmaması değil, aynı zamanda toplumun bütün kesimlerinin, sivil toplum kesimlerinin işin içerisine girdiği ve fikirlerini rahat bir şekilde dile getirdiği bir sürecin olmasıdır. Milli iradeyi ve milli egemenlik fikrini merkezine oturtturan sivil bir anayasaya ihtiyacımız var. Üçüncü temel özellik olarak ise bu anayasanın özgürlükçü olması gerekiyor"