Tgrt Haber

Son dakika | TBMM'de Can Atalay oturumunda gerginlik: Yumruklar havada uçuştu

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: tgrthaber.com
16 Ağustos 2024 11:48 - Güncelleme : 16 Ağustos 2024 18:33

Son dakika haberi: TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un çağrısıyla tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay için olağanüstü toplandı. Kürsüye çıkan TİP Milletvekili Ahmet Şık ile AK Partili vekiller arasında kavga çıktı. Yumrukların havada uçuştuğu kavga nedeniyle oturuma ara verildi. Öte yandan kavga anı kameralara saniye saniye yansıdı. İki vekile de kınama cezası verildi.

Meclis Genel Kurulu, tutuklu Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay​'ın durumunu görüşmek üzere Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un çağrısıyla saat 14.00'te olağanüstü toplandı. Toplantıya AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ​ başkanlık etti. Oturum öncesi yoklamada AK Partili vekillerin sıraları boş kaldı. 

Son dakika | TBMM'de 'Can Atalay' oturumu başladı - 1. Resim

Bekir Bozdağ tarafından yapılan oylamada toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla oturum başladı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler​, bugün yaptığı açıklamada "Biz toplantı yeter sayısı oluşursa olağanüstü toplantıya gireceğiz" demişti. 

MECLİS'TE GERGİN ANLAR

TİP Milletvekili Ahmet Şık​, kürsüye geldiğinde AK Partili vekillere sataştı. Şık'ın sözleri üzerine ortalık bir anda karıştı. TBMM'de çıkan kavga sonrası bazı milletvekilleri yaralandı.

Son dakika | TBMM'ce Can Atalay oturumunda gerginlik: Yumruklar havada uçuştu - 2. Resim

Temizlik görevlileri yere dökülen kanları temizlerken görüntülendi.

Son dakika | TBMM'de Can Atalay oturumunda gerginlik: Yumruklar havada uçuştu - 3. Resim

KAVGANIN EN NET GÖRÜNTÜSÜ

AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, Ahmet Şık'a yumruk atarak yere düşürdü. Çıkan kavga nedeniyle oturuma ara verildi. Öte yandan kavganın en net görüntüsü de ortaya çıktı.

"MECLİS'TE KAN AKMAYA BAŞLIYORSA VATANDAŞ NE YAPACAK?"

MHP milletvekili oturuma katılmazken, ayağı kırılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Meclis'teki yerini aldı. AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan ve Ahmet Şık arasında yaşanan kavga hakkında konuşan Özel, "Meclis'te kan akmaya başlıyorsa vatandaş ne yapacak? Utanç verici. Yerlerde kan var, kadınlara vuruyorlar. Bu Meclis açısından taşınabilecek bir yük olmaktan çıktı." dedi. 

ÖZGÜR ÖZEL, NUMAN KURTULMUŞ İLE GÖRÜŞTÜ

CHP lideri Özgür Özel, TBMM’de çıkan kavganın ardından Numan Kurtulmuş ile telefonda görüştü. Yaşanan olayların kabul edilemez olduğunun altını çizen Özgür Özel, Kurtulmuş’tan inisiyatif almasını ve siyasi parti temsilcileriyle yapılacak toplantıya bizzat kendisinin başkanlık etmesini istedi.

Şiddetin normalleştirilmemesi gerektiğini savunan Özel, olayların bu noktaya gelmesi konusunda Kurtulmuş'a mutlaka inisiyatif almasını söyledi.

ÖZGÜR ÖZEL: YAŞANANLAR REZALET

Özel bir idare amirinin yaptığı saldırının izah edilemez olduğunu ifade etti. Yaşananları “rezalet” olarak nitelendiren Özel, Meclis Başkanı’ndan artan şiddete dur demesini bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi’ne düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını, Meclis’teki şiddet olaylarıyla ilgili bir toplantı planlanması durumunda ise bu toplantıya en üst düzeyde katılım göstereceklerini dile getirdi.

"AYM, ANAYASA'YI İHLAL ETTİ"

Öte yandan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Can Atalay özel oturumu öncesi yaptığı açıklamada, AYM'nin verdiği kararın anayasanın 85. maddesine aykırı olduğunu söyledi. Güler'in açıklamalarında satır başları:

"Anayasa Mahkemesi (AYM) anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir. Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek karar yok. Geçmiş olaylarla hiçbir benzerliği yoktur. AYM kendi içtihatını yok saymıştır, anayasanın 85. maddesine aykırı işlem tesis etmiştir. Böyle bir hükümle sonuç tesis etmek mümkün değildir"

Son dakika | TBMM'de 'Can Atalay' oturumu: AYM'nin kararı Anayasa'ya aykırı - 1. Resim

ALPAY ÖZALAN VE AHMET ŞIK'A KINAMA CEZASI VERİLDİ

Can Atalay oturumunda çıkan kavgadan dolayı AK Parti Milletvekili Alpay Özalan'a ve TİP Milletvekili Ahmet Şık'a kınama cezası verildi. 

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi’nin, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı okunarak düşürülmesine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, Can Atalay ile ilgili kesin bir mahkumiyet kararı içermeyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde bir işlem yapıldığı ve bu durumun fiili (de facto) bir durum oluşturduğu belirtildi. Anayasa Mahkemesi, “Bu fiili durum hakkında karar verilmesi mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

Mahkeme, "Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına" karar verdi.

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...