Tgrt Haber

Yunanistan ile yeni dönem! Cumhurbaşkanı Erdoğan-Miçotakis zirvesinin tarihi belli oldu

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
05 Eylül 2023 13:55 - Güncelleme : 05 Eylül 2023 15:43
Yunanistan ile yeni dönem! Cumhurbaşkanı Erdoğan-Miçotakis zirvesinin tarihi belli oldu

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan mevkidaşı ile ortak basın toplantısında konuştu. Yunanistan ile yeni ve olumlu bir döneme girildiğini belirten Bakan Fidan, "Ön koşulsuz olarak ilişkilerimizi sürdürmeye hazırız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan-Miçotakis zirvesinin tarihi de belli oldu. İki lider 18 Eylül'de New York'ta görüşecek.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan​, Yunanistan​ Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis​ ile görüştü. Görüşme sonrası Yunan mevkidaşı ile açıklamalarda bulunan Bakan Fidan, Yunanistan ile yeni ve olumlu bir döneme girildiğini söyledi. 

İki ülkenin ilişkisini kapsamlı bir şekilde gözden geçirdiklerini söyleyen Bakan Fidan, önümüzdeki aylara ilişkin yol haritasının incelendini belirtti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan-Miçotakis'in 18 Eylül'de New York'ta görüşeceklerini açıkladı. 

"TEMASLARIN CANLANMASI İÇİN OLUMLU BİR GELİŞME"

Yıl sonunda önce Selanik'te liderlerin başkanlıklarında yüksek düzeyli iş birliği konseyinin 5. toplantısını yapmayı öngördüklerini belirten Fidan, "Diyalog kanallarının ve üst düzey temasların yeniden canlanması bizim için olumlu bir gelişme" dedi.

Bakan Fidan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Yunan hükümeti ve halkının ülkemizdeki deprem felaketinden sonra uzattığı yardım eli için kendisi buradayken teşekkür etmek istiyorum tekrar. Yunanistan'da son dönemde yaşanan orman yangınlarından dolayı kendisine bir kez daha geçmiş olsun diliyorum. Komşumuz Yunanistan'a her zaman için yardıma hazır olduğumuzu da buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum.

"YENİ BİR DÖNEME GİRDİK"

Yunanistan ile ilişkilerimizde yeni ve olumlu bir döneme girmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz temmuz ayında düzenlenen NATO zirvesi esnasında Sayın Cumhurbaşkanımız ile Yunanistan Başbakanı bir araya gelmişlerdi. O dönemde iki lider tekrar olumlu bir hava içerisinde iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alınmasını, sorunların yeni bir perspektifle çözülmesi konusunda fikir birliğine varmışlardı. Dışişleri bakanlarına da bu konuda görev vermişlerdi.

ERDOĞAN​ VE MİÇOTAKİS NEW YORK'TA GÖRÜŞECEKLER

Biz de bugün liderlerimizin o görüşmede ele aldıkları konuların takibini yaptık. İlişkilerimizi kapsamlı bir şekilde gözden geçirdik. Önümüzdeki aylara ilişkin yol haritamızı inceledik. İki hafta sonra Sayın Cumhurbaşkanımız ve Yunanistan Başbakanı New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında bir araya gelecekler. Ekim ayında da Yunanistan'da bakan yardımcılarımız düzeyinde siyasi istişarelere ve ortak eylem planı toplantıları gerçekleştirilecek. Önümüzdeki dönemde güven artırıcı önlemler ve istişari görüşmeler toplantılarının da yapılması gündemimizde.

"EGE VE DOĞU AKDENİZ'İ DEĞERLENDİRDİK"

Yıl sonunda önce Selanik'te liderlerimizin başkanlıklarında yüksek düzeyli iş birliği konseyinin 5. toplantısını yapmayı öngörüyoruz. Diyalog kanallarının ve üst düzey temasların yeniden canlanması bizim için olumlu bir gelişme. Bunun sürdürülmesine yönelik karşılıklı irademizi meslektaşım ile birlikte teyit ettik. Sorunların iki komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog yoluyla çözüleceğine inancımızı yineledik. Ege ve Doğu Akdeniz bağlamındaki sorunlarımızı kapsamlı şekilde değerlendirdik. Ege'de görüş ayrılıklarımız var. Bunları geçmişte istişari görüşmelerde de ele alıyorduk."

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...