YSK Başkanı, Ekrem İmamoğlu kararı için konuştu: Kazansa bile mazbatayı alamaz
Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayları arasında öne çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle ceza almasının yankıları sürüyor. Peki cezanın kesinleşmesinin siyaseten doğuracağı sonuçları nelerdir? YSK Başkanı Muharrem Akkaya, “Kesinleştikten sonra listeye dokunmamız mümkün değil. Seçime girer ama kazansa bile mazbatası verilmez” dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla hakkında siyasi yasak ve hapis cezası kararı verilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ilişkin tartışmalar gündemden düşmüyor. Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayları arasında sık sık adı geçen İmamoğlu, özellikle İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in desteğini alıyor. Ancak YSK üyelerine “Ahmak” dediği gerekçesiyle ceza alan İmamoğlu’na verilen ceza kesinleşirse ne olur, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazansa bile mazbatayı alabilir mi? Habertürk’te köşe yazarı Kübra Par, YSK Başkanı Muharrem Akkaya ile işin hukuki boyutunu konuştu. Akkaya, “Adaylık süreci kesinleşmeden cezası kesinleşirse yerine başka bir aday gösterebilirler. Fakat kesinleştikten sonra listeye dokunmamız mümkün değil. Seçime girer ama kazansa bile mazbatası verilmez” dedi.
SEÇİMLER 45. GÜNÜ TAKİP EDEN İLK PAZAR YENİLENİR
“Adayken ceza alırsa adaylığı düşmez mi?” sorusunu cevaplayan Akkaya, şunları söyledi: “Hayır adaylığı düşmez, isterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez. Bunun yaşanmış örnekleri de var. Mesela en son Ceylanpınar Belediye Başkanı 2019’da seçilmişti ama seçildikten sonra hakkında yargı kararı olduğu için mazbatasını iptal ettik. Muhtarlık seçimlerinde de bu sıklıkla yaşanabiliyor. İkinci en çok oyu alana mazbata veriyoruz. Belediye Başkanları seçiminde ikinci en çok oyu alan kazanıyor fakat Cumhurbaşkanı seçimi belediye başkanı gibi değil. İkinci en çok oy alana mazbata verilmez çünkü yüzde 50+1 şartı var. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için tek aday bile olsa oyların yüzde 50+1’ini alması gerekir. Yani iki adaydan biri seçim takvimi açıklandıktan sonra ceza alırsa seçimi kazansa bile mazbatası verilmez ve seçimler yenilenir. 45. günü takip eden ilk Pazar gününde yeniden Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.”
YENİ SÜREÇ BAŞLAR
“Siyasi yasak karşısında kişi yarıştan çekilirse kalan aday tek başına yarışabilir mi?” sorusunu cevaplayan Akkaya: “Evet, o durumda tek adayla referandum şeklinde yapıyoruz. Tek aday da olsa yine en az yüzde 50+1 oy alması gerekiyor.Kanunda özellikle ikinci tur için bu açıkça yazılmış, ‘Tek aday kalırsa referandum şeklinde yapılır. Kalan aday yüzde 50+1’i yakalayamazsa seçilemez, yeni bir süreç başlar” dedi.
MAZBATASINI ALDIKTAN SONRA KARAR KESİNLEŞİRSE…
Cumhurbaşkanı seçilip mazbatasını aldıktan sonra siyasi karar kesinleşirse ne olur sorusuna Akkaya şu cevabı verdi: “Öncelikle o durumda olay bizden yani YSK’dan çıkmış oluyor. Karar mercii TBMM’dir. Fakat Cumhurbaşkanlığı dokunulmazlığı ve sorumsuzluğu olduğu için etkilenmez, dönem sonuna bırakılır. Milletvekillerinin de çok başına geliyor biliyorsunuz. Anayasa’daki istisnai hükümler dışında milletvekilliği düşmüyor.”
NE OLMUŞTU?
İmamoğlu hakkında YSK başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla siyasi yasak ve hapis cezası istenen davadan karar çıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 4 Kasım 2019'da İmamoğlu'nu kastederek "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil" açıklamasını yaptı. İmamoğlu aynı gün İstanbul'da gazetecilere yaptığı açıklama sırasında Soylu'nun bu sözlerinin hatırlatılması üzerine, "31 Mart'ta seçimi iptal edenler, ve dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" ifadelerini kullandı. Bu açıklamayla ilgili olarak, YSK'nın yazılı suç duyurusunda bulunması ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılığın hazırladığı iddianame, 28 Mayıs 2021'de Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesin tarafından kabul edildi ve İmamoğlu için hapis cezası talep edilen dava süreci başladı.