Tgrt Haber

Ramazan’ın en çok aranan oruç açma duası nasıl edilir? İşte oruç açma ve oruca niyet duası

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
21 Mart 2023 14:20 - Güncelleme : 21 Mart 2023 15:31
Ramazan’ın en çok aranan oruç açma duası nasıl edilir? İşte oruç açma ve oruca niyet duası

11 ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif’i karşılamaya hazırlandığımız bugünlerde Müslümanlar oruçlarına başlarken ve bitirirken nasıl dua edileceği konusunda araştırmalara başladı. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahü Aleyhi Vessellemin’in sahurda ve iftarda okuduğu dualar ve anlamlarıyla oruç açma ve oruca niyet duasını öğrenebilirsiniz.

Oruç​ tutmak sadece boğazı aç bırakmak değil, tüm azalarla günahlardan sakınmayı, insanları kırmamayı, kötü söz söylememeyi, her türlü haramdan kaçmayı gerektiriyor. Yani oruç, nefsi terbiye etmeyi emreden en güzel ibadetlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. ‘Ne mutlu hakkıyla tutana’ diyen alimlerin ramazan​ orucu hakkında tavsiyeleri saymakla bitmiyor. Ramazan süresince günün en önemli anları olan iftar​ saatlerinde ise oruç açmadan hemen önce iftar masasında edilen duaların kabul edildiği rivayet ediliyor. Orucu açmadan önce okunacak dualar ise İslam alimlerinin kitaplarında yerini alıyor. İşte aralarında Peygamber Efendimizin duasının da bulunduğu anlamlarıyla beraber oruç açma ve oruca niyet duaları…

ORUÇ AÇARKEN OKUNACAK DUA:

Orucunuzu açmadan önce edilen duaların sevabı büyüktür ve kabulü Murad edilmiştir. Oruç açarken edilen dua acele etmeden, duanın manevi değeri gözetilerek okunmalıdır. İşte oruç açarken okunacak dua:

“Allahümme yâ vâsi’al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb.”

Anlamı:

“Ey mağfireti çok geniş olan Allah’ım! Kıyamet günü hesaba çekilirken, beni, ana babamı, hocamı, erkek ve kadın bütün müminleri affet!”

İlk lokmanızı aldıktan sonra ise şu duayı edebilirsiniz:

“Zehebezzama’ vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ.”

Anlamı:

Açlık, susuzluk bitti. İnşallah sevabına da kavuştuk. (İbni Mace)

İftar duanıza ekleyebileceğiniz bir diğer dua​ da şöyledir:

“Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel’ ğadin min şehri ramazane neveytü fağfirli ma kaddemtü vema ahhertü.”

Anlamı:

“Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.”

ORUCA NİYET EDERKEN OKUNACAK DUA:

Peygamber Efendimiz​ tarafından edilen sahur duası:

“Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah’ımız bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle Amin.”

Okuyabileceğiniz bir diğer dua:

“Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi’tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu’l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu’l yesire ve ye’fu eni’l kesiri, ikbel minni’l yesire, ve’fu enni’l kesire, inneke ente’l ğafuru’r Rahim, Allahumme inniy es’eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a’leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine’l ayşi bima kasemte li, ya erheme’r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyü fi ni’meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente’s satiru avreti, ve’l aminu rev’eti ve’l mukiylu asreti, fağfir li ğatieti ya erhamerrahimin.”

Anlamı:

Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin.

Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğimi istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.”

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...