Tgrt Haber

Uzman isimden oruç tutacaklara 'zeytin' uyarısı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
22 Mart 2023 09:54 - Güncelleme : 22 Mart 2023 10:09

On bir ayın sultanı Ramazan bu gece ilk sahurla başlıyor. Milyonlarca Müslüman gece saatlerinde uyanıp ilk sahurunu yapacak. Peki sahurda neler yemeliyiz, hangi besinlere dikkat etmeliyiz? Uzman isim tek tek cevapladı, oruç tutacaklara 'zeytin' uyarısı yaptı. İşte detaylar...

Birlik ve beraberliğin temsili, İslamiyet'in 5 şartından biri olan oruçların tutulduğu "On bir ayın sultanı"Ramazan​ bugün başlıyor. Milyonlarca Müslüman ilk sahurunu yapacak. 29 gün sürecek Ramazan ayında oruç​ tutacaklara uzmanlardan uyarılarda geçikmedi. Ramazan ayının bu gece yapılacak ilk sahurla birlikte başlamasıyla oruç tutanların rahat bir gün geçirmesi için önerilerde bulunan diyetisyen Beyza Güner, olumsuzluklar yaşanmaması için uyarılarda bulundu.

ZEYTİN​ YERİNE BADEM​ VE CEVİZ

Sahurun önemine değinen Güner, anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurta tüketiminin altını çizdi. Güner, susuzluğu arttırdığı için zeytin yerine badem ve ceviz ile sahura devam edilmesini tavsiye etti.

SAHUR​ MUTLAKA YAPILMALI

Ağır yemeklerin yenmemesi gerektiğinin belirten Güner, sahuru yapmadan oruç tutmanın bel ve kalça bölgesindeki yağlanmayı arttırdığına dikkat çekti.  Ramazan ayında beslenme şeklinin değiştiğini dile getiren diyetisyen Beyza Güner, az az ve sık sık beslenme şeklini Ramazan ayında gerçekleştirilemediğini söyledi.

Uzman isimden oruç tutacaklara 'zeytin' uyarısı

Ramazan ayında sahurun mutlaka yapılmasını gerektiğini söyleyen Güner, "Sahurda tok tutucu besinler önceliğimiz olmalıdır. Yumurta, bol yeşillik, daha çok susuzluk ihtiyacını arttırdığı için zeytin yerine ortalama 15 adet badem veya iki tane tam ceviz öneriyorum. Sahurda ağır yemeklerin tüketilmesinden yana değilim. Özellikle kahvaltı yapılmasını daha çok öneriyorum. Ek olarak yulaf ezmesi, süt ve meyve karışımı gibi tok tutucu özelliğe sahip karışımlar da yapılabilir" dedi.

"SU İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLER ÖNEMLİ"

Susuzluğu giderecek besinler tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Güner, "Sahuru yapmadan oruç tutmak özellikle bel ve kalça bölgesindeki yağlanmayı arttırır. Sahuru yiyip yatma olarak kesinlikle değerlendirilmemeli, mutlaka sahur saatinde uyanıp kahvaltı yapılmalı. Su tüketiminin gün içinde az olabilmesi için su içeriği yüksek besinler de önemlidir. Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurtayı sahurda tercih edebilirsiniz. Susuzluk açısından şekersiz kompostolar tüketilebilir" ifadelerini kullandı.

Uzman isimden oruç tutacaklara 'zeytin' uyarısı

Diyetisyen Beyza Güner
Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...