Omicron semptomu adenovirüs belirtileri nelerdir? Adenovirüs nedir, nasıl bulaşır?
Son günlerde pek çok kişi göz iltihabı ve çeşitli görme şikayetleri ile hastanenin yolunu tutuyor. Uzmanlar salgın düzeyinde görülen adenovirüs enfeksiyonunun Omicron belirtisi olabileceği konusunda hakkında vatandaşları uyarıyor. Peki ciddi hasara ve görme kaybına yol açtığı bilinen adenovirüs nedir, belirtileri nelerdir? Omicron belirtisi adenovirüs tedavisi nasıl olur, doğal yöntemlerle geçer mi?
Uzmanlar son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında ciddi bir artış yaşandığını ifade etti. Haftalarca süren ve günlük hayatı aksattığı kadar ciddi hasara da yol açan adenovirüs herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Peki adenovirüs nasıl bulaşır?
ADENOVİRÜS NEDİR?
Adenovirüsler, üst solunum yolları hastalıklarına yol açan bir grup DNA virüsüdür. Özellikle sonbahar ve ilkbahar ayları arasında bebekler ve çocuklarda sık sık görülür. Hava ve solunum yoluyla bulaşabilen adenovirüs hapşırma ve öksürme durumlarında daha hızlı bulaşır. Temas yoluyla da bulaşması son derece kolay bir virüstür.
Adenovirüs enfeksiyonları, nadiren zatürre, mide ve bağırsak problemleri gibi daha ciddi sorunlara ve hatta ölüme neden olabilir. Enfekte olan bazı kişilerin hastaneye yatırılması gerekebilir. Toplum sağlığı uzmanı Dr. Jonathan Grein adenovirüs hakkında ''Enfeksiyon yıl boyu bizimle olsa da özellkle kış mevsimlerinde soğuk algınlığı veya grip gibi görünebilir'' ifadelerine yer verirken bağışıklık sistemi düşük olanların dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.
ADENOVİRÜS OMICRON BELİRTİSİ Mİ?
Omicron varyantı nedeniyle Türkiye'de vaka sayıları artış gösterdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her dört vakadan birinin Omciron varyantı olduğunu ve önümüzdeki günlerde bu sayının her üç kişiden birine düşebileceğini ifade etti. Uzmanlar vaka sayılaırnın 100 bin seviyelerine çıkabileceğinin altını çizerken vatandaşlar ''Omicron belirtileri nedir?'' sorusuna odaklandı. Covid-19'dan farklı bazı semptomlar gösteren Omicron hakkında araştırmalar devam ediyor. İngiliz bilim insanları öksürük, burun akıntısı ya da boğaz ağrısı gibi yeni semptomlara ek olarak halk arasında “pembe göz” olarak da bilinen Adenovirüs enfeksiyonuna dikkat çekti.
ADENOVİRÜS NASIL BULAŞIR?
Günümüzde sık sık göz iltihabi gibi şikayetiyle hastaneye giden kişiler adenovirüs olduklarını öğreniyor. Peki adenovirüs nasıl bulaşır?
Adenovirüs enfeksiyonu kişiden kişiye hapşırma ve öksürme gibi hava yoluyla ve bunun yanında virüs bulaşmış kişiyle temas ile bulaşır. ABD Hastalıkları Kontrol Merkezi tarafından belirlenen Adenovirüs bulaşma yolları ise şu şekilde:
- El sıkışmak veya el sıkışmak gibi yakın kişisel temas,
- Öksürme ve hapşırma yoluyla hava,
- Adenovirüs hastasının dokunduğu bir nesneye veya yüzeye temas etmek,
- Elleri yıkamadan önce ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunmak.
ADENOVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uzmanlar adenovirüs uyarısı yaparken vatandaşlar belirtiler hakkında araştırma yapmaya başladı. Adenovirüs belirtileri yaklaşık olarak 10 gün sürerken enfeksiyonlar, zatürre ve mide rahatsızlıklarına yol açarak ölüme sebep olabilir. İşte Adenovirüs belirtileri:
- Soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlar
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Akut bronşit (akciğerlerin solunum yollarının iltihabı)
- Akciğer enfeksiyonu
- Kırmızı veya pembe göz (konjonktivit)
- İshal, kusma, mide bulantısı ve mide ağrısı
Zayıflamış bağışıklık sistemi veya mevcut solunum veya kalp hastalığı olan kişiler, bir adenovirüs enfeksiyonundan ciddi hastalık geliştirme riski daha yüksektir.
KONJONKTİVİT ENFEKSİYONUNDAN NASIL KORUNURUM?
Koronavirüs salgını ile mücadele devam ederken vatandaşlar adenovirüs enfeksiyonuna yakalanmamak için korunma yöntemleri üzerine arama yapıyor. Birkaç basit adımı izleyerek kendinizi ve başkalarını adenovirüslerden ve diğer solunum yolu hastalıklarından koruyabilirsiniz. İşte Adenovirüs korunmanın yolları:
- Ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye yıkayın
- Yıkanmamış ellerle gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmaktan kaçının
- Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçının
- Göz iltihabı semptomları ve adenovirüs belirtileri göstermeye başladığınızda aşağıdaki önlemleri alın:
- Hasta olduğunuzda evde kalın.
- Ellerinize değil, mendile veya gömleğinizin üst kısmına öksürün ve hapşırın.
- Bardakları paylaşmaktan ve kapları başkalarıyla yemekten kaçının.
- Başkalarını öpmekten kaçının.
- Özellikle banyoyu kullandıktan sonra ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye yıkayın.
Çocuk bakım ortamlarında ve sağlık tesislerinde sık el yıkama özellikle önemlidir.
Adenovirüs boğaz ağrısı, ateş, boyundaki lenf bezlerinde şişme, bazen bronşit ve zatürree gibi akut üst solunum yolları enfeksiyonlarına neden olur. Genellikle yaz kamplarına katılan, okul çağındaki çocuklar arasında görülen Adenovirüsler, akut bir ishal hastalığına ve AIDS gibi bağışıklık sistemi hastalarındaysa şiddetli zatürreeye neden olabilir. Enfeksiyonun seyri genellikle hafiftir ve çocuklarda hızla iyileşme görülür. Bazı adenovirüs türleri için aşılar geliştirilmiş; ancak bu aşıların kullanımı günümüzde sınırlandırılmıştır. ABD'de Aşı 17-50 yaş arasındaki askeri personel için onaylanmıştır. Savunma Bakanlığı tarafından temeleğitime tabi tutulan askeri personel için önerilir.
ADENOVİRÜS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Omicron belirtisi olduğu idda edilen Adenovirüs hakkında vatandaşlar araştırma yapmaya devam ediyor. Özellikle aile içinde yayılımın arttığını belirten uzmanlar yakın temas, hijyen ve el göz teması hakkında vatandaşları uyardı. Çocukların yayılıma ve enfeksiyona yakalanmaya daha elverişli olduğunu belirten uzmanlar genelde hafif seyreden bir enfeksiyon olsa da zaman zaman görme kaybına yol açabildiğinin altını çizdi. Peki Adenovirüs tedavisi nedir?
Adenovirüs enfeksiyonu olan kişiler için özel bir tedavi yoktur. Adenovirüs enfeksiyonlarının çoğu hafiftir ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar veya ateş düşürücüler gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak için bakım gerektirebilir. Dinlenme ve bol bol sıvı tüketerek atlatılan adenovirüs bağılıklığı düşük olan kişilerde ciddi hastalıklara neden olabilir.