Tgrt Haber

Antibiyotik kullanırken dikkat! Sağlığınızdan olmayın...

Editör: Bengül Büyükhan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
18 Kasım 2023 11:45 - Güncelleme : 18 Kasım 2023 11:51
Antibiyotik kullanırken dikkat! Sağlığınızdan olmayın...

Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklarda artış yaşanırken ilaç kullanımı da artırıyor. Ancak gereksiz kullanılan antibiyotiklerin insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.

Hastalanınca akla ilk önce antibiyotikler geliyor. Oysa antibiyotiklere dirençli hale gelmemiz bizi birçok bakteriye karşı risk altında bırakıyor.

Oysaki antibiyotikler gereksiz kullanımda, yarardan çok zarar getiriyor.

KÜRESEL BİR TEHDİT 

Eskişehir İl Sağlık​ Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Yaşar Bildirici, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından düzenlenen ‘Dünya Antibiyotik​ Farkındalık Haftası’ kapsamında önemli uyarılarda bulundu.

Antibiyotik direncinin küresel bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekenYaşar Bildirici,toplumun her düzeyinde bilinçli adımlar atılmasının önemine vurgu yaptı.

ANTİBİYOTİĞE DİRENÇLİ ENFEKSİYONLARIN VÜCUDA ETKİLERİ

Antibiyotiklerin insan ve hayvanlarda yanlış kullanımının, antibiyotik direnci sürecini hızlandırdığını vurgulayan Dr. Bildirici, kullanılan antibiyotiklere direnç geliştikçe hastalıklarla mücadelenin daha zor hale geldiğini belirtti. 

Ayrıca antibiyotik direncinin, uzun hastane yatışlarına, yüksek tıbbi maliyetlere ve artan ölümlere neden olduğunu ve bu sürecin antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımı, zayıf enfeksiyon​ önleme tedbirleri ve yetersiz kontrol ile hızlandığını açıkladı. 

Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların, özellikle organ nakli olanlar, diyaliz tedavisi gören böbrek hastaları ve kanser hastaları için ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Bildirici, bu durumun tedavi süreçlerini zorlaştırarak komplikasyon ve ölüm oranlarını artırabileceğini belirtti.

ANTİBİYOTİK DİRENCİNİN KONTROLÜ İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER

  • Dr. Bildirici, antibiyotik direncinin kontrolü için alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı:
  • Antibiyotikleri yalnızca doktorunuzun reçete ettiği durumlarda kullanın.
  • Doktorunuz ihtiyacınız olmadığını söylerse asla antibiyotik talep etmeyin ve doktorunuza güvenin.
  • Antibiyotik kullanırken daima doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
  • Kalan antibiyotikleri asla paylaşmayın ve başkalarına tavsiye etmeyin.
  • Düzenli olarak el yıkayarak, yiyecekleri hijyenik bir şekilde hazırlayarak, hasta insanlarla yakın temastan kaçınarak, güvenli cinsellik yaşayarak ve güncel aşılarınızı yaptırarak enfeksiyonları önleyin.

REÇETESİZ KULLANILMAMASI GEREKİYOR

Dr. Bildirici, antibiyotiklerin ateş düşürmediğini, ağrıyı dindirmediğini ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi etmediğini hatırlatarak, halkı bilinçli kullanıma davet etti. 

Antibiyotiklerin reçetesiz kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak hekim önerisi sonrası reçete ile alınan antibiyotiğin, doğru dozda, doğru şekilde ve belirtilen sürede kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...