Bakan Koca'dan Tabipler Odası'nın 'Sinovac' çıkışına net cevap
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tabipler Odası'nın Türk Tabipler Birliği Merkez Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut'un "Sinovac getirerek baştan hata yaptık" çıkışına cevap verdi: Sinovac etkisiz olsaydı, 1 milyon 510 bin sağlık personeli ve çalışanları içinde yoğun bakım ve vefat sayıları bu kadar azalır mıydı?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artan vakaların nedeni ve 'Sinovac aşısı hataydı' eleştirilerine çarpıcı cevaplar verdi. Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet'e konuşan Bakan Koca, "Bu kadar aşılama yapılmış olmasına rağmen, ölüm sayıları neden bu kadar fazla?" sorusuna 9 hamile kadının koronadan hayatını kaybettiği haberi üzerinden cevap verdi. Koca "İşte görüyorsunuz. Daha önce hamile iken grip olup da hayatını kaybeden oluyor muydu?" diye sordu.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut'un Türkiye en başta bir hata yaptı. Yüzde 51 koruyuculuğu olan Sinovac aşısını getirdiler. Bu aşı 65 yaş üstüne ve sağlık çalışanlarına yapıldı. Yani pandemideki en riskli grubu Sinovac ile aşıladık. Çünkü BioNTech aşısı gelmemişti. Bu yanlış bir politikaydı" çıkışına da cevap verdi.
Bakan Koca, "Sinovac etkisiz olsaydı, 1 milyon 510 bin sağlık personeli ve çalışanları içinde yoğun bakım ve vefat sayıları bu kadar azalır mıydı?" diye sordu.
SİNOVAC NE KADAR İŞE YARADI?
Türk Yoğun Bakım Derneği'nin 11 Ağustos tarihinde Türkiye genelindeki 60 merkezde yatan 952 yoğun bakım hastasının verileriyle ortaya koydu rakamlara göre, hastaların yüzde 51,4'ünü aşısızlar, yüzde 39,4'ünü ise çift doz Sinovac ile aşılanıp zamanı geldiği halde üçüncü dozunu yaptırmamış olanlardan oluştu. Sinovac aşısının yoğun bakım verilerini geniş perspektifle ortaya koyan ilk araştırma, aşının 3. dozla daha da etkili olduğunu ortaya koydu.
Üç doz Sinovac ile aşılananların yoğun bakıma yatma oranı ise yüzde 1.9, iki doz Sinovac ve bir doz BioNTech ile aşılananlar yüzde 1.1, tek doz Sinovac yüzde 3.4, tek doz BioNTech ise yüzde 2.3 olarak belirlendi. İki doz BioNTech ile aşılananların oranı ise yüzde 0.5 olarak belirlendi. Aşısız hastalar ve eksik aşılı olanların oranı ise yüzde 80'i geçti.