Tgrt Haber

Bakan Koca'dan zehirli mantar uyarısı: 100 hastadan 3'ü ölüyor!

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber, AA
14 Haziran 2023 10:01 - Güncelleme : 21 Haziran 2023 14:49
Bakan Koca'dan zehirli mantar uyarısı: 100 hastadan 3'ü ölüyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mantar zehirlenmelerine karşı uyarıda bulunarak, her 100 hastadan 3'ünün hayatını kaybettiğini söyledi. Koca, bazı zehirlenmelerde böbrek ve karaciğer yetmezliği oluşabildiğinin de altını çizdi.

Son günlerde mantar zehirlenmeleri fazlaca gündeme gelmeye başladı. Mantar toplama mevsiminin yaşandığı bu günlerde bilinçsizce toplanan mantarlar, hayati tehlike oluşturuyor. Zehirlenmeler artarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca​'dan önemli bir uyarı geldi. 

KARACİĞER NAKLİYLE HAYATA DÖNEN GENÇ KIZI HATIRLATTI

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Karaman​'da mantardan zehirlenen genç bir kızın Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde yapılan karaciğer nakliyle yeniden hayata döndüğünü anımsattı.

"100 HASTADAN 3'Ü HAYATINI KAYBEDİYOR"

Genç kızın anne ve babasının da hastaneye yatırılarak tedavi edildiğini aktaran Koca, şunları kaydetti: "Mantar zehirlenmelerinde her 100 hastadan 3'ü hayatını kaybediyor. Zehirlenmelerin bir kısmında böbrek ve karaciğer yetmezliğine yol açabilen ciddi durumlar oluşuyor. Dünya genelinde 6 binden fazla mantar türü var ve bunlardan en az 100'ünün hayatı tehlikeye sokan zehirli çeşitler olduğu biliniyor. Zehirlenme riskinden kaçınılması için doğada bulunan mantarların tüketiminden kaçınılması ve kültür mantarlarının tercih edilmesi gerekir. Hastalarımıza geçmiş olsun diyor, karaciğer naklini ve tedavileri başarıyla gerçekleştiren ekiplerimizi kutluyorum."

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1668690926196105216

'KİMSE BİLMEDİĞİ BİR ŞEYİ YEMESİN'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hatırlattığı olayda, anne ve babasıyla yediği mantardan zehirlenen ve karaciğeri iflas eden Dilara Çağlayan (24) kardeşi Ayşe Çağlayan'dan (19) yapılan karaciğer nakli ile hayata tutundu. Dilara'nın sağlık durumu iyiye gitmeye başladığını söyleyen, Prof. Dr. Meral Akdoğan, kullanılan ilaçlara göre zehirlenmenin şiddeti değişebileceğini söyledi. Akdoğan, "Bazı mantarlarda özellikle nörolojik yan etkiler daha ön planda olur. Birden fazla gülmeler, kendini iyi hissetmeler, halüsinasyon dediğimiz semptomlar ki bazen bu kötüye kullanıma da neden olup özellikle bu amaçla kullanılan mantarlar olduğunu da biliyoruz. Yedikten 6, 7 ya da 10'uncu saatte şikayetleriniz başlamışsa bunları ciddiye almak gerekiyor. Bizim bu karaciğer yetersizliği dediğimiz şey daha çok 2 ve 3'üncü günden sonra ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...