Buğdayın faydaları ve zararları nelerdir? Organik tam tahıl insülin açlığını düşürüyor
Sofralarımızda en sık tükettiğimiz besin kaynaklarından olan buğdayın sağlık üzerindeki etkilerini biliyor musunuz? Geçmişten günümüze en çok tüketilen besinlerden olan buğdayın belki de hiç duymadığınız etkileri bulunuyor. Peki buğdayın faydaları ve zararları nelerdir? İşte buğdayla ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar…
En eski besin kaynaklarının başında gelen buğday, içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığı üzerinde inanılmaz etkiler sunar. Eski çağlardan bu yana insanoğlunun tükettiği temel besin kaynaklarından olan buğdayın ne gibi fayda sağladığı ise merak ediliyor. Peki buğdayın faydaları ve zararları nelerdir? Buğday tüketmeli miyiz? Buğday tüketmek sağlık için faydalı mıdır? Buğdayla ilgili bilinmeyen tüm detayları haberimizde bir araya getirdik…
BUĞDAYIN FAYDALARI NELERDİR?
Temel besin kaynaklarından olan buğday sağlıklı yaşam için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var ki o da kullanılan buğdayın kepekli olmasıdır. Buğday ne kadar kepekli yani esmer olursa o kadar fazla sağlıklı demektir. Buğdayın içerisinde kalsiyum, demir ve çinko depolanır. Buğdayda bolca karbonhidrat, B vitamini, kalsiyum, demir ve çinko minerali bulunur. Ayrıca buğday iyi bir lif kaynağıdır. Besin değeri, yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday; bağırsaklar için oldukça faydalı olup kanseri önleyici etkiye sahiptir. Ancak mısır ve yulafa göre sindirimi biraz daha güçtür.
Temel besin kaynaklarından olan buğday sağlık üzerinde inanılmaz etkilere sahiptir ve vitamin ve mineraller yönünden oldukça zengindir. İçerisinde bulunan B vitamini sayesinde diyabet riskine karşı tam tahıllı ürünler tüketilmelidir. Yapılan araştırmalara göre tam tahıllı ürünleri üretenler LDL kolesterolünün daha düşük olduğu, toplam kolesterolünün ise normal seviyelerde olduğu gözlemlenmiştir.
Buğdayın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Faydaları saymakla bitmeyen buğdayın, cilt sağlığından göz sağlığına, saç sağlığından kalp sağlığına kadar birçok etkileri bulunmaktadır.
- Buğday içerisinde bulundurduğu karbonhidratlar sayesinde enerji deposu olması özelliğiyle kalp sağlığını korumada önemli etkiler sağlar.
- Organik tam tahıl ürünlerinin, insülin açlığını yüzde 10 düşürdüğü tespit edilmiştir.
- Obezite sorunu olan kişilerde organik tam tahıllı besinleri tüketiminin artmasıyla, vücut kitle indeksinin düştüğü gözlemlenmiştir.
- Buğdayda bulunan lifler sayesinde tüketildiği zaman bağırsakların çalışmasını hızlandırır ve kabızlığı önler.
- Buğdayda bulunan kalsiyum, çinko ve demir vücuda iyi gelir.
- Buğday bağırsak ve rektum kanserini önler.
- Selenyum açısından zengin olan buğday cildi besler ve cildin esnekliğini arttırır. Ayrıca cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur. Ek olan buğdaydaki çinko ve E vitamini cilde parlaklık verir.
- Buğdayda bolca bulunan lif; ciltteki sivilceleri kurutur. Ayrıca ciltteki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Buğday cilt kanserlerini önler.
- Buğday içeriğindeki çinko saçları güçlendirir. Ayrıca saçtaki kırıkları onarır ve saç köklerinin beslenmesine katkı sağlar.
- Buğdayda yüksek oranda bulunan lif; sindirim sistemine iyi gelir ve bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Bu sayede buğday kabızlığı ve hazımsızlığı önler.
- Buğdayda bulunan çinko ve E vitamini gözde makula dejenerasyonu ve katarakt hastalığı oluşma riskini düşürür. Ayrıca buğday görme kaybını yavaşlatır ve gözlere iyi gelir.
- Buğday tüketimi vücuttaki kan şekerini dengeler. Bu yüzden diyabet hastaları için çok faydalıdır.
- Buğday lifli yapısı sayesinde bağırsaktaki dışkıların atılmasını düzene sokar. Bu sayede vücudun etkili temizliğini sağlar.
- Buğdayın düzenli olarak tüketilmesi vücutta kanser gelişme riskini düşürür. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki düzenli buğday tüketen kişilerin daha az buğday tüketen kişilere göre kansere yakalanma riski daha azdır.
- Buğday metobolizmayı hızlandırır ve bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca bol lifli içeriği sayesinde sindirim sistemini hızlandırır, tok tutar ve kilo vermeyi hızlandırır.
- Buğday bulunan B ve E vitaminlerinin beyne faydası çoktur. Bu sayede buğday beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olur. Buğdayda yer alan B vitamini bazı hafıza problemlerine de iyi gelir. Başta alzheimer hastalığı gibi zihinsel problemlere yakalanma riskini azaltır. Buğday beyin sağlığına katkı sağlar.
- Buğdaydaki B vitamini kompleksi aynı zamanda bazı hafıza ile alakalı hastalıklara faydalıdır. Alzheimer hastalığı başta olmak üzere bazı zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- Zihin sağlığını koruyan buğday, böylece dolaylı olarak ruh sağlığına katkıda bulunur.
- B vitamini içeren buğday PMS (Adet Öncesi Gerginlik Sendrom) olarak adlandırılan durumu hafifletebilir.
BUĞDAYIN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?
- Cilt sağlığı üzerinde inanılmaz etkileri olan tam tahıllı gıdalar tüketmenin faydası ise şaşırtıcı boyuttadır. İşlenmemiş, organik tam tahıllı ürünler cilt sağlığı için gereken bütün maddeleri içerisinde barındırır.
- Buğdayın içerisindeki lifler sayesinde, ciltte bulunan aknelerle mücadelede etkili bir savaş aracıdır.
- Sivilcelerden kurtulmak için içerisinde gerekli tüm maddeleri barındırır.
- Buğday cilt üzerinde oluşabilecek kanser türleriyle savaşmada da yardımcı olacaktır.
BUĞDAYIN SAÇA FAYDALARI NELERDİR?
- Cilt sağlığının yanında saçlar içinde oldukça faydalı olan buğday, saç sağlığını korumak için gerekli olan mineral ve bileşenleri içerisinde fazlasıyla karşılar.
- Buğdayın içerisinde çinko bulunur. Çinko ise saçların sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlayan en önemli bileşendir.
- Saçlarda oluşan hasarları gidermede fazlaca yardımcı olur.
- Buğday saç köklerini beslemede yardımcı olur.
GENEL SAĞLIĞI KORUYAN ETKİLİ BESİN KAYANAĞI
- Genel sağlığı korumada etkili besinler ve vitaminler içerir.
- Vücudun ve organların görevlerini sağlıklı bir şekilde yürütmeleri için gerekli olan besinleri sağlar.
- B vitamini içerdiği için vücudun fonksiyonlarını sağlıklı şekilde devam ettirmesini destekler.
BUĞDAY SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER
- Buğday yoğun miktarda lif içerdiğinden dolayı sindirim sistemi için faydalıdır.
- Lif içeren bütün gıdalar genelde sindirim sistemi sağlığına oldukça faydalıdır.
- Buğday özellikle bağırsak sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Bağırsakların hareketlenmesine katkıda bulunur. Böylece kabızlık gibi sorunların oluşmasına neden olan unsurları ortadan kaldırır.
BUĞDAYIN KALP SAĞLIĞINA FAYDALARI
- Buğday koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.
- Sağlık uzmanları erkekler için günlük 8 gram, kadınlar için 6 gram buğday tüketiminin kalp sağlığı açısından faydalı olduğunu söylemektedir.
BUĞDAYIN GÖZ SAĞLIĞINA FAYDALARI
- Buğday E vitamini, çinko ve niasin açısından zengin olduğu için makula dejenerasyonu ve katarakt riskini azaltır.
- Buğday, görme kaybının ilerlemesini yavaşlatmayı sağlar. Göz sağlığı konusunda buğday inanılmaz faydalıdır.
BUĞDAY DİYABETE İYİ GELİR
- Buğday diyabet hastaları için ideal bir besin kaynağıdır.
- Buğday vücutta kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı diyabet hastaları tarafından tüketilmektedir.
BUĞDAY VÜCUDU TEMİZLER
Buğday tüketimi kabızlığı önlediği gibi bağırsak hareketlerini arttırdığı için vücuttaki dışkıların sağlıklı bir şekilde dışarı atılmasını sağlar ve bu da bağırsaklar başta olmak üzere vücudun temizlenmesini sağlar.
BUĞDAY KANSERİ ÖNLER
- Düzenli olarak buğday tüketimi, kansere yakalanma riskini azaltabilir.
- Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak buğday tüketenlerin, daha az buğday tüketenlere göre kanser hastalıklarına az miktarda yakalandığını ortaya koymaktadır.
KİLO VERMEYİ KOLAYLAŞTIRIR
- Buğday kilo vermek isteyenlerin mutlaka tüketmesi geren bir besin kaynağıdır. Kilo vermeyi kolaylaştırmasından dolayı diyet yapanların besin listelerine mutlaka eklemeleri gerekir.
- Buğday sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermek için metabolizmayı teşvik eder.
- Yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı, buğday sindirim sistemi hareketlendirerek kilo vermeye katkıda bulunur.
BUĞDAYIN ZARARLARI NELERDİR?
İnsan sağlığı üzerindeki faydaları oldukça fazla olan buğdayın zararları var mıdır? Birçok faydası bulunan buğdayın bazı durumlarda zararlı olabileceği de göz ardı edilmemelidir. Buğday aşırı tüketildiğinde yarardan çok zarar getirmektedir. Buğdayın zararlı ise şu şekilde sıralanabilir;
- Buğdayın aşırı tüketimi vücutta vitamin eksikliği yapar.
- Buğdayın aşırı tüketimi kişide şişkinlik ve hazımsızlık yapar.
- Vücudu buğdaya hassas olan kişilerde buğday tüketimi ağızda ve dilde şişlik ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açar.
- Buğday tüketiminde aşırıya kaçıldığında vücuttaki oksalat seviyesi çok yükseleceğinden sağlık problemleri görülebilir.