"Dumping sendromu nedir, neden yaşanır, nasıl önlenir, belirtileri nedir?" sorularının cevabı araştırılmaya devam ediyor. Sık sık gündeme gelen dumping sendromuna neler sebep olur? Mide ameliyatından sonra yaşanan dumping sendromunun çözümü nedir? İşte, detaylar!
Dumping sendromu, mide ameliyatı geçiren kişilerde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Son dönemde sık sık araştırılan "dumping sendromu nedir, belirtileri nelerdir, neden olur?" sorularının cevabı, tanınmış isimlerin de bu hastalık ile mücadele etmesi sebebi ile gündemde yer alıyor. Dumping sendromu hastalığının belirtileri, tedavisi ve sebepleri haberimizde...
Dumping sendromu, midenin bir bölümünün ya da tamamının alındığı ameliyatlar ya da gastrik bypass operasyonunun ardından ortaya çıkma ihtimali olan bir rahatsızlıktır. Midenin çok hızlı boşalması ile karakterize bir semptom olarak tanımlanan dumping sendromu; mide kanseri nedeniyle midenin tamamının ya da bir kısmının alındığı ameliyatlarda, alınan karbonhidrattan zengin besinlerin ince bağırsağa hızlı geçişine bağlı bir durumdur.
Mide cerrahisinin nasıl yapıldığı dumping sendromunun derecesini belirler. Cerrahi nedenler arasında gastrojejunostomi, gastrik bypass ameliyatları, mide ülseri ameliyatları kabul edilebilir. Cerrahi olmayan sebepler arasında da diyabet hastalığı, bazı viral hastalıklar ve idiopatik sebepler kabul edilebilir.
Dumping sendromu erken ve geç dumping olmak üzere ikiye ayrılır:
Erken Dumping Belirtileri:
Geç Dumping Belirtileri:
Operasyondan aylar ile yıllar sonra ortaya çıkabilen belirtiler, kan şekeri düşüklüğü sebebi ile ortaya çıkar. Belirtileri şu şekildedir:
İLAÇLAR
Diyet sürecinde yapılan değişikliklere rağmen dumping belirtileri devam ettiği takdirde, hastaya ilaç tedavisi uygulanır.
CERRAHİ TEDAVİ
Diyet ve endoskopik anostomoz daraltıcı işlemlerin iyileştirmemesi durumunda, hastalara cerrahi müdahale uygulabilir. Gastrik bypass geçirmiş dumping sendromu yaşayan hastalarda çeşitli revizyon ameliyatları yapılabilir. Bu operasyonlar 7-8 saati bulabilen, zor ve deneyim gerektiren önemli ameliyatlardır.
DİYET
Dumping sendromu hastalarında en önemli tedavi yöntemi, diyette yapılacak değişimlerdir. Karbonhidrattan ve basit şekerlerden kaçınılmak, proteinden zengin lif içeriği yüksek gıdalar tüketmek bu anlamda oldukça etkilidir. Lif bakımından zengin gıdaların tüketilmesi mide boşalmasını ve bağırsağa hızlı geçişi geciktirdiği için belirtileri önlemeye yardımcı olur.
Gıdalarla birlikte sıvı tüketilmemesi de mide boşalmasını hızlandıracağı için dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu süreçte, normalde de dikkat edilmesi gerektiği gibi; gıdalar iyi çiğnenmeli ve yavaş tüketilmelidir. Diyeti uygulayan kişilerin az az ve sık sık olacak şekilde 6-7 öğün tüketilmesi önerilir.