"Mavi dil hastalığı belirtileri nedir, nasıl yayılır, bulaşıcı mıdır?" soruları gündemde yerini aldı. Adana'da iki mahallenin mavi dil hastalığı sebebiyle karantinaya alınmasının ardından, mavi dil hastalığına, bir diğer adıyla "tatarcık" virüsüne dair bilinmeyenler araştırılmaya devam ediyor. Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı, insanda olur mu? Nasıl geçer? Detaylar haberimizde!
"Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı neden olur?" sorularının cevabı araştırılmaya devam ediyor. Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki iki mahallenin hayvanlarda görülen bulaşıcı mavi dil hastalığı nedeniyle karantinaya alınması üzerine, Kaymakamlık, mahallelere hayvan giriş-çıkışının yasaklandığını açıkladı. Peki, mavi dil hastalığı nasıl geçer, insanlarda olur mu, nasıl geçer? Haberimizde...
"Mavi dil hastalığı" olarak bilinen Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sinekler tarafından taşınan sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani geviş getirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. Koyun, keçi, sığır, manda, geyik, Afrika antiloplarının ve develerinin çoğu türü gibi yabani ve evcil geviş getirenleri etkileyen bu hastalık, bulaşıcı olmayan, taşıyıcı kaynaklılıdır. Ölümcül olabilir.
Mavi dil hastalığının tedavisi bulunmamaktadır, bu sebeple koruyucu önlemler almak önemlidir.
Mavi dil hastalığı direkt yolla bulaşmaz. Bu hastalıkta bulaşı sadece Culicoides cinsi sineklerle olmaktadır. Culicoides cinsi sinekler biyolojik vektörlerdir, enfekte bir hayvandan kan emerek virüsü almalarının ardından 7 gün içinde virüsü vücutlarında yeterli miktarda üretip bir başka hayvanı enfekte edebilecek duruma gelmektedir. Böylece mavi dil hastalığı diğer hayvana geçerek bulaşmaktadır.
Mavi dil hastalığı geviş getiren hayvanlarda görülebilmekle birlikte; temas ve tüketim yoluyla insanlara bulaşmamaktadır. Hastalık, yalnızca hayvanlar arasında bulaşmaktadır. Bu hastalığa Culicoides cinsi sinekler neden oluyor. Geviş getiren hayvanlarda görülen bu hastalık, evcil hayvanlara da bulaşmaktadır. Mavi dil hastalığı insanlara bulaşmıyor. Hastalığın önlenmesi ve tedavisi için aşılama ve karantina öncelikle koşul.