Bilim insanları, pirinç tanesinden daha küçük, ışıkla kontrol edilen ve vücutta kendiliğinden eriyebilen dünyanın en küçük geçici kalp pilini geliştirdiklerini duyurdu.
İnsanlar üzerinde test edilmesine birkaç yıl olsa da, kablosuz olarak çalışan yenilikçi bir kalp pili modeli üretildi. Bir pirinç tanesinin yarısı büyüklüğündeki pil tıp dünyasında çığır açabilecek "dönüştürücü bir atılım" olarak değerlendiriliyor.
Dünya genelinde milyonlarca insan, kalp atışlarını düzenlemek için elektriksel uyarılar gönderen kalıcı kalp pilleri kullanıyor. Ancak bu yeni cihaz, özellikle doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan ve ameliyat sonrası geçici kalp pili ihtiyacı duyan çocuklara yardımcı olmak için tasarlandı. Aynı zamanda, yetişkinlerin kalp ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde de destekleyici bir rol oynayabilir.
Geleneksel geçici kalp pilleri, elektrotların cerrahi müdahaleyle kalp kasına yerleştirilmesini ve kabloların göğüsteki harici bir cihaza bağlanmasını gerektiriyor. Pil kullanım süresi dolduğunda kablolar çekilerek çıkarılıyor, ancak bu işlem bazen dokulara zarar verebiliyor. Hatta, 2012 yılında geçici kalp pili çıkarılan Amerikalı astronot Neil Armstrong’un iç kanama nedeniyle hayatını kaybettiği biliniyor.
Science Alert'te yer alan habere göre ise yeni geliştirilen bu kablosuz kalp pili, yalnızca 1 milimetre kalınlığında ve 3,5 milimetre uzunluğunda olmasıyla bir şırınga ucuna sığabiliyor. Dahası, vücutta doğal olarak çözünerek hastaların ek bir cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymasını önlüyor.
Nature dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, bu yenilikçi kalp pili, hastanın göğsüne yapıştırılan yumuşak bir yama ile eşleştiriliyor. Yama, düzensiz kalp ritimlerini tespit ettiğinde, kalp piline ışık sinyalleri göndererek uyarım sağlıyor. Cihaz, vücuttaki sıvıları kullanarak kimyasal enerjiyi elektrik sinyallerine dönüştüren galvanik hücreler sayesinde çalışıyor.
Fare, domuz, köpek ve insan kalp dokusu üzerinde yapılan laboratuvar testlerinde başarıyla çalışan bu teknoloji, önümüzdeki 2-3 yıl içinde insanlarda denenmeye başlanabilir.
Araştırmayı yürüten bilim grubundan ABD merkezli Northwestern Üniversitesi’nden Prof. John Rogers, ekiplerinin bu hedefe ulaşmak için bir girişim başlattığını belirtti.
Chicago Üniversitesi'nden, ışıkla aktive olan kalp pilleri üzerine çalışan ancak bu araştırmada yer almayan bilim insanı Bozhi Tian ise yeni cihazı “tıbbi teknolojide devrim niteliğinde” olarak nitelendirerek, bu gelişmenin yalnızca kardiyoloji alanında değil, sinir rejenerasyonu, yara iyileşmesi ve akıllı implant teknolojileri gibi birçok tıbbi alanda çığır açabileceğini vurguladı.