Tgrt Haber
✓ DOĞRULUK KONTROLÜ

e-Nabız satıldı iddiası sonrası Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi!

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: tgrthaber.com
11 Ekim 2024 18:39 - Güncelleme : 11 Ekim 2024 18:43
e-Nabız satıldı iddiası sonrası Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi!

Son günlerde ortaya atılan "e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’nin Katar’a satıldığı" iddiaları sonrası Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, e-Nabız sisteminin tamamen Sağlık Bakanlığı’na ait olduğunu ve hiçbir ülkeye satılmadığını vurguladı.

Bugün bazı internet siteleri ve haber portallarında yer alan 'e-Nabız Katarlılara satıldı' iddiası sonrası Sağlık Bakanlığı​'ndan açıklama geldi. Bakanlık açıklamasında, e-Nabız’ın 70 milyon aktif kullanıcıya ulaştığı ve 39 merkezi sistemle entegre bir şekilde çalışan devasa bir bilgi sistemi haline geldiği belirtildi. Sistemin, Türkiye​'deki 30 binden fazla sağlık tesisi ile güvenli bir ortamda haberleştiği ve Türkiye’nin sağlık bilişimi alanındaki önemli bir başarıyı temsil ettiği ifade edildi.

'YÜKSEK GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINIYOR'

Açıklamada ayrıca, e-Nabız ve benzeri milli projelerin Türkiye'yi dünya çapında önde gelen bir konuma taşıdığına dikkat çekildi. Vatandaşların kişisel sağlık verilerinin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu​'na uygun şekilde en yüksek güvenlik önlemleriyle korunduğu belirtilen açıklama şu şekilde:

e-Nabız satıldı iddiası sonrası Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi! - 1. Resim


"E-NABIZ SATILDI İDDİALARI GERÇEK DIŞIDIR"

Ülkemize özgü geliştirilmiş e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’nin Katar’a satıldığı yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır.

e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi, Bakanlığımızın amaç ve hedefleri doğrultusunda tasarlanarak geliştirilmiş ve tüm unsurları ile Sağlık Bakanlığına aittir. e-Nabız’ın bugünkü aktif kullanıcı sayısı 70 milyonu bulmuş, 39 farklı merkezi sistemle entegre 30 binden fazla sağlık tesisi ile güvenli ortamda haberleşen devasa bilgi sistemleri bütünü hâline gelmiştir. Bu başarının ardında, binlerce sağlık tesisindeki yüz binlerce sağlık çalışanımız ve e-Nabız uygulamasını hızla benimseyen vatandaşlarımız bulunmaktadır.

e-Nabız satıldı iddiası sonrası Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi! - 2. Resim


"E -NABIZ MİLLİ PROJEDİR"

e-Nabız sistemi hiçbir ülkeye satılmadığı gibi Sağlık Bakanlığından izin almadan hiçbir ülkeye satılamaz ve Bakanlığımızdan izinsiz kullanılamaz. e-Nabız ve benzeri millî projeler ülkemizi sağlık bilişimi alanında dünya ölçeğinde gıpta ile izlenen bir noktaya getirmiştir. Sağlık bilişimi alanında oluşmuş bu başarılı atmosfer, çok sayıda Türk şirketinin Türkiye’de edindikleri kıymetli tecrübeleri kullanarak yurt dışında sağlık bilişimi alanında hizmet sunmasına da katkı vermektedir.

Hiçbir surette vatandaşlarımızın kişisel sağlık verilerinin satılması veya üçüncü kişilere açılması mümkün değildir. Vatandaşlarımızın kişisel sağlık verileri, başta 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca en yüksek idari ve teknik tedbirler alınarak korunmaktadır.

e-Nabız satıldı iddiası sonrası Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi! - 3. Resim


"TÜM HAKLARI BAKANLIĞIMIZA AİTTİR"

e-Nabız ülkemizin ihtiyaçlarına göre geliştirilmiş, barındırdığı verilerin gizlilik ve güvenlik ihtiyacına binaen Bakanlığımızın Kritik Varlıklar listesine dâhil edilmiştir. e-Nabız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin medarıiftiharıdır ve tüm hakları Bakanlığımıza aittir.

Teşhis ve tedavi sürecinde aldığı rol ile sağlık sisteminin ana unsuru hâline gelmiş, vatandaşımızın kendi sağlığını yönetmede kullandığı bu sisteme karşı yalan haberlerle güven kaybı oluşmasına müsaade etmeyeceğiz.  Çirkin ve gerçeğe aykırı sözde haberleri üreten ve yayanlara karşı tüm yasal yollara başvuracağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Kaynak: tgrthaber.com

Doğruluk Kontrolü

Büyük ölçüde yanlış

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Seda11 Ekim 2024 18:44

İnternetteki herşeyin doğru olduğunu düşünmek olmaz ya ne kadar saçma bir şey bu sanki herkes aklıselim olsaydı böyle haberler üretilmezdi

Sonraki Haber Yükleniyor...