Tgrt Haber

FDA Aşı Komitesi'nden yenidoğanlara RSV aşısı için kritik adım

19 May 2023 10:44 - Güncelleme : 19 May 2023 12:58
FDA Aşı Komitesi'nden yenidoğanlara RSV aşısı için kritik adım

FDA Aşı Komitesi, Pfizer’ın geliştirdiği yenidoğan bebekleri korumak için RSV aşısının kullanımı yönünde lehte oy kullandı. Aşının onaylanması durumunda RSV’ye bağlı ölümler ve hastaneya yatışlarda ciddi oranda azalma görülmesi bekleniyor. 

FDAAşı​ Komitesi, Pfizer’ın yenidoğan bebekleri RSV virüsünden korumak için geliştirdiği aşı için lehte oy kullandı. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanında Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Aşılar Bölümü Direktörü Dr. David Kim, "ABD'de yaşayan çocuklar ve anneler için harika bir gelişme" dedi. Aşının güvenliğini ve etkinliğini değerlendiren komite, aşının etkili olduğu yönünde karar verirken güvenliği konusunda ortak bir anlaşmaya varmadı. 

ERKEN DOĞUMA NEDEN OLABİLİR 

FDA, Pfizer​'in maternal RSV aşısının yenidoğanlarda enfeksiyonları önlemede etkili olduğuna ancak potansiyel erken doğum riskini de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Fred Hutchinson Kanser Merkezi'nde Aşı ve Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü ve Halk Sağlığı Bilimleri Bölümü'nde Prof. Dr. Holly Janes, aşının etkinliği konusundaki soruya "evet", güvenilirliği konusundaki soruya "hayır" dedi. Janes, konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Aşının faydaları ve potansiyel risklerini nasıl bir arada kullanacağımızla ilgili daha fazla veriye ihtiyacımız var” dedi. 

FDA Aşı Komitesi'nden yenidoğanlara RSV aşısı için kritik adım

FDA tarafından aşının onaylanması haline bebekleri RSV'ye karşı koruyan ilk aşı olacak. Maternal aşı, hamileliğin sonlarında anne adayına tek doz halinde verilecek. 

HER YIL ABD’DE 34 MİLYON ÇOCUK RSV VİRÜSÜYLE HASTALANIYOR 

CNN'in haberine göre RSV, ABD'de çocukların hastanede yatışına neden olan sebeplerin başında geliyor. Bir yılda 5 yaşın altındaki 34 milyon çocuğa RSV ile ilişkili alt solunum yolu enfeksiyonu teşhisi konuyor. Çocuklar hastalığı hafif atlatırken çocukların yüzde 10'u hastaneye yatıyor. 

DÜNYADA HER YIL 160 BİN KİŞİ RSV’DEN ÖLÜYOR 

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'ne göre, dünya çapında her yıl yaklaşık 64 milyon insan RSV virüsüne bağlı olarak hastalanıyor ve RSV’ye bağlı olarak en az 160.000 kişi hayatını kaybediyor. Dünyada RSV virüsünden kaynaklı olarak 28 günden 6 aya kadar bebeklerde yaklaşık 28 vakadan 1'i ölümle sonuçlanıyor. 2022'de yapılan bir araştırmaya göre, RSV ölümlerinin çoğu hastanede meydana gelmediği için bu oranlar hayli eksik olabilir. 

FDA Aşı Komitesi'nden yenidoğanlara RSV aşısı için kritik adım

ÖMÜR BOYU KORUMUYOR 

FDA analizine göre, Pfizer aşısı, yeni doğanları doğumdan sonraki ilk üç ayda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarından korumada yüzde 82 etkili. Doğumdan yaklaşık altı ay sonra hastalığı önlemede yüzde 69 etkili. Children's Mercy Hastanesi'nde pediatri profesörü olan Dr. Jay Portnoy, "Aşı, verileri karşılıyorsa birçok bebek ve anne önümüzdeki yıllarda daha rahat nefes alacak” dedi. 

Ancak aşı, kızamık aşısı gibi çocuğu hayatı boyunca korumuyor. 

Pfizer, FDA komitesine aşının her yıl yaklaşık 16 bin hastaneye yatışın ve 300.000'den fazla hastaneye başvurmanın önlenebileceğini söyledi. 

 

Kaynak: CNN

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...