Sağlık

Hızlı ye erken öl: Hızlı yemek yeme psikolojisi

Başta sağlık olmak üzere yaşam kalitesine de ciddi anlamda etki eden hızlı yemek yeme alışkanlığı; mide ve bağırsak hastalıkları gibi birçok ölümcül hastalığa davetiye çıkartıyor... İşte hızlı yemek yeme psikolojisi ve alışkanlığının zararları...

Hızlı ye erken öl: Hızlı yemek yeme psikolojisi
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
20.05.2021
saat ikonu 13:49
|
GÜNCELLEME:
20.05.2021
saat ikonu 13:49

Teknolojinin hayatlarimiza girmesiyle birlikte hizli yasamin getirdigi sagliksiz beslenmenin yol açtigi saglik problemlerini saymakla bitiremeyiz... Sismanlama, seker hastaligi, kalp ve damar hastaliklari, tansiyon bunlarin arasinda. Bir diger hizli yemek yeme aliskanligi kazandiran fastfood tüketiminin de insanlari öfkeli ve saldirgan hale getirdigi biliniyor.

Maalesef çogumuz: “Nasil besleniyorum? Gerçekten saglikli besleniyor muyum?” sorularini daha çok beslenmeden kaynaklanan hastaliklarla karsilastigimizda kendi kendimize soruyoruz. Beslenmeyi de en çok hosumuza giden yiyeceklerle karnimizi doyurmak olarak algiliyoruz. Nihayetinde tabakta durdugu gibi vücudumuzda durmayan yiyecekler, hiç beklemedigimiz bir anda çok ciddi saglik sorunlariyla karsilasmamiza sebep oluyor. Hele buna teknolojik hayatin bir sonucu olan hizli hayatla birlikte hizli yemekler de eklenince, is daha ciddi boyutlar kazaniyor.

Hizli ye erken öl | Hizli yemek yeme psikolojisi

Pandemi sürecinde tekrar tüketimi artan fastfood yiyeceklerin yetersiz ve dengesiz beslenmenin basini çeken; "yag, tuz ve kolesterol" bakimindan ne kadar zengin oldugunu herkes biliyor. Yeterince posa, vitamin ve mineral içermeyen, daha çok rafine edilmis bu yiyeceklerden özellikle hamburgerler, cips, patates kizartmasi, mayonez, ketçap, dondurulmus gidalar ve diger ürünleriyle dünyamiza ve midemize giren söz konusu gidalar, karin doyurmadigi gibi, saglik sorunlarini da beraberinde getiriyor...

ÇOK HIZLI YEMEK YERSEK NE OLUR?

Fastfood kuruluslarina göre; hamburgerlerin %48’i sudan olusuyor. Bu da üretilen ürünleri kolayca ve çabuk yememize, çok kisa süre içinde tekrar açlik hissetmemize neden oluyor demektir. Ayrica, bir hamburger menüsünün yaklasik 1000 ila 1200 kalori içerdigini biliyoruz. Uzmanlara, hamburger ve diger hizli yemek türlerinin çok fazla kalori ve yag barindirdiklarini belirtiyorlar. Üstüne bir de bu gidalari tüketenlerin hareketsiz insanlar olmasi da sismanlik tehlikesini ortaya çikariyor. 
 
Uzmanlar sismanligin beraberinde kalp ve damar hastaliklarini getirdigi gibi, diger baska birçok hastaliga da davetiye çikarttigini belirtiyorlar. Böyle sonuçlarla karsilasmadan daha saglikli bir hayata sahip olabilmemiz için, düzenli spor yapmamizin, günde en az 45-60 dakika yürümemizin sart oldugunu da belirtiyorlar.

Hizli ye erken öl | Hizli yemek yeme psikolojisi

Dahasi var: Hazir yiyeceklere hazirlanma asamasinda fazladan tuz katiliyor. Tuz sindirim sistemi kanserinde etkin rol oynuyor. Hücreleri yipratarak mide kanserine, kan basincini arttirarak da yüksek tansiyona neden oluyor. Kola, sekerleme, cips, hamburger, salam ve sosis gibi yiyeceklerde, gerek uzun ömürlü olmasi, gerekse renklendirilmesi gibi amaçlarla kimyasal katki maddeleri kullanildigini biliyoruz.

Söz konusu bu katki maddelerinin de vücutta kanserojen maddelere dönüstügünü tahmin edersiniz... Özellikle gelisme çagindaki çocuklar için bu tür yiyeceklerin kesinlikle uygun olmadigini ve aliskanlik haline getirilmemesi gerektiginin de altini çizmis olalim. Diger taraftan boyali, katki maddeli, asiri proteinli bu ve benzeri yiyecekler kisiyi daha saldirgan ve öfkeli davranislar sergilemeye itebilir, kisiyi daha tetikte ve savunmaya hazir halde tutabilir. Kalin bagirsak, prostat, idrar yollari ve agiz kanserlerinin olusumunda ve kanserde rol oynayan ögelerin tuzlama, tütsüleme, yüksek sicakliklarda kizartma gibi islemler sonrasinda ortaya çiktigini hatirlatmak isteriz…

HIZLI YEMEK YEMEKTEN NASIL KURTULURUM?

Yemek yeme aliskanligi ya da hizli yemek yeme aliskanligini biranda birakmak veya terk etmek kolay degildir. Ancak yemek yeme süresini uzatmak için sizlere birkaç uyarida bulunabiliriz. 

Hizli ye erken öl | Hizli yemek yeme psikolojisi

Bunlar sirasiyla:

  • Yemek yediginiz rahat ve sakin olmasina dikkat edin. 
  • Gün içinde ara ögünlerle açliginizi dengelemeye çalisin. 
  • Tüketilen yemeklerin çok sicak ve çok soguk olmamasina özen gösterin.
  • Eskiler her ne kadar "yemek yerken konusulmaz" deseler de yemek yediginiz arkadasinizla usul ve adaba uygun bir sekilde sohbet edebilirsiniz. 
  • Yemekten almis oldugunuz her lokmada kasigi veya çatali tabaga birakin bir sonraki lokmada tekrar geri alin. 
  • Yemek yemeyi televizyon basinda yapmayin. 
  • Yemeklerinizi ögüne göre seçip daha çok yüksek lif içeren gidalarla yapilmis yemekleri tercih edin. 
  • Stresli iken ve acil islerin arasina yemek yemeyi sigistirmayin. 

 

HIZLI YEMEK MI YAVAS YEMEK MI?

Hizli ye erken öl | Hizli yemek yeme psikolojisi

Yavas yemek mi hizli yemek mi sorusunun cevabi basit! Yavas yemek yemek her zaman için daha faydalidir. Çünkü yavas yenilen yemek sayesinde mide de yanma, eksime, dolgunluk hissi olusma riski minumuma iner. Bu da yemegi daha keyifli hale getirir, besinlerden tat almanizi saglar. 

Yavas yeme ve besinlerin iyi çignenmesi ile sindirim ve besinlerin emilimi artar. Besinlerin iyi çignenmesi, özellikle pismemis çesitli meyve ve sebzelerin sindirimi için oldukça önemlidir. Diger taraftan yemek arkadasinizi dogru seçmenizde fayda görüyoruz.

Yemegi yavas yiyen arkadaslarinizla yemek yemeye çikmanizin önemli oldugunu düsünüyoruz.

ETİKETLER
#beslenme
#sağlık
#kalp hastalığı
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.