İftar sonrasına dikkat! Sigara içenlere net uyarı

İftardan sonra en sık yapılan hataları uzmanlar açıkladı. Ramazan ayının kabus gibi geçmesine özellikle mide ağrılarının artmasına neden olan bu hataları gelin beraber uzman görüşüyle inceleyelim.

İftar sonrasına dikkat! Sigara içenlere net uyarı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
17.03.2024
saat ikonu 17:28
|
GÜNCELLEME:
17.03.2024
saat ikonu 17:28

Ramazan ayinin ilk haftasi tamamlanmasina ragmen en sik yapilan hatalar nedeniyle rahatsizliklarda bir o kadar artti. Bu durum karsisinda uzmanlardan uyari geldi. Iftar yaparken ya da iftarda tüketilen besinler sonrasi yasanan bu sorunlarin yasanmamasi için mutlaka bu uyarilara dikkat edilmesi gerekiyor. Acibadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Prof. Dr. Oya Yönal, uzun süren açlik ve hatali beslenme aliskanliklari nedeniyle Ramazan’da mide sorunlarinda  artis görüldügüne dikkat çekti.

IFTARDA EN SIK YAPILAN HATALAR! 

Iftarinizi çorba ve salata gibi hafif yemekler ile  açmaniz, ana yemege geçmek için 15 dakika beklemeyi aliskanlik edinmeniz çok önemli. Gastroenteroloji Uzmani Prof. Dr. Oya Yönal, hazimsizlik, gastrit ve reflü gibi sorunlari önlemek için midemizi dinlendirmemiz gerektigine isaret ederek, sözlerine söyle devam ediyor: "Dolayisiyla çorba veya salatadan sonra hemen ana yemege geçilmemesi gerekir.  Ayrica iftarda asiri yagli, acili ve kizartilmis besinler yerine; hazmi kolay sebze ve protein agirlikli besinler tercih edilmelidir. Asiri serbetli, yagli tatlilardan da kaçinmali; sütlaç, güllaç ve muhallebi gibi sütlü tatlilar veya meyve tatlilari tüketilmelidir."

Iftarda en sik yapilan hatalar! Çorbadan hemen sonra yemek yiyenler eyvah - 1. Resim

Ögünlerinizi sahurda ve iftarda iki ana ögün ve ara ögün seklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almaniz gereken besinleri 3 ögüne bölmüs, dolayisiyla tek bir ögüne yüklememis olursunuz. 

Iftarda en sik yapilan hatalar! Çorbadan hemen sonra yemek yiyenler eyvah - 2. Resim

SIGARA IÇENLERE KÖTÜ HABER!

Uzun süreli açlik sonrasinda mide hareketleri yavasladigi için besinleri iyice çigneyerek aralikli beslenmek midede siskinlik ve hazimsizlik sikayetlerini azaltiyor. Reflü sorununuz varsa acili ve baharatli yemekler, asitli içecekler, yagli yiyecekler ile kizartmalar gibi sindirimi zor yiyecekler ve kahve ile sigaradan uzak durmaniz gerekiyor. Sahurda agir yemeklerden kaçinmaya dikkat edin. Süt, yumurta ve peynir gibi besinlerden olusan hafif bir kahvalti yapmali ya da çorba, sebze ve zeytinyagli yemeklerden olusan mideyi rahatsiz etmeyecek bir ögün tercih etmelisiniz. 
Bol bol su için. Ramazan’da günlük ihtiyaciniz olan 2-2.5 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin. 

Iftarda en sik yapilan hatalar! Çorbadan hemen sonra yemek yiyenler eyvah - 3. Resim

Mide sagliginiz için izgara, haslama veya firinda yapilan yemekleri tercih etmeli, kavrulmus ve kizartilmis besinlerden ise kaçinmalisiniz. 

Çorba ve salata agirlikli beslenmek, lifli yiyecekler tüketmek, ögünler arasinda hurma, kayisi, erik ve komposto gibi bagirsak hareketlerini hizlandiracak gidalara yönelmek ise kabizlik sikayetlerinin azalmasini sagliyor. 

Sindirime yardimci olmak için iftardan sonra televizyon veya bilgisayar karsisina geçmek yerine kisa mesafeli yürüyüsler yapmayi aliskanlik edinin.

ETİKETLER
#yemek
#beslenme
#sağlık
#ramazan
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.