Tgrt Haber

Maskeye geri mi dönüyoruz? Uzmanlar açıkladı: Kış aylarında yeniden takabiliriz 

03 Eylül 2023 12:10 - Güncelleme : 03 Eylül 2023 12:22
Maskeye geri mi dönüyoruz? Uzmanlar açıkladı: Kış aylarında yeniden takabiliriz 

Koornavirüs Omicron varyantının alt türevi olan Eris, İngiltere'de hızla yayılmaya devam ederken uzmanlardan kritik uyarı geldi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uyarılarını dikkate alan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, "Kış aylarını tekrar maskeyle geçireceğimiz anlamı çıkabilir" diyerek uyardı. 

2019 yılından itibaren dünyayı etkisi altına alan ve aşı ile birlikte yenmeye yakın olduğumuz koronavirüste yeni tehlike kapıda. İngiltere’de virüsün alt türevi olan Eris​'in ülke genelinde yayıldığı duyurulurken, ülkemizde henüz bir tehlikenin olmadığı görülüyor. 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, toplumsal bağışıklığın edinilmiş olmasının avantaj olduğunu söylerken ileri yaşlardaki vatandaşlar için 'bir doz aşı daha' vurulmasını tavsiye etti. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün maske, mesafe, hijyen gibi önlemlerin uygulanmasını tavsiye ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Sarhan Sakarya, "Kış aylarını tekrar maskeyle geçireceğimiz anlamı buradan çıkarılabilir" dedi. 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, Covid-19​'un ilk teşhisinden bu yana, farklı önemli mutasyonların ortaya çıktığını ve bu mutasyonların bazen hastalığın yayılmasına, bazen de daha şiddetli seyretmesine neden olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu: 

"Bu mutasyonların devam etmesi virüsün yaşam döngüsü ve yaşam şekline bakıldığında gayet normal olarak tanımlanmalı. Çünkü virüs kendi mutasyonlarını onarabilme yeteneğine sahip bir canlı değil. Bu nedenle oluşan bu mutasyonlar sıklıkla gelişiyor. Bu mutasyonların oluşma sıklığında en önemli nedenlerinden bir tanesi ne kadar fazla insanda, canlıda hastalık yaparsa ve orada çoğalma fırsatını bulursa, bu çoğalma sırasında mutasyon​ oluşumu kaçınılmaz olarak karşımıza çıkıyor.

Prof. Dr. Sarhan Sakarya

"MİLYON VAKALARDAN BUGÜNLERE GELDİK" 

Türkiye'de henüz bildirilen Eris varyantı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Sakarya, "Yeni varyant olan Covid-19’un Omicron​ varyantının bir varyantı E.G 5 Eris tipinin en önemli özelliği Omicron’dan bile daha hızlı yayılabilmesidir. Bu anlamda günlük olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ve ülkelerin verilerine göre daha önce Omicron’un hakim olduğu dünyadaki Covid-19 vakalarında şu anda Eris vakasının öne geçtiği ve daha sık görüldüğü artık bildirilmekte. Ülkemizde henüz bildirilen vaka yok. Şu anda yaklaşık olarak 55 bin kadar vakadan bahsediliyor, bu da bizim için büyük bir rakam değil. Çünkü günlük milyonlara çıktığımız vakalardan bugüne geldik" dedi. 

Hastalığın toplumdaki sıklığı çok ciddi boyutlara gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Sakarya, "En önemlisi, bunun en fazlası İngiltere’de görülüyor. İngiltere’de görülen vakalarda artık üstünlüğü eline geçirdiği gibi şu anda görülme sayısı yüz binde 1.2 civarında. Bu İngiliz varyantının olduğu dönemde, yüz binde 36 civarındaydı. Ancak şu anda artmış olmaması, daha sonraki dönemlerde, özellikle sonbahar ve kış aylarında yine aynı azlıkta devam edeceği anlamına gelmiyor" diye konuştu. 

"KIŞ AYLARINDA MASKEYE..." 

Toplumsal bağışıklığın edinilmiş olmasının yeni mutasyonu alt etmeye yardımcı olduğunu söyleyen Sakarya sözlerini şöyle tamamladı: 

"En önemli faktör, yaş faktörü. Ayrıca diyabet, kalp, akciğer hastalığı gibi hastalıkları olan riskli gruplardaki insanlar, önümüzdeki dönemde bir doz daha aşı yapılması durumunda muhtemel hastaneye yatışların önüne geçeceği düşünülmekte. Yaş grupları ve risk faktörlerinin bir doz daha aşı yaptırarak kendilerini korumaya almaları önerilecektir. Şu anda Dünya Sağlık Örgütü, önlemleri gevşetmişken, tekrar önlemlerin sıkılaştırılması için gerekli bilgilendirmelerde bulunuyor. Maske, mesafe, hijyen gibi önlemlerin uygulanmasını tavsiye ediyor. Kış aylarını tekrar maskeyle geçireceğimiz anlamı buradan çıkarılabilir."

 

 

 

 

Kaynak: İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...