Tgrt Haber

Maymun çiçeği aşısı Ankara'dan çıktı! Türkiye'nin keşfettiği virüse karşı geliştirildi

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Sciencealert
18 Eylül 2024 08:19 - Güncelleme : 18 Eylül 2024 08:25
Maymun çiçeği aşısı Ankara'dan çıktı! Türkiye'nin keşfettiği virüse karşı geliştirildi

Bilim insanları daha önce Türk bilim insanları tarafından keşfedilen bir virüs geliştirilen bir aşının tek dozunun maymun çiçeği enfeksiyonunu önleyebildiğini tespit etti. Aşının isminde Ankara ifadesi geçiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2022'de uluslararası bir halk sağlığı acil durumu ilan edilen maymun çiçeği​ salgını ile ilgili bu kez veren bir gelişme yaşandı. Yapılan bir araştırmaya göre, daha önce geliştirilmiş mevcut bir aşının tek dozu maymun çiçeği (Mpox) virüsüne karşı koruma sağlayabiliyor.

Maymun çiçeği aşısı Ankara'dan çıktı! Türkiye'nin keşfettiği virüse karşı geliştirildi - 1. Resim


İSMİNDE "ANKARA" İBARESİ VAR

Sciencealert'te yar alan habere göre, Kanada’da yapılan söz konusu gözlemsel çalışmada, Ankara Türk Aşı Enstitüsü tarafından keşfedilen bir vanhşi virüs türüne karşı geliştirilen tek doz MVA-BN (Modified Vaccinia Ankara-Bavarian Nordic) aşısının maymun çiçeğini önlemede yüzde 58 oranında etkili olduğu tespit edildi. Ontario Halk Sağlığı ve Toronto Üniversitesi'nden Dr. Christine Navarro’nun liderliğindeki ekip, çalışmadan elde edilen verilerin acil durumlarda önemli çözümler sunabileceğini belirtti.

Maymun çiçeği aşısı Ankara'dan çıktı! Türkiye'nin keşfettiği virüse karşı geliştirildi - 2. Resim


6 BİNİ AŞKIN KİŞİYLE TEST EDİLDİ 

Araştırmada, aşı olan 3 bin 204 erkek, aşı olmamış diğer 3 bin 204 erkekle karşılaştırıldı. Çalışma sürecinde, aşı olan grupta 21 maymun çiçeği vakası görülürken, aşısız grupta 50 vaka tespit edildi.

Aşılamadan sonraki ilk 14 gün içinde enfeksiyon oranında bir düşüş görülmedi, bu durum bağışıklık yanıtının gelişmesi için zaman gerektiği şeklinde yorumlandı. Kanada’da iki doz halinde uygulanan bu aşının daha fazla yaygınlaştırılması ve risk altındaki topluluklara erişiminin sağlanması gerektiği belirtildi.

Kaynak: Sciencealert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe18 Eylül 2024 08:29

Bilim adamlarımız yine inanılmaz bir şey başarmışlar, gurur kaynağımız bu tür gelişmelerle ülkemizin de kalkınmasına katkı sağlıyor

Sonraki Haber Yükleniyor...