Tgrt Haber

Maymun çiçeği virüsü ile ilgili sıcak gelişme! DSÖ ilk aşıya onay verdi

Editör: Murat Makas / Kaynak: Anadolu Ajansı
13 Eylül 2024 14:04 - Güncelleme : 13 Eylül 2024 14:05
Maymun çiçeği virüsü ile ilgili sıcak gelişme! DSÖ ilk aşıya onay verdi

Dünyayı korkutan maymun çiçeği virüsü ile ilgili uzmanlar araştırmalarını sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsüne karşı ilk aşıyı onayladı. Yapılan açıklamalarda aşının kullanma tarifine ilişkin bilgiler verildi.

Orta ve Batı Afrika'da, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti​, Nijerya​, Kamerun​ ve Liberya gibi ülkelerde görülen maymun çiçeği virüsü​ Avrupa’ya da yayıldı. Avrupa’da birçok ülkenin sağlık kuruluşu önlem almaya devam ediyor. Uzmanlar virüsün etkilerini araştırıp ilaç ve aşı konusunda önemli adımlar atıyor. Tüm dünyayı tedirgin eden maymun çiçeği virüsüyle ilgili sıcak gelişme yaşandı. 

ÖN YETERLİLİK ALAN İLK AŞI BELLİ OLDU

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının "MVA-BN" olduğunu açıkladı. DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Bavarian Nordic'in ürettiği "MVA-BN” aşısının, DSÖ'nün M çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan aşı listesine eklendiği bildirildi.

Açıklamada, ön yeterlilik onayının, acil ihtiyaç duyan topluluklarda bu hayati ürüne zamanında erişimi kolaylaştırmasının, bulaşmayı azaltmasının ve salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olmasının beklendiği belirtildi.


YETİŞKİNLERDE 4 HAFTADA 2 DOZ

DSÖ'ye bağlı Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu'nun (SAGE) tüm mevcut kanıtları incelediği ve yüksek maruz kalma riski bulunan kişiler için MVA-BN aşısının kullanılmasını önerdiği kaydedilen açıklamada, aşının 18 yaşın üzerindeki kişilerde 4 hafta arayla 2 doz olarak uygulanabileceği ifade edildi.

Açıklamada, MVA-BN'nin şu anda 18 yaşın altındakiler için lisanslı olmadığı vurgulanarak, aşının bebeklerde, çocuklarda, ergenlerde, hamilelerde ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde "endikasyon dışı" kullanılabileceği bildirildi.

Maymun çiçeği virüsü ile ilgili sıcak gelişme! DSÖ ilk aşıya onay verdi - 1. Resim

Konuya ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulunan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bunun hem Afrika'daki mevcut salgınlar hem de gelecekte hastalığa karşı mücadele için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Ghebreyesus, "Aşılara en çok ihtiyaç duyulan yerlerde eşit erişimi sağlamak için artık üretim, tedarik, bağış ve dağıtımda acil bir ölçek artırmaya ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.


M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyayı kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek, en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Maymun çiçeği virüsü ile ilgili sıcak gelişme! DSÖ ilk aşıya onay verdi - 2. Resim

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti. M çiçeği virüsü, 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Songül19 Şubat 2022 13:42

Bende sana bir şarkı yazıyorum tarkan umarım buda sana iyi gelir biraz olsun seni kendine getirir geçmiyecek geçmiyecek bu miletin kahramanları hep olacak solcuları kahretsede şeriat elbet birgün gelecek bitmeyeçek yetişen erbakanlar turgut özallar muhsin yazıcılar receptayip erdoğanlar biri gitsede hep yetişti yenileri bunlarla uğraşmak etek giyip oyun oynamaya benzemez hele estetik yapıp kıvırmaha hiç benzemez aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış unut o ahıra çevirdiğiniz camileri unut a

Azem Güneş18 Şubat 2022 22:27

İnşallah 2023ten sonra seyredecek siniz neyin geçip geçmediği ni izliceksiniz

Sonraki Haber Yükleniyor...