Tgrt Haber

Maymun çiçeği virüsü endişesi sürüyor! DSÖ'den yeni çağrı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Anadolu Ajansı
16 Ağustos 2024 11:27 - Güncelleme : 16 Ağustos 2024 11:30
Maymun çiçeği virüsü endişesi sürüyor! DSÖ'den yeni çağrı

Dünyayı koronavirüsün ardından şimdi de maymun çiçeği virüsü endişesi sardı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'tan tüm ülkelere bir çağrı geldi. Ghebreyesus, birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

Dünya için yeni tehdidin adı maymun çiçeği virüsü​...  Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz günlerde maymun çiçeği virüsü nedeniyle Acil Durum Komitesi'ni toplama kararı almıştı. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) maymun çiçeği virüsüyle ilgili yeni bir çağrı geldi. 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus​, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vaka görülen ülkelere maymun çiçeği virüsüne karşı ortak bir mücadele çağrısında bulundu. 

Tüm ülkelere gözetimi artırma, veri paylaşma ve bulaşmayı daha iyi anlamak için iş birliği yapma çağrısında bulunan Ghebreyesus,  ülkelerin aşı gibi kaynakları paylaşmalarını ve önceki uluslararası halk sağlığı acil durumlarından alınan dersleri bu salgınla mücadelede de uygulamaları gerektiğini belirtti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

Peki dünyayı tedirgin eden maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? Virüs; fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte olmuş kişilerden bulaşabiliyor. Enfekte vücut ile temas bu virüsün bulaşmasının en önemli faktörlerinde biri...

Maymun çiçeği virüsü endişesi sürüyor! DSÖ'den yeni çağrı - 1. Resim

Maymun çiçeği virüsünü ilk belirtileri ise yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve vücutta su çiçeğine benzer kabarcıklar oluşması.

ÖZEL BİR TEDAVİSİ YOK

Özel bir tedavisi olmayan hastalık, antiviral ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif atlatıyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...