Çarpıcı deney! Maymunlar 'düşünce gücüyle' robotik kolu hareket ettirdi
Çinli bilim insanları, bir maymunun sadece düşünce gücüyle uzaktaki robotik bir kolu hareket ettirmeyi başardığını açıkladı.
Nankai Üniversitesi'nden yapay zeka profesörü Duan Feng liderliğindeki ekip, bir maymunun sadece düşünce gücüyle uzaktaki robotik bir kolu hareket ettirmeyi sağladığını açıkladı. Feng, bunun beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinde bir atılım olduğunu söylüyor. Çalışma henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi ve sadece üniversitenin internet sitesinde yayımlandı.
ÇİPLERİN TAKILMASI RİSKLİ
Halihazırda birçok firma beyin çipleri üzerinde çalışıyor. Ancak bu çiplerin ameliyatla insanların beyninin doğrudan içine yerleştirilmesi gerekiyor. Birçok kişi bu ameliyatları tehlikeli bulduğu için çip teknolojisine de sıcak bakmıyor. Ancak Çinli araştırmacılar, kendi icatlarının beyin ameliyatı getirmediğini vurguluyor. Araştırmacılar ürettikleri küçük cihazı, tıpkı kalp stentleri gibi, hayvanların damar duvarına yerleştirdi. Şahdamara yerleştirilen stent buradan vücudun hareketlerini kontrol eden beyin motor korteksine kendiliğinden ilerledi.
FELÇİ HASTALAR İÇİN UMUT IŞIĞI
Stent üzerinde beyin aktivitesini kaydedebilen bir elektroensefalogram (EEG) sensörü yerleştirilmişti. Bu sensör beyinden gelen elektrik sinyallerini topladı ve bunları harici bir cihaza gönderdi. İşlemden sonra maymunların beyin sinyalleriyle robotik kolun hareket ettirildiği bildirildi. Bu gelişme, gelecekte felç ve çeşitli hastalıklar nedeniyle hareket edemeyen insanlara hareket kabiliyeti kazandırmada önemli rol oynayabilir.