Mehmet Ceyhan: 'Turkovac rehaveti'ne dikkat
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, TGRT Haber yayınında yerli koronavirüs aşısı Turkovac ile ilgili merak edilen soruları cevapladı. Koronavirüs salgınını yenmek için aşıdan başka çere olmadığını belirten Ceyhan "Yerli aşı Turkovac var. Aşı olmama gerek yok" şeklinde toplumda oluşacak psikolojinin tehlikesine dikkat çekti.
TGRT HABER
Türkiye'nin yerli Koronavirüs aşısı Turkovac üçüncü Faz'a geçti. Binlerce kişi gönüllü listesine adını yazdırdı. Peki Turkovac aşısı ne kadar etkili? Turkovac mı Sinovac'a mı, Biontech mi? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan TGRT Haber'de yorumladı.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
“Turkovac aşısı, Çin’in Sinovac aşısına benzerlik gösteriyor, ne kadar etkili olduğunu henüz bilmiyoruz. Uzun bir süreç var önümüzde test aşamasına sadece Türkiye değil, Macaristan, Hırvatistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde katılacak.”
“Salgın sürecinde aşının tam uygulamaya geçmesi, kullanılması çok etkin olmayabilir. Ama Türkiye’de artık aşı çalışmalarını yapılabilir olması bundan sonraki süreç için önem arz ediyor.”
“Salgın eğer uzun sürer ve aşılamaya ihtiyac devam ederse Turkovac aşısı mutlaka kullanılacaktır. Ama o tarihe kadar bağışıklık kazanılırsa buna ihtiyaç duyulmayabilir."
BAĞIŞIKLIK İÇİN YÜZDE 75-80'İNİ AŞILAMAK GEREKİR
"Aşı olmak bir kere ağır enfeksiyon geçirmeyi yoğun bakıma gitmeyi ve ölümü engelliyor. En önemlisi de aşı olmakla salgını sona erdirmek arasında direkt bağlantı var. Aşı oranımız yüzde 75'i bulursa aşı ile toplum bağışıklığına ulaşırsak salgın belasından kurtulabiliriz."
“Virüsle mücadelede en etkili silah aşılama. Aşı olmayanlar hem kendi hem sevdiklerinin hayatını riske atıyor. Salgının tehdit olmaktan çıkması için toplumsal bağışıklık gerekiyor. Aşı olmayanlar için ise risk devam ediyor.”
“Şunu biliyoruz; siz eğer aşılamada hedef nokta yüzde 70-75 toplum aşılamasına gelmezseniz istediğiniz kadar aşılayın yüzde 15 ile yüzde 30 arasında bir fark göremezsiniz. Tedbirleri kaldırırsanız ya da insanlar tedbirlere uymazsa vakaların arttığını görürsünüz.”
"Bu aşamada aşılama çok önemli. Şimdiye kadar işte aşı yetersizdi. Bize sıra gelmeyecek deniyordu. Aşı ortaya çıkınca da bu sefer acaba aşı olmasam mı gibi, böyle bir aşı tereddüt olmaya başladı. Bu, çok tehlikeli bir durum. Yani bu pandeminin önünü almanın şu anda kullandığımız aşılarla herkesi aşılamak dışında bir yolu yok."
Turkovac mı, Sinovac'a mı, Biontech mi? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan TGRT Haber ekranlarında yorumladı:
Kovid-19'la mücadele kapsamında Erciyes Üniversitesinin geliştirdiği yerli inaktif Kovid-19 aşısı "TURKOVAC" 7 ayda Faz-3 aşamasına ulaştı.
Faz-1 aşamasında 44, Faz-2'de 250 gönüllüye uygulanan aşının, Faz-3 aşaması içinse binlerce kişi gönüllü oldu.
Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının desteklediği yerli aşının Türkiye Koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal yürütüyor.
Aşıyı, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin başında olduğu Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli ekip geliştiriyor.