Oxford Üniversitesi'nden sivrisinek ekolojisi uzmanı Maisie Vollans, sivrisineklerden korunmanın en etkili 6 yöntemi açıkladı.
Sivrisineklerin hedeflerini koklayarak bulduğu biliniyor. Bazı insanların kokuları onları cezbederken bazılarına ise yaklaşmıyor bile. Kullanılan parfümü veya beslenme şeklini değiştirerek sinek ısırıklarından bir noktaya kadar korunmak mümkün. Ancak kısa vadede sonuçlar getirebilecek etkili 7 yöntem daha var. Oxford Üniversitesi'nden sivrisinek ekolojisi uzmanı Maisie Vollans, The Conversation'da kaleme aldığı yazıda o 7 yöntemi sıraladı:
Bir deneyde sivrisineklerin, 4 popüler sabun markasından üçüyle yıkanan gönüllüleri sokmayı tercih ettiği görülmüştü. Bilim insanları, sivrisineklerin kanla beslenmedikleri zaman bitki nektarı ile şeker takviyesi yaptıkları için sabuna yönelebileceği sonucuna varmıştı. Çalışmayı yöneten Clément Vinauger, "Bu çiçeksi, meyveli kokuları kullanıp vücudumuza koyduğumuz gerçeği, artık hedef olarak hem bir çiçek hem de bir insan gibi koktuğumuz anlamına geliyor" ifadelerini kullanmıştı. Hindistan cevizi yağı içeren sabunun, sinekleri uzaklaştırmada en etkili seçenek.
Sivrisinek ısırıklarından kaçınmak için muz yerine üzüm gibi başka meyveleri tercih etmek de bir yol olabilir. ABD'de yapılan bir araştırma, bazı insanların ellerinin kokusunun özellikle muz yedikten sonra sivrisinekleri daha çok çektiğini gösteriyor. Ancak araştırmacılar bunun tüm meyveler için geçerli olmadığını söylüyor. Örneğin yapılan deneyde üzüm kullanıldığında sivrisineklerin daha fazla çekildiğine dair kanıt bulunamadı.
Saygın bilimsel dergi Nature'da yayımlanan bir araştırma, deodorantlardaki bir bileşiğin (izopropil tetradekanoat) sivrisinekleri deodorantla kaplı yüzeye konmalarını önleyerek uzaklaştırdığını gösteriyor. Veriler bu yüzeylere konan sivrisinek sayısında yüzde 56'lık bir azalmaya işaret ediyor.
Pek çok insan sivrisinekleri kovmak için sarımsak yiyor ve B vitamini takviyeleri alıyor. Ancak 2005'te yapılan bir çalışmada sarımsağın ve B vitamininin sivrisinekleri kovduğuna dair hiçbir kanıt bulunamamıştı.
Deet, birçok böcek kovucuda bulunan ve çıplak cilt üzerinde kullanılabilen bir kimyasal. Kokusu insanlar ve sinekler tarafından pek çekici bulunmuyor. Aynı zamanda ciltte yağlı bir his bırakabiliyor.
Ancak uzmanlar, deet içeren böcek kovucuların diğer kimyasallara kıyasla daha uzun koruma sağladığı görüşünde.
Kovucuyu doğrudan cilde uygulama fikrinden hoşlanmayanlar, giysilerine permetrin içerikli böcek ilaçları püskürtebilir.
T24'te yer alan habere göre bu ordularda da kullanılan bir teknik.