Tgrt Haber

Sahurda ne yerseniz acıkmazsınız? İşte uzmandan sahurda tok tutan besinler

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
31 Mart 2023 16:13 - Güncelleme : 31 Mart 2023 17:15
Sahurda ne yerseniz acıkmazsınız? İşte uzmandan sahurda tok tutan besinler

İftar ve sahurda birbirinden leziz yemekler yerken bir yandan fazla yükleme yapmak sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle sahurda yemeğin hemen ardından uyumak sağlık sorunlarına zemin hazırlayabiliyor. Ancak sahurda sağlıklı ve doğru besinler tüketmek, bilakis daha dinç ve sağlıklı bir bedene kavuşmanıza yardımcı oluyor. İşte Prof. Dr. Canan Karatay’dan hem tok tutan hem sağlıklı sahur tavsiyeleri…

Sahurda genelde kahvaltı tüketilse de tok kalmak ve sağlıklı besin konusunda sorun olabiliyor. Birbirinden lezzetli seçeneklerimiz de olsa doğru olan mideyi yormayan, ertesi gün ağırlık vermeyen, kısa sürede acıktırmayan gıdaları tercih etmek isabetli olacaktır. Ünlü Prof. Dr. Canan Karatay’ın sahurda hem tok tutan hem de farklı çeşitlerde tüketebileceğiniz tavsiyeleri var. Bu besinler sadece tok tutmakla kalmıyor aynı zamanda içerisindeki vitamin ve minerallerle vücudunuzun gerekli ihtiyaçlarını da sağlıyor.

YUMURTA

En kaliteli protein içeriğine sahip yumurta, sahurda en tok tutan yiyecektir. Yumurtanızı mide rahatsızlığına yol açmamak ve kilo problemleri ile karşılaşmamak haşlama olarak tercih ederseniz hem tok kalır hem sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz. Arzunuza göre yağda pişirmek isterseniz de tereyağında pişirmeniz tercih ediliyor. Dilerseniz sebze ekleyerek sebzeli karışık bir omlet ya da menemen de yapabilirsiniz.

Sahurda ne yerseniz acıkmazsınız? İşte uzmandan sahurda tok tutan besinler

PEYNİR

Peynir de protein içeriği yüksek ve sahurda tok tutan yiyecekler arasında yer alıyor. Sahurda tok tutan yiyecekler seçeneğinden biri olan peynir, uzun saatler tokluk hissi veriyor. Omlet içinde ya da tam tahıllı sandviç içinde tüketerek uzun süren bir tokluk kazanabilirsiniz. Eğer peyniriniz çok tuzlu ise bir miktar suyun içinde bekleterek tuzunu akıtabilirsiniz.

SÜT​ VE YOĞURT

Süt ve yoğurt protein ve kalsiyum içeriğiyle sahurda tüketilmesi gereken besinlerdendir. Tam yağlı tercih edilmesi midede kalma süresini uzatacağından daha uzun süre tokluk verir. Ayrıca yoğurdu ayran olarak tercih etmeniz sıvı tüketimini açısından çok faydalıdır. Süt, ayran ve yoğurt sahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler listesinde en çok tüketilen gıdalardır. Sahurda sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, cacık, süt ve smoothie gibi içecekler tüketebilirsiniz.

ÇİĞ KURU YEMİŞLER

Sahurda tok tutan sağlıklı yiyeceklerden bir diğeri de sindirim dostu yağlı tohumlar yani kuruyemişlerdir. Badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar mide boşalma süresini geciktirmeleriyle daha fazla tokluk hissi verir. Sahurda çiğ yağlı tohumlara yer vererek susama riskinizi de azaltabilirsiniz. Ancak kilo problemi yaşamamak için porsiyonları küçük tutmalısınız.

Sahurda ne yerseniz acıkmazsınız? İşte uzmandan sahurda tok tutan besinler

TAM TAHILLI EKMEK

Sahurda tok tutan yiyecekler arasında en değerli besinlerden bir tanesi ekmektir; ancak beyaz ekmek yerine tam tahıllı esmer ekmek tercih edilmelidir. Seçiminizi tam tahıllı ekmekten yana kullanarak yüksek lif içeriğiyle kan şekerinizi dengeleyebilir, uzun süreli tokluk hissi sağlayabilirsiniz. Sahurda tok tutan besinler listesine tam tahıllı ekmek de ekleyebilirsiniz.

YEŞİL BESİNLER

Sahurda tok tutan en hafif yiyecekler yeşilliklerdir. Mevsim yeşilliklerinden oluşan bir salata ile hem vitamin mineral ihtiyacınızı karşılar hem de yüksek lif içeriğiyle mide hacminizi doldurarak daha fazla tokluk hissi sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda sindirim sisteminizi iyileştirir ve kabızlık sorunu yaşamazsınız.  Marul, maydanoz, nane, dereotu gibi en sevilen yeşillikleri sahurda tüketerek kilo kontrolü de sağlayabilirsiniz. Salatanıza protein desteği olarak peynir ve ceviz ekleyebilirsiniz.

Sahurda ne yerseniz acıkmazsınız? İşte uzmandan sahurda tok tutan besinler

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...