Tgrt Haber

Tourette Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi!

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
06 May 2023 08:40 - Güncelleme : 06 May 2023 09:31
Tourette Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi!

Sistemli olarak aniden ortaya çıkan tikler, hızlı, yineleyici, ritmik olmayan, hareket ya da ses çıkarma olayına Tourette Sendromu denir. Bu sendrom çoğunlukla çocuklarda görülür. Özellikle 4-6 yaşlarındaki çocuklarda ilk belirtiler gözlenir.

Tourette sendromu, tekrarlayıcı tikler ve zorunlu davranışlar ile karakterize nörolojik bir bozukluktur. Bu tikler, ani, istemsiz ve tekrarlayan hareketler veya vokalizasyonlar şeklinde olabilir. Tikler genellikle 2 yaşından önce başlar ve genellikle ergenlik dönemi boyunca en yoğun dönemlerini yaşarlar. Tourette sendromu, genellikle 3 yaşından önce başlayan ve kronik tik bozukluğunun en ciddi ve nadir formudur. Tourette sendromunun semptomları, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve sosyal etkileşimleri, okul ve iş performansını olumsuz yönde etkileyebilir.

TOURETTE SENDROMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Tourette sendromunun nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, genetik​ ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynadığı düşünülmektedir. Tourette sendromu genellikle kalıtımsal özellik gösterir ve birçok ailede birden fazla üyesinde görülebilir. Çevresel faktörler de tiklerin oluşumuna katkıda bulunabilir. Örneğin, streptokok enfeksiyonları, stres, yorgunluk ve bazı ilaçlar gibi faktörler, tiklerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir veya semptomların kötüleşmesine neden olabilir.

Ayrıca, Tourette sendromunun bazı beyin bölgelerindeki kimyasal dengesizliklerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Dopamin ve serotonin gibi nörotransmitterlerin düzgün çalışmaması, Tourette sendromunun gelişiminde rol oynayabilir.

TOURETTE SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tourette sendromunun belirtileri başlıca şunlardır:

  • Göz kırpma veya burun kırıştırma gibi yüz tikleri
  • Baş sallama veya boyun çevirme gibi boyun tikleri
  • Omuz silkme veya kolları sallama gibi üst vücut tikleri
  • Ayak hareketleri veya zıplama gibi alt vücut tikleri
  • Kısa öksürük, boğaz temizleme veya farklı sesler çıkarma gibi vokal tikler

Tourette Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi!

Tourette sendromu semptomları genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. Semptomlar, tikler adı verilen istemsiz ve tekrarlayan hareketler veya vokalizasyonlar şeklinde olabilir. Tiklerin sıklığı, yoğunluğu ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve zaman içinde değişebilir.

Tourette Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Tourette sendromunun testi semptomların bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve diğer nörolojik bozuklukların elenmesi ile yapılır. Tourette sendromu genellikle şu adımlar izlenerek teşhis edilir:

  • Tourette sendromu tanısı, birden fazla tikin bir yıldan fazla süredir var olması, tiksiz dönemlerin olması, semptomların 18 yaşından önce başlaması ve semptomların sosyal hayatı, iş hayatını veya okulu olumsuz etkilemesi gibi belirtilere dayanır.
  • Doktor, semptomların başlangıç zamanı, semptomların ne kadar sıklıkla ortaya çıktığı ve ne kadar süre devam ettiği gibi öykü bilgileri alır.
  • Doktor, semptomların nedeni olarak diğer nörolojik bozuklukların olup olmadığını araştırmak için fiziksel bir muayene yapar.
  • Bazı durumlarda, laboratuvar testleri veya görüntüleme testleri gibi diğer testler de yapılabilir.

TOURETTE SENDROMU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tourette sendromunun tedavisi, semptomların şiddetini azaltmak, semptomların sıklığını ve süresini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için tasarlanır. Tedavi seçenekleri arasında davranış terapisi, ilaç tedavisi ve cerrahi seçenekler yer alır. Davranış terapisi, tiklerin yönetimi ve stresle başa çıkma becerilerinin öğrenilmesi için bireysel veya grup terapisi şeklinde uygulanabilir. İlaç tedavisi, semptomların kontrolü için kullanılan antipsikotik ilaçlar veya diğer ilaçlar içerebilir. Cerrahi seçenekler, semptomların kontrol edilmesine yardımcı olabilecek beyin cerrahisi veya sinir stimülasyonu prosedürlerini içerebilir.

Tedavi seçenekleri her bir kişi için farklılık gösterebilir ve semptomların şiddeti, türü ve bireysel ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur. Uygun tedavi seçenekleri ile Tourette sendromu 

Tedavi seçenekleri her bir kişi için farklılık gösterebilir ve semptomların şiddeti, türü ve bireysel ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur. Uygun tedavi seçenekleri ile Tourette sendromu semptomları yönetilebilir ve kişinin günlük hayatına etkisi azaltılabilir.

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...