Tgrt Haber

Kışın bir fincan kahveyle kanepeden kalkmıyorsanız nedeni sizi şaşırtabilir: Uzmanlar kışın hareketsizleşmenin gerçek sebebini açıklıyor!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
18 Kasım 2022 15:21 - Güncelleme : 18 Kasım 2022 16:02
Kışın bir fincan kahveyle kanepeden kalkmıyorsanız nedeni sizi şaşırtabilir: Uzmanlar kışın hareketsizleşmenin gerçek sebebini açıklıyor!

Hava soğudukça çoğu insan bir fincan kahve ya da çayla kanepede oturmak ister. Dışarısı yağmurlu ve rüzgarlıysa muhtemelen yapmak isteyeceğiniz en son şey egzersizdir. Uzman Psikolog Andreas Michaelides, kışın ortaya çıkan hareketsizlik ve egzersizden kaçma isteğinin nedenini açıklıyor.

Yapılan araştırmalar yetişkinlerin beşte birinin kış​ aylarında egzersiz​ düzeylerinin yüzde 37 oranında düştüğünü ortaya koydu. Psikolog Andreas Michaelides konuyla ilgili şu ifadelere yer veriyor. "Karanlık, soğuk, stres veya yorgunluk gibi pek çok dış faktör yılın bu zamanında karar vermemizi etkileyebilir. Veriler gösteriyor ki neredeyse her beş kişiden biri için kış mevsiminde 'kış uykusu modu' devreye giriyor ve yaz aylarına kıyasla hava ve tatil gibi engeller nedeniyle çoğu zaman motivasyonumuzu kaybediyoruz.”

KIŞIN HAREKET ORANI YÜZDE 57 DÜŞÜYOR!

Psikoloji destekli davranış değiştirme programı tarafından yaptırılan araştırma, yetişkinler yaz aylarında haftada ortalama dört kez egzersiz yaparken kış aylarında 2 haftada bir kez yaptığını gösterdi.

Kışın ortaya çıkan bu iç ve dış faktörlerin sizi ve seçimlerinizi nasıl etkilediğini fark etmek, tüm yıl boyunca motive olmuş bir zihniyeti korumanızı sağlayarak gerçekten bilinçli kararlar vermenin ilk adımıdır. Sağlık hedeflerinize ulaşmanızı engelleyen durumlarla karşılaşabileceğinizi bildiğinizde buna göre plan yapmak da önemlidir. Dışarıda koşmak yerine koşu bandında yürüyüşe çıkarak veya yaz salatanızı sıcak bir sebze çorbasıyla değiştirerek rutininizi uyarlayın" dedi. 2.000 yetişkin üzerinden yapılan araştırma sorguladı dörtte üçünün aktivitelerindeki düşüşü daha soğuk havalara bağladığını, insanlardaki hareket oranın ise yüzde 57 düştüğünü gösterdi.

Kışın bir fincan kahveyle kanepeden kalkmıyorsanız nedeni sizi şaşırtabilir: Uzmanlar kışın hareketsizleşmenin gerçek sebebini açıklıyor!

YAZ MOTİVASYONUNUZU KIŞ BOYUNCA NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

D vitamini alımınızı artırmak, kış havasından etkilenen düşük ruh halini ve enerji seviyelerini yönetmenin etkili bir yoludur. Gün içinde mümkün olduğunca dışarı çıkmak, doğal güneş ışığından 20-30 dakika yararlanmak ciddi ölçüde hareketinizi arttırır.

Ancak kısa günlerde yürüyüş yapmak için zaman bulmakta zorlanıyorsanız somon, mantar ve süt gibi besinlerden de D vitamini alabilirsiniz.

Yıl boyunca yaz müziği dinleyin

Kalkma ve dışarı çıkma motivasyonunuzun yılın her mevsiminde korunmasını sağlamak için kendinizi iyi hissettiren müzikleri tüm yıl boyunca dinlemeye çalışın.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...