Yerli aşı Turkovac'ı 'kör hemşire' yapıyor
Kayseri'de geliştirilen ve Ankara Şehir Hastanesinde Faz-3 çalışmaları yürütülen yerli aşımız TURKOVAC, kör uygulama denilen bir metotla deneniyor. Gönüllülere hangi aşının uygulandığını ne yaptıran ne de yapan biliyor. Aşının cinsini ise sadece aşı flakonlarını hazırlamakla görevli hemşire biliyor.
Yerli Kovid-19 aşısı Turkovac’ın Faz-3 çalışmalarından sorumlu Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner Ankara Şehir Hastanesi’nde devam eden çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
YAPAN DA YAPTIRAN DA BİLMİYOR
Çalışmaların gayet iyi gittiğini belirten Prof. Güner, “Gönüllülerimizin sayısı bizi de şaşırtacak düzeyde” dedi. Yerli aşının Faz-3 çalışmalarında gönüllü olan kişilerin kimlik bilgilerinin tutulduğunu belirten Prof. Güner, uygulamanın “randomize-çift kör” olarak adlandırılan metotla yürütüldüğünü söyledi. Gönüllüye merkez tarafından belirlenen aşının sadece hazırlayan kişi tarafından bilindiğini vurgulayan Prof. Güner, “Aşı uygulanan kişi de aşıyı yapan da hangi aşı olduğunu bilmiyor. Bu, çalışmanın bilimsel sonuçlarının etkilenmeden ilerlemesi için son derece kıymetli” dedi.
SADECE TEK KİŞİ BİLİYOR
Ankara’da gönüllülere hangi aşının uygulandığını bilen tek kişi, aşı flakonlarını hazırlamakla görevli hemşire. Bilgisayarda gönüllüye verilen ID numarasına tıklayıp sistem tarafından belirlenen aşıyı görüyor. Ardından hazırlayıp barkodladığı aşıyı “kör hemşire” olarak da adlandırılan görevliye teslim ediyor. Hangi aşıyı uyguladığını bilmediği için böyle adlandırılan hemşire, gönüllülere aşılarını yapıyor.