Banyodaki tehlikeye dikkat! Uzmanlar uyardı: Duş aldığınız su kana karışıyor, kanser yapıyor!
Duş aldığınız ya da herhangi bir şekilde kullandığınız suyun içme suyundan daha önemli olduğunu biliyor muydunuz? Toksik maddeler vücuda en kolay ciltten giriş yapıyor ve hızlı bir şekilde kana karışıyor. Dr. Mercola, şebeke suyunun vücuda verdiği zararları anlatıyor ve konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor.
Gözle görülmeyen virüsler, temas ettiğimiz birçok şeyle vücudumuza giriyor. Bu bazen gıdalar bazen de su ile mümkün olabiliyor. Ancak son yapılan araştırmada duş aldığımız suların içinde bulunan kimyasallar cilt yoluyla kana karışıyor ve başta kanser olmak üzere bazı ciddi hastalıklara zemin hazırlıyor. Dr. Mercola’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde; “Evlere gelen şebeke suyunun dezenfekte edilmesinde kullanılan ana kimyasal klordur. Suyun klorlanması sırasında yan dezenfeksiyon ürünleri oluşmaktadır. En fazla rastlanan DBP ve (haloasetik asit) THM’dir. THM kanserojendir ve hayvan deneylerinde kansere neden olduğu kanıtlanmıştır.”
ŞEBEKE SULARINDAKİ TEHLİKE NEDİR?
Uzman doktor, şebeke suyundaki esas tehlikenin klordan çok klorlamada kullanılan yan ürünlerden geldiğiniz belirtiyor. Bu kimyasal ürünler klordan bin kat daha toksiktir ve sorunun kaynağı klorlu su içmek değildir. Çünkü şebeke sularındaki yan ürünler, soluma ve cilt yoluyla olmak üzere vücuda iki şekilde zarar veriyor. Bu ürünlerden kloroform ve klorit akciğerlere solunum yoluyla giriyor ve vücudun detoks mekanizmaları bunları atamadan kana karışıyor. Cilt yoluyla giren DBP’ler doğrudan kana karışıyor ve sıcak su cildin emilimini yükselttiğinden sıcak duş sırasında büyük ölçüde toksin hızlı şekilde kana karışıyor. Bu noktada uzmanlar şebeke suyunun arıtılmadan kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.
CİLT SAĞLIĞI İÇİN İDEAL SU SICAKLIĞI NE OLMALI?
Banyo yapmak kişisel temizlik için önemlidir ve bir arınma işlemidir. Su ile temizlenmenin kişinin kendine olan özgüvenini arttırmada etkisi bulunuyor. Banyo yaparken banyo suyunun ısısına ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle hassas cilde sahip olanların banyo suyu ısısını her zaman normal seviyede tutmaları gerekiyor. Cilt tipine, mevsimsel şartlara ve yaşa göre banyo suyunun sıcaklığı değişkenlik gösteriyor. Genelde banyo suyu ısısının, vücutta terlemeyle ve dışarının etkisiyle oluşan bakterileri cilde zarar vermeden arındırması için 37-38 derece, ideal sıcaklık olarak değerlendiriliyor. 40 derecenin üzerindeki su ile banyo yapmak cildin PH dengesini bozarak aşındırıyor. Bu aşınmadan dolayı cilt kusurları meydana geliyor. Örneğin; ciltte kuruluk, döküntü, kızarıklık oluşuyor. Bu durumda suyun arındırılmış olması kadar ısısı da vücut sağlığı için büyük önem taşıyor.
BANYO YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Banyo yaparken dikkat edilmesi gereken ilk konu, suyun vücusa yukarıdan aşağı doğru dökülerek uygulanan temizleme yöntemidir. Bu durum vücuda suyun dengeli şekilde yayılmasını sağlayan sağlıklı bir yöntemdir. Öncelikle saçların şampuan gibi herhangi bir temizleyici yardımıyla bakterilerden arındırılması önemlidir. Sonrasında vücudun üst kısmından başlayarak yumuşak bir lif yardımıyla ya da keseyle vücut temizliği sağlanmalıdır. Ancak vücut sabunlu şekilde fazla bekletilmemelidir. Banyo bitiminde özellikle kulak içi ve parmak araları iyi şekilde kurulanması önemlidir. Nemli kalan kulak ve parmak arasında bakteri üremesi ve mantar oluşumu riski yüksektir.