Tgrt Haber

Akdeniz'in Las Vegas’ından Hayalet Şehre nasıl dönüştü?

18 Temmuz 2021 14:23 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 15:15
Akdeniz'in Las Vegas’ından Hayalet Şehre nasıl dönüştü?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yıldönümünde adayı ziyaret etme planı gündeme Kapalı Maraş’ı getirdi. Bir dönemin Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak bilinen bölge, şimdi ‘Hayalet Şehir’ olarak anılıyor. İşte BM ve Türk askerinin bulunduğu bölgenin merak edilen hikayesi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47’nci yıldönümünde adayı ziyaret planı gündeme Kapalı Maraş’ı getirdi.  Erdoğan’ın daha önce de ziyaret ettiği Kapalı Maraş bölgesi, Yunan tarafınca oldukça endişeyle karşılanmıştı. Erdoğan’ın bu yıl, ikinci kez ziyaret etmesine kesin gözle bakılıyor.  Bir dönem Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak bilinen şehir, şimdi ‘Hayalet Şehir’ olarak anılıyor. BM kontrolünde olan ve 47 yıldır kapalı olan Maraş’a sadece BM ve Türk askerleri ve içinde yer alan bir yurtta kalan kız öğrenciler girebiliyor. İşte Kapalı Maraş’ın hüzünlü hikayesi ve merak edilenleri…

KAPALI MARAŞ NEREDE?

Maraş, Gazimağusa şehrinde bulunan mahallesidir. Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran “Yeşil Hat” tampon bölgesinde yer alır. Şu an büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapalıdır. İçerisinde BM’ye ait bir bina vardır. Maraş’ta kız öğrencilerin barındığı bir de yurt vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne orduevi yapılması için tahsis edilmiş 6 katlı bir apartman yer almaktadır. 

1974 ÖNCESİ MARAŞ: TURİZM ODAĞI 

Akdeniz'in Las Vegas’ı ifadesinden de anlaşılacağı üzere Kapalı Maraş, 1974 öncesinde turizm merkeziydi. Dünyanın en zenginleri buraya sıklıkla geliyordu. Marliyn Monroe, Sophia Loren gibi ünlü isimlere de ev sahipliği yapmıştı. Şu an BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararla hem yerleşime hem de iskâna kapalı. 

Akdeniz'in Las Vegas’ından Hayalet Şehre nasıl dönüştü?

RUMLAR TÜRKLERE KATLİAM YAPTI

Kapalı Maraş’ta Türkler, Rumlar ve Ermeniler yaşıyordu. Ancak Rumların bölgeyi işgal etme arzusu ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Makarios öncülüğünde kurulan EOKA (Kıbrıs Milli Mücadele Örgütü) adlı Rum örgütü, Türklere karşı saldırılar yapıyordu. O zamanlarda yüzlerce Türk katledilmişti. Rum baskıları ve uluslararası otoritelerin sessizliği TSK’nın 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmeyi zorunlu kıldı. TSK, Maraş’a girdi. 1981'de resmen birinci derece askerî yasak bölge ilan edildi. Şu an BM’in denetiminde ve kontrolünde bulunuyor. 

KIYI ŞERİDİ BİSİKLETLE GEZİLEBİLİYOR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde yer alan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin bir bölümü açıldı. Maraş belirlenen güzergahta yürüyerek veya bisiklet kiralayarak saat 08.00 ile 17.00 saatleri arasında gezilebilir. Bu bölgeyi görmek isteyen turistler, Maraş İkon Kilisesi'nden ileriye gidememekteydi. Buna karşın 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştı.

Akdeniz'in Las Vegas’ından Hayalet Şehre nasıl dönüştü?

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...