20 Dünya’ya bedel: Güneş’te devasa büyüklükte delikler gözlemlendi
NASA gözlemcileri Güneş’te devasa büyüklükte delikler gözlemledi. 20 Dünya’ya eşdeğer bu delikler ‘Koronal delikler’ olarak açıklandı. Her 11 yılda bir yaşanan bu olay bilim dünyasında ses getirdi.
Gökbilimciler, uzun yıllardır üzerine inceleme yaptığı Güneş’te devasa büyüklükte delikler gözlemledi. Söz konusu deliklerin yaklaşık 18-20 Dünya’ya bedel boyutta olduğu söyleniyor.
NASA araştırmacıları tarafından gözlemlenen delik, neyse ki Dünya için olası bir tehlike oluşturmuyor.
DÜNYA’YI TEHDİT ETMİYOR
Pek çok kişi tarafından ‘delik’ olarak anılan bu siyah noktalar aslında ‘koronal delik’ olarak tanımlanıyor. Güneş’in manyetik alanının uzaya saçılması ile oluşan yapılar, çok şiddetli Güneş rüzgarlarının olacağına da bir işarettir.
Örneğin, son gözlemlenen yukarıdaki deliğin Dünya’ya doğru saatte 2 milyon 896 bin kilometre hızla Güneş rüzgarı göndermesi bekleniyor. Hız her ne kadar etkileyici olsa da bu seviyedeki rüzgar, Dünya için bir tehlike arz etmiyor.
Bilim insanları, Dünya’ya cuma gününe kadar varması beklenen Güneş rüzgarlarının Dünya’daki elektronik altyapıyı bozmayacağını, yalnızca bazı bölgelerde auroralar oluşturacağını paylaştı.
Koronal delikler için uzmanlar, Güneş’in ekvatorunun yakınınındaki koronal deliklerinin görünümü, araştırmacılara göre her 11 yılda bir meydana geliyor ve yerel yıldızımızın zirve aktivitesi aşamasına girmesiyle açıklanabileceği söyleniyor.