Tgrt Haber

30 yıl sonra gelen keşif: Venüs'te yıllardır kanıtlanamayan volkanik patlamalar tespit edildi!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Timesofindia
20 Mart 2023 11:15 - Güncelleme : 20 Mart 2023 11:18
30 yıl sonra gelen keşif: Venüs'te yıllardır kanıtlanamayan volkanik patlamalar tespit edildi!

Bilim adamları, komşu gezegen Venüs'te yıllardır kanıtlanamayan bir olayı tespit etti. Yüksek sıcaklığıyla bilinen Venüs'ün, Magellan tarafından çekilen eski bir görüntüsünden volkanik patlamaların yaşandığı ilk kez kanıtlandı.

NASA'nın yıllar önce Magella misyonu ile incelemeye aldığı Venüs gezegeninde, yıllar sonra çok önemli bir detay ortaya çıktı. 30 yıl önce uzay aracı tarafından çekilen görüntüyü inceleyen astronomlar, aktif bir yanardağ​ olup olmadığını çok uzun zaman düşünüyordu.

Yapılan son araştırma ve analizler ise kafalardaki bu soru işaretlerini giderdi. En yüksek sıcaklığa sahip gezegen olarak bilinen Venüs’te araştırmalar yapılırken, o dönem çekilen görüntülerden volkanik aktif bir yanardağının ilk kanıtına ulaşıldı. 

BİLİM ADAMLARI HER BİR DETAYINA KADAR İNCELEDİ

Bilim dünyasında ses getiren bu olay için astronomlardan Robert, yaklaşık 200saat boyunca Magellan tarafından çekilen farklı yörünge görüntülerini manuel olarak karşılaştırdığını söyledi.

Araştırma sonucunda o bölgenin sekiz ay arayla çekilmiş iki görüntüsünün bir patlamanın neden olduğu jeolojik değişiklikler sergilediği tespit etti. 

Görüntülerde volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şekli olan kaldera gözlendi.

Aynı proje üzerine çalışan ve görüntüleri inceleyen profesör Herrich ise, gezegenin en büyük iki volkanı olarak bilinen Ozza Mons ve Maat Mons’un, yani yanardağın Venüs’ün ekvatoruna yakın olan Atla Regio yaylasında faaliyet gösterdiğini tespit etti. 

Aslında bu bölgenin uzun zamandır aktif bir volkana sahip olduğu düşünülüyordu, ama buna dair bir kanıt veya somut bir bilgi yoktu. 

Neyse ki elde edilen eski fotoğrafların analizi sonucu gökbilimciler Venüs’teki aktif bir yanarağ olduğunun kanutına vardı. Son olarak komşu gezegende kubbeli volkanların yanı sıra, antik geçmişte gezegenin yüzeyinde lavların aktığını gösteren devasakurumuş lav kanalları olduğunu da belirtmekte fayda var.

Kaynak: Timesofindia

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...