Tgrt Haber

30 yıldan fazla faaliyetteydi: İnternetin en eski arşiv sitesi kapatılıyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Register
31 Ocak 2024 14:45 - Güncelleme : 31 Ocak 2024 14:45
30 yıldan fazla faaliyetteydi: İnternetin en eski arşiv sitesi kapatılıyor

İnternetin en eski arşivi olarak bilinen ve IBM OS/2 gibi işletim sistemleri için önemli kaynaklar içeren Hobbes OS/2 Arşivi tarihin tozlu sayfalarına karışıyor.

ABD'deki New Mexico Eyalet Üniversitesi (NMSU), internetin en eski arşivi olarak bilinen Hobbes OS/2 Arşivi'nin 15 Nisan 2024 itibarıyla kapatılacağını duyurdu.

Hobbes OS/2 Arşivi, 30 yılı aşkın bir süredir faaliyetteydi ve bir zamanlar Windows​'un ezeli rakibi olarak bilinen IBM OS/2 gibi işletim sistemleri için çok önemli bir kaynak olarak görülmekteydi.

New Mexico Eyalet Üniversitesi'nin bir sözcüsü, The Register sitesine yaptığı açıklamada arşivdeki dosyaların artık hobbes.nmsu.edu adresinde depolanmayacağını belirtirken, alınan bu kararın sebebine ilişkinse "Ayrıntılara girmeyeceğim. Önceliklerimizi değerlendirmek zorundaydık ve hizmeti durdurmak gibi zor bir karar vermek zorunda kaldık." dedi.

Hobbes OS/2 Arşivi, üniversitenin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bölümü'nün bünyesindeydi. Sitedeki resmi duyuruda da kapatılma kararı şu ifadelerle duyuruldu: "Hobbes.nmsu.edu kullanımdan kaldırılacak ve artık kullanılamayacak. 15 Nisan 2024 itibarıyla bu site artık mevcut olmayacak."

1992'DEN KALMA VERİLERİ İÇERİYOR

Hobbes arşivinin çevrim içi olarak bulunan en eski kaydı, 1992 tarihli Walnut Creek CD-ROM koleksiyonu olarak biliniyor. Minimum 34 yaşında olması, Hobbes'u Michigan Üniversitesi'nin arşivleri ve UNC'deki ibiblio arşivlerine benzer şekilde internetteki en eski yazılım arşivlerinden biri haline getiriyor.

Hobbes sitesi 'paha biçilmez bir dijital zaman kapsülü' olarak değerlendiriliyordu. Ses ve görüntü düzenleyicileri ile Thunderbird e-posta istemcisinin OS/2 sürümleri bile hâlâ bu sitede bulunuyordu. Ayrıca 2000 öncesinden kalma birçok OS/2 oyunu ve uygulaması, yardımcı programı, yazılım geliştirme aracı, dokümantasyonu ve sunucu yazılımını da içeriyordu.

Kaynak: The Register
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...