Tgrt Haber

6G'nin ayak sesleri duyuldu: Milli çözümler patente dönüşüyor

01 Ağustos 2023 13:50 - Güncelleme : 01 Ağustos 2023 13:52
6G'nin ayak sesleri duyuldu: Milli çözümler patente dönüşüyor

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Zafer Orhan, 6G konusunda yürüttükleri çalışmalar sonunda ortaya çıkan milli çözümler için patent başvurularına başladıklarını açıkladı.

ULAK Haberleşme​, 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'23) kapsamında son dönemde geliştirdiği ürün ve kabiliyetleri sergiledi.

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Zafer Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin Türkiye​'nin milli baz istasyonu geliştiricisi olarak önemli bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Halihazırda 2 bin 500 ürünle 4 ve 4,5G altyapısında 3 operatör ve kamu kuruluşlarına hizmet verdiklerini belirten Orhan, ayrıca 5G komponentlerinin de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

"6G İÇİN PATENT BAŞVURULARI BAŞLADI"

6G teknolojisi alanında dünyada devam eden gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Orhan, doktora eğitimli 15 kişilik bir ekip ile çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, "AR-GE birimimiz patent başvurularına başladı, çok kıymetli çalışmalar yapılıyor. Dünyada bu standartlar belirlenirken biz de içinde olmak istedik. Yoğun şekilde çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.

6G'nin ayak sesleri duyuldu: Milli çözümler patente dönüşüyor

İHA'DAN BAZ İSTASYONU HİZMETİNDE SONA GELİNDİ

Zafer Orhan, insansız hava araçları için geliştirdiği baz istasyonu projesinin tamamlanma aşamasına geldiğini duyurdu. Bu proje için, Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin AKSUNGUR aracı üzerinde uzun süredir çalıştıklarını belirten Orhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"20-25 bin fitlere kadar çıkıp orada ciddi bir kapsama alanı oluşturuldu. Daha sonra buradaki teknik gelişmeler devam etti. Tabii uygulamaya dönüştürmek çok kolay olmuyor ama büyük ölçüde projenin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bunu yakın zamanda bütünüyle kullanıma açmış olacağız."

Son dönemde sayıları hızla artan insansız kara, hava ve deniz araçlarının güvenli haberleşmesine yönelik çözümlerin de ana faaliyet alanlarından biri olduğunu vurgulayan Orhan, dünyada da "Araçtan Her Şeye" olarak nitelendirilen bağlantılı yaşam yaklaşımı bulunduğunu ve bu doğrultuda kendi modemlerini geliştirdiklerini bildirdi.

Orhan, farklı firmalarla yaptıkları işbirlikleri sonunda ürünün ilk çıktılarını aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de de bu konu özelinde geliştirmeler devam ediyor. Hem sivil sektörde hem askeri alanda çalışmalar sürüyor. Bu cihazların birbiriyle konuşması, otonom teknolojisinin konuşturulması gibi konuların haberleşme sistemleri noktasında ULAK Haberleşme işin tam odağında yer alıyor. Yakın çalıştığımız konular, ortaya çıkmış ürünlerimiz de var. Geliştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Örneğin baz istasyonu sizin olunca onu farklı kullanım senaryolarında kullanabiliyorsunuz. Dron ile üzerinizdeki cihazla ya da afet anında sahadaki personelle görüşme sağlayabiliyorsunuz."

HEDEF ULAK BAZ İSTASYONUYLA YENİ İHRACAT

ULAK Haberleşmenin ihracat çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Orhan, geçen yıl ilk ihracatlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Orhan, ULAK baz istasyonunun rekabet edebilir fiyatla, teknolojiyle, performansla uluslararası ölçekte dünyada 5-6 şirketin yapabileceği bir teknolojiyle dünya arenasına çıktığına işaret ederek, "Afrika'da 2 ülkeye ihracatımızı yaptık. Şu anda bu ihracatı genişletme ve büyütme safhasındayız. Bütün gayretimiz bu yönde. Umut ediyoruz 2023 ve 2024'te ihracat kontratlarımız artacak. Zaten odağımıza ihracatı koyduk." diye konuştu.

(ANADOLU AJANSI)

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...