Tgrt Haber

AB, Elon Musk'un X platformuna resmen soruşturma açtı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Ars Technica
18 Aralık 2023 21:35 - Güncelleme : 18 Aralık 2023 21:36
AB, Elon Musk'un X platformuna resmen soruşturma açtı

Elon Musk'un şirketi X (eski adıyla Twitter), Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'nı ihlal ettiği iddiasıyla başlatılan resmi soruşturma ile karşı karşıya. Soruşturma, içerik denetimi, şeffaflık ve kullanıcı arayüzü tasarımı gibi konulara odaklanacak. Eğer suçlu bulunursa, şirket küresel gelirinin yüzde 6'sına kadar para cezasıyla karşılaşabilir.

Avrupa Birliği​, Elon Musk​'un X platformunun (eski adıyla Twitter) Dijital Hizmetler Yasası​'nı (DSA) ihlal edip etmediğine ilişkin resmi bir soruşturma başlattı. Şirket, soruşturmanın aleyhine sonuçlanması halinde küresel gelirinin yüzde 6'sına kadar para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.

Avrupa Komisyonu'ndan bugün yapılan bir duyuruda, "X'in risk yönetimi, içerik denetimi, karanlık desenler, reklam şeffaflığı ve araştırmacılar için veri erişimi ile bağlantılı alanlarda Dijital Hizmetler Yasası'nı (DSA) ihlal edip etmediğini değerlendirmek için resmi işlemler başlatıldığı" bilgisi aktarıldı.

AB'nin bu adımı, büyük teknoloji şirketlerine katı kurallar getiren, özellikle de platformlara terör, yalan vb. içerikleri denetleme ve bu denetimi yürütürken nasıl bir yöntem kullandığına dair şeffaf olma yükümlülüğü getiren Dijital Hizmetler Yasası kapsamındaki ilk soruşturması oldu.

EKİM AYINDA X, İNCELEME ALINDI

Avrupalı yetkililer ilk olarak ekim ayında, Hamas - İsrail savaşı devam ederken X'e karşı resmi bir uyarıda bulundu, sosyal medya platformundaki dezenformasyon amaçlı yayılan içerikleri kaldırmasını istedi. Ve şirketin attığı adımlardan AB yetkililerini bilgilendirmesini de istedi.

Komisyon bugün, bu bağlamda X'in bilgi taleplerine verdiği cevapları incelediklerini ve Dijital Hizmetler Yasası kapsamında X'e karşı resmi bir "ihlal" davası açmaya karar verdiklerini açıkladı. Soruşturmanın yasadışı içeriğin yayılması, X üzerindeki bilgi manipülasyonuyla mücadele için alınan önlemlerin etkinliği, şeffaflık ve "kullanıcı arayüzünün aldatıcı tasarımından şüphelenilmesi" konularına odaklanacağını da sözlerine ekledi.

AB, Elon Musk'un X platformuna resmen soruşturma açtı

TOPLULUK NOTLARI VE ÜCRETLİ ONAY İŞARETLERİ İNCELENİYOR

Duyuruda, soruşturmanın 'bilgi manipülasyonu' bölümünde "X'in 'Topluluk Notları' sisteminin AB'deki etkinliği ve sivil söylem ve seçim süreçlerine yönelik riskleri azaltan ilgili politikaların etkinliği" değerlendirileceği bildirildi. Komisyon, şeffaflık soruşturmasının "araştırmacılara DSA'nın 40. Maddesi uyarınca X'in kamuya açık verilerine erişim sağlama konusundaki şüphelenilen eksikliklerin yanı sıra X'in reklam deposundaki eksikliklerle ilgili olduğunu" belirtti.

Musk'un "doğrulanmış hesap rozetini" ücretli bir özellik haline getirme kararı, Komisyon'un X platformunun kullanıcı arayüzünün aldatıcı bir tasarıma sahip olup olmadığı konusundaki soruşturmasını şekillendirecek. Soruşturmanın tamamlanması için yasal bir son tarih bulunmuyor.

X'TEN CEVAP GECİKMEDİ

X, bugün yaptığı açıklamada Dijital Hizmetler Yasası'na uymaya kararlı olduğunu ve düzenleyicilerle iş birliği yapacaklarını söyledi. Şirket, "Bu sürecin siyasi etkiden uzak kalması ve yasalara uygun olması önemlidir. X, ifade özgürlüğünü korurken platformumuzdaki tüm kullanıcılar için güvenli ve kapsayıcı bir ortam oluşturmaya odaklanmıştır ve bu hedef doğrultusunda yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Kaynak: Ars Technica

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...