Tgrt Haber

ABD'den yeni karar: Yapay zeka geliştiricileri artık 'at koşturamayacak'

30 Ocak 2024 13:01 - Güncelleme : 30 Ocak 2024 13:02
ABD'den yeni karar: Yapay zeka geliştiricileri artık 'at koşturamayacak'

ABD hükümeti, yapay zeka uygulamalarını geliştiren teknoloji şirketlerinden, büyük dil modelleri gibi sistemleri eğitmeye başlamadan önce bilgi vermelerini talep eden yeni bir Savunma Üretim Yasası getiriyor.

ABD hükümeti​, ChatGPT​ ve Google Bard​ gibi büyük dil modeli (LLM) adı verilen sistemler tarafından desteklenen yapay zeka​ uygulamalarına yeni bir kural getirdi. Artık şirketler, bu tarz uygulamaları geliştirmeden önce hükümete bilgi vermeleri gerekecek.

Biden yönetimi, teknoloji şirketlerini önemli miktarda bilgi işlem gücü kullanan bir yapay zeka modelini eğitmeye başlamadan önce hükümeti bilgilendirmek zorunda kalacakları yeni Savunma Üretim Yasası'nı devreye almaya hazırlanıyor.

ABD YAPAY ZEKA VERİLERİNE ÖNCEDEN ERİŞECEK

Wired'in haberine göre hükümet artık Google, Amazon ve OpenAI başta olmak üzere yapay zeka uygulaması geliştiren teknoloji şirketlerinin "en hassas projelerine" erişim sağlayabilecek. Ayrıca şirketler, geliştirdikleri yapay zekada yaptıkları güvenlik testlerini de bildirmek zorunda olacaklar.

Örneğin OpenAI şirketinin bir sonraki büyük dil modeli olması beklenen GPT-5'in iş ve güvenlik testi gibi geliştirme süreçleri hakkında bilgi sahibi olan ilk yerin, ABD hükümeti olabileceği değerlendiriliyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Savunma Üretim Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle, şirketlerin yeni bir büyük dil modeli eğitecekleri zaman güvenlik verilerini ve sonuçlarını hükümetle paylaşacaklarını ve bu sayede onları inceleyebilecekleri bilgisini aktardı.

Raimondo, yeni kuralların ne zaman yürürlüğe gireceğini veya hükümetin yapay zeka projeleri hakkında aldığı bilgiler karşısında ne gibi eylemlerde bulunabileceğini söylemedi. Daha fazla ayrıntının önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

Kaynak: Wired

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...