Teknoloji

Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği "Extremophyte" deneyi için sonuçlar belli oldu

ISS'de çeşitli deneyler yapan Gezeravcı'nın, ilk testlerinden biri olan "Extremophyte" için sonuçlar belli oldu.

Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
12.02.2024
saat ikonu 16:52
|
GÜNCELLEME:
12.02.2024
saat ikonu 16:52

Iki haftadan fazla süredir ISS'de kalan ve kisa süre önce Türkiye'ye geri dönen Alper Gezeravci, bu süreçte zorlu uzay koslullarinda 13 farkli deney yapti.

Bu deneylerden biri olan Extremophyte için ilk sonuçlar belli oldu. Üniversite, Gezeravci'nin üzerinde çalistigi deneydeki bulgulari paylasti.

EXTREMOPHYTE DENEYI IÇIN SONUÇ GELDI

Üniversiteden yapilan açiklamada, Gezeravci'nin uzay ortaminda gerçeklestirdigi 13 deneyden birinin, yürütücülügünü EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'in yaptigi Doç. Dr. Baris Uzilday ile Prof. Dr. Ismail Türkan'in arastirmaci olarak katildigi "Schrenkiella Parvulanin Tuz Stresine Verdigi Yanitlarin Uzay Ortaminda Arastirilmasi-Extremophyte" isimli deney oldugu hatirlatildi.

Yüksek tuzlu ortamlara dirençli bitkinin, çok zayif yer çekiminde yüksek tuzluluga karsi gösterdigi toleransi sürdürüp sürdüremeyecegine iliskin yapilan deney süresince, bitkinin fotograflarinin, proje ekibine günlük olarak ulastirildigi kaydedildi.

Alper Gezeravci'nin uzayda gerçeklestirdigi

 Doç. Dr. Baris Uzilday, yapilan deneye iliskin su açiklamalara yer verdi:

"Deneyin ikinci ve üçüncü günde bitkilerin çimlendiklerini gözlemledik. Bu, bizim için çok önemliydi. Bekledigimiz büyüme seviyesine ulastiklarini ancak bitkilerin yaprak ve gövde sekillerinin mikro yer çekimi ile farklilik gösterdigini gördük. Schrenkiella parvula bitkisi Tuz Gölü etrafinda yüksek tuza, agir metallere, düsük ve yüksek sicakliga toleransli, zorlu sartlara adapte olabilen bir bitki. Mars gibi, insanlarin ileride gitmeyi ve tarim yapmayi amaçladigi yerlerde orayi islah edebilmeyi saglayacak öncü özelliklere sahip.

"Bitkiler, deney sonunda astronotumuz Alper Gezeravci tarafindan hasat edildi. Bir solüsyon ile metabolik süreç tamamen durduruldu. Daha sonra Uluslararasi Uzay Istasyonunda -80 santigrat derecede derin dondurucuya aktarildi. Ayni sicaklikta kapsül içinde dünyaya getirildi. Oradan da ülkemize gelecek. Bunu takiben biz burada hem bitkilerin büyüme performansi hem de yeni nesil RNA dizilime yöntemi ile hangi genler aktiflesmis, mikro yer çekimi altinda bitki tuza nasil yanit vermis bunlari arastirmaya çalisacagiz."

 

ETİKETLER
#alper gezeravcı
#ıss
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.