Tgrt Haber

Amazon'dan çelişkili fiyat manipülasyonu! Yetkililer harekete geçti, dava açılıyor

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
12 Şubat 2024 09:47 - Güncelleme : 12 Şubat 2024 09:48
Amazon'dan çelişkili fiyat manipülasyonu! Yetkililer harekete geçti, dava açılıyor

Ünlü e-ticaret platformu Amazon için, algoritmanın neden olduğu fiyat manipülasyonu gündemde. İddiaların ardından ABD mahkemelerine dava açıldı.

Amazon​, popüler Buy Box modülüyle fiyatları manipüle ettiği gerekçesiyle ABD mahkemelerine verildi. Kısa süre önce yaşanan bu olayda kullanıcılar, Amazon'un bu modül sayesinde müşterileri aldatarak haksız kazanç sağladığını iddia ederek platforma dava​ açtı. Fiyat manipülasyonu davaları, online alışveriş devlerinin başını ağrıtan bir sorun olmaya devam ederken, bunun son örneği de Amazon oldu.

BUY BOX, AMAZON'UN BAŞINA DERT OLDU

Buy Box özelliği, Amazon fiyat manipülasyonu davasının merkezinde yer alıyor. Söz konusu özellik, ürün sayfalarının alt kısmında kare şeklinde bir modül olarak görünüyor.

Bu modül, kullanıcılara FBA kapsamındaki önerilen satıcıların fiyatlarını sunuyor. Fakat davacılar, Amazon'un bu modülü kendi lehine değiştirdiğini, en ucuz ürünleri gizlediğini ve daha pahalı ürünleri ön plana çıkardığını iddia etti. Böylece Amazon'un kendi kazancını artırdığını, tüketicilere zarar verdiğini ve rekabeti engellemesi nedeniyle dava açıldı.

Davacılar, 2016 yılından bu yana modülde en uygun fiyatlı ürünlerin geri planda kaldığını, daha pahalı ürünlerin ise öne çıkarıldığını savunuyor. Bu durumun sonucunda Amazon’un kârının arttığı, ancak tüketicilerin zarara uğradığı öne sürülüyor.

Öte yandan dava ile iligili gelişmeler ve sonucu merak konusu. FBA programı dışında kalan satıcıların modülde geride yer aldığı düşünüldüğünde, bu durum Amazon’un tekelleşme suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasının önemli bir örneği olarak değerlendiriliyor. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...